rss

Ce faci in caz de accident?

  1. 05/01/2009
  2. Tags: accident rutier, politie, service
    Vezi toate fotografiile (3)

     

    Sa speram ca niciodata nu vei avea parte de asemenea evenimente nefericite, insa, din pacate daca se intampla inevitabilul este important sa stii ce ai de facut. Fie ca ai fost tu de vina sau alt sofer distrat a uitat sa apese pedala de frana la timp, accidentele rutiere au loc.

    Ce faci in caz de accident? Care sunt indatoririle tale atat morale, cat si juridice? Pentru a vedea ce e de facit impartim accidentele rutiere in „usoare” si „grave”.

    In cazul accidentelor mai putin grave, rezultat al unor tamponari usoare in trafic e musai sa scoateti autovehiculele avariate inafara partii carosabile. Conform ultimelor prevederi legale, incapand cu data de 1 ianuarie 2009, in cazul accidentelor soldate doar cu avarierea masinii personale. Astfel, mai nou, te adresezi direct firmei asiguratoare care intocmeste dosarul pentru trimiterea spre reparatie. "Documentul de introducere in reparatie" dat de compania de asigurari este acum echivalent cu "autoriza?ie de repara?ie" emisa de Unitatea de Politie. Asadar, mai putina birocratie, mai putin stres!

    Acum nu-ti ramane decat sa astepti eliberarea actului constatator al avariilor fara de care repararea masinii ar fi catalogata drept infractiune. Vinovatul trebuie sa dispuna pagubitului o copie a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto si a talonului autovehiculului pe care l-a condus pentru reparatia masinii pagubitului.

    Desigur ca nimeni nu-si doreste sa ia parte la un accident rutier care are consecinte grave. Si totusi acestea se intampla. De aceea e bine sa fii informat asupra actiunilor pe care trebuie sa le intreprinzi.

    In cazul in care una dintre masinii nu mai poate fi deplasata la Politie, conducatorii auto sunt obligati sa anunte imediat evenimentul la 112. Pentru nimic in lume nu schimba pozitia autovehiculelor daca exista victime! Monteaza triunghiuri reflectorizante la o distanta suficient de mare pentru a putea fi observati de ceilalalti participanti la trafic in timp util.

    Este esential sa acorzi primul ajutor iar daca este necesar si Salvarea intarzie sa apara, asigura transportul la spital. Primul ajutor se acorda numai pentru a opri o hemoragie mare cu risc de deces, pentru a resuscita victima (respiratorie si cardiaca) daca e un stop cardio-respirator si pentru a scoate victima din masina numai in cazul in care exista pericolul iminent de explozie sau cadere a masinii intr-o prapastie/apa.

    Daca ai asigurat transportul la spital, nu uita apoi sa revii la locul accidentului! Asteapta Politia care va intocmi documentele de constatare a accidentului si intocmirii autorizatiei de reparatie.

    Restul e istorie: drumuri la firma de asigurare, intocmirea dosarului pentru service-urile autorizate. Inarmeaza-te cu rabdare: de obicei masina sta ceva timp in service!

    Vizualizari: 6915
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »