rss

A venit vara! Pregateste-ti masina de vacanta

  1. 20/06/2011
  2. Tags: Masina, vara
    Vezi toate fotografiile (1)

    Vara calendaristica a venit de ceva vreme, insa numai in momentul in care temperaturile de afara devin insuportabile intr-un oras plin de betoane si asfalt, abia atunci realizezi cata nevoie ai de o escapada cu masina la mare sau la munte. Pentru a scapa de zapuseala unui conglomerat urban, stabileste-ti ruta si da-i bice, dar numai dupa ce ti-ai pregatit automobilul de o escapada de weekend.  

    Inainte de a pleca la drum trebuie sa te asiguri ca ai la tine toate documentele masinii (talon, asigurare, rovinieta), precum si cartea de identitate (a ta si ale celorlalti pasageri), permisul de conducere auto si cartea verde, in cazul in care va iti petreci weekendul la “vecini”.

    Verifica daca ai cauciucurile umflate la o presiune adecvata! Presiunea corecta este specificata pe tocul portierei, langa rezervorul de combustibil sau in manualul masinii. Verificarea anvelopelor se realizeaza de fiecare data inainte de a pleca la un drum lung sau, in medie, o data pe luna.

    Si nivelul uleiului trebuie verificat! Aceasta operatiune se efectueaza foarte simplu cu ajutorul jojei. Dupa ce ai sters-o cu o carpa curata, o poti introduce. Las-o pret de cateva secunde. Daca nivelul uleiului se afla mult sub nivelul MAX inscriptionat pe joja, atunci trebuie sa mai completezi cu ulei.  Pentru a obtine un rezultat cat mai aproape de realitate, motorul trebuie sa fie rece.

    Apa din vasul se expansiune trebuie supusa unui control simplu, in functie de gradatiile MIN-MAX. Daca este cazul, poti adauga apa dedurizata. Apoi verifica daca functioneaza toata farurile si stopurile.

    Nu pleca la drum fara roata de rezerva! Chiar daca distanta pe care ai de gand sa o parcurgi nu este atat de mare, nu renunta la roata de rezerva pentru a face loc bagajelor. Totodata, nu trebuie sa iti lipseasca cricul, triunghiul reflectorizant si vesta. Acestea te vor ajuta sa schimbi roata in conditii de maxima siguranta. Nu ar strica sa iti notezi si cateva numere de telefon ale companiilor de asistenta rutiera.

    Indiferent ca este vorba de 2 zile sau o saptamana intreaga, in concediu tindem sa fim distrati, sa tratam cu usurinta anumite situatii altminteri periculoase. Pentru a intampina eventualele neplaceri, din masina nu trebuie sa iti lipseasca trusa de prim ajutor. Nu se stie niciodata cand vei acorda un prim ajutor unor necunoscuti.

    In cazul in care ramai blocat noaptea pe un drum laturalnic sau dormi in cort, nu ar strica sa ai la tine 2-3 lanterne, plus 2-3 paturi groase pentru a face fata frigului instalat pe inserat, la munte.

    Inainte de a porni la drum trebuie sa cunosti in detaliu ruta. Informeaza-te asupra eventualelor lucrarii de intretinere a drumurilor, afla care sunt scurtaturile si cat de practicabile sunt. Daca parcurgi pentru prima data o anumita ruta, este indicat sa iti echipezi autoturismul cu un sistem GPS si sa ai la tine o harta cu obiectivele turistice ale zonei.

    Dedicatie speciala pentru doamne si domnisoare: lasati dressingul acasa! Nu incarcati masina inutil cu tot felul de haine, pantofi si accesorii pentru un simplu city-break. Pentru ca este vara, iar razele de soare sunt nocive, asigurati-va ca aveti lotiuni si creme cu factor de protectie mare, purtati ochelari de soare si acoperiti-va capul cu palarii, sepci sau esarfe.

    Foarte importanta este si hidratarea. Ia la tine cel putin 2 litri de apa plata pentru drum, cateva fructe si cateva  sandvisuri.

    Acestea fiind zise, nu imi ramane decat sa va urez drum bun si distractie cat cuprinde!

    Vizualizari: 6038
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »