rss

Cum iti recuperezi taxa auto fara batai de cap

  1. 02/08/2011
  2. Tags: inmatriculare, recuperare taxa, Taxa auto
    Vezi toate fotografiile (1)

    In timp ce guvernantii amana publicarea noii formule privind taxa auto, romanii se inghesuie sa dea in judecata statul pentru a-si recupera sumele achitate in baza OUG 50/2008. Actul de lege va fi modificat, dupa ce Curtea de Justitie Europeana a considerat actuala norma discriminatorie si ilegala.

    Asociatia Soferilor si a Drepturilor acestora din Romania ajuta soferi in redobandirea banilor achitati la inmatriculare conform OUG 50/2008. Mai mult decat atat, ASDR anunta castigarea primelor procese pentru recuperarea taxei auto, deschise in beneficiul membrilor sai.

    Sansele de reusita

    Procesul de recuperare a taxei auto dureaza intre 8 si 12 luni, in functie de oras si de gradul de incarcare a Tribunalului unde e depus dosarul. In ceea ce priveste succesul unui astfel de demers, ASDR este optimist, pana in prezent toate procesele intentate de in numele membrilor sai fiind castigate:

    “Sansele de a castiga procesul sunt foarte mari. Asta pentru ca exista deja precendente - cazurile Tatu si Nisipeanu judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, unde s-a stabilit clar cum trebuie interpretata legea. In consecinta, din ce in ce mai multi romani reusesc sa recupereze taxa de prima inmatriculare, ca urmare a castigarii procesului.”, a declarat pentru auto.ro Marian Morosanu, presedinte ASDR.

    De cele mai multe ori procedurile juridice sunt anevoioase si presupun o sumedenie de pasi si reguli de urmat. Un rol foarte important in reusita actiunii il are avocatul sau consilierul juridic care se ocupa de proces. O formulare nepotrivita, abigua, eliptica, sau lipsa unui document poate duce la pierderea procesului.

    In acest sens, Departamentul Juridic ASDR se ocupa de tot ce tine de proces, de la redactarea documentelor, pana la reprezentarea in instanta.

    Concret: Care sunt pasii

    Primul pas consta in completarea dosarului necesar la proces.

    Actele necesare sunt urmatoarele:

    - CI - titular autovehicul;
    - Contract de vanzare-cumparare a masinii, factura fiscala (daca este cazul);
    - Actele masinii din tara de origine, traduse si legalizate;
    - Certificat masina inmatriculata;
    - Cartea de identitate a masinii ;
    - Decizia de calcul a taxei de poluare emisa de ANAF;
    - Chitanta care atesta plata taxei;
    - Taxa judiciara de timbru in valoare de 39 lei, platita la Primarie;
    - Timbru judiciar de 0,3 lei (cumparat de la orice oficiu postal)

    Al doilea pas este depunerea la Administratia Financiara a unei cereri de returnare a taxei auto. In termen de 30 de zile, aceasta cerere va primi un raspuns negativ care trebuie anexat la dosar. Urmatorul pas este procesul.

    ASDR recomanda soferilor sa aleaga un avocat sau consilier juridic care sa se ocupe de intocmirea dosarului si de redactarea documentelor. Asta deoarece o formulare incorecta sau lipsa unui act poate duce la pierderea procesului.

    In cazul in care a castigat procesul, soferul va trebui sa depuna la Tribunal o cerere pentru investire cu titlu executoriu a hotararii definitive si irevocabile, apoi va merge la Administratia Financiara, de unde va recupera banii pentru taxa auto si dobanda legala, aferenta, pana la momentul restituirii efective.

    Soferii nu sunt direct implicati in proces

    Persoanele care fac apel la ASDR trebuie doar sa puna la dispozitia Asociatiei actele necesare intocmirii dosarului si sa ne dea acordul sa actionam in numele lor. In continuare, Departamentul Juridic ASDR se ocupa de depunerea dosarului si de reprezentarea in instanta. In cazul in care a castigat procesul, soferul va trebui sa mearga cu hotararea definitiva la Administratia Financiara, pentru a-si recupera banii pentru taxa auto.

    Pentru a beneficia de asistenta ASDR trebuie sa fii membru

    Pentru a deveni membru, contributia anuala este de 400 lei. Pentru aceasta suma ASDR ofera asistenta juridica gratuita pentru recuperarea taxei auto, in cazul in care se doreste contestarea unei amenzi sau in situatia in care va este ridicata masina. Pe lista avantajelor figureaza si asistenta rutiera, 10% reducere la piese auto in magazinele partenere ASDR si asigurari RCA si CASCO, prin partenerii ASDR.

    Pentru mai multe informatii, accesati www.asdr-romania.ro.

    Vizualizari: 18552
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »