rss

Utilizarea telefonului mobil la volan creste gradul de risc

  1. 23/10/2009
  2. Tags: Telefon mobil
    Vezi toate fotografiile (1)

    Folosirea telefonului mobil la volan creste riscul producerii accidentelor, cu atat mai mult cu cat acesta este utilizat pentru scrierea SMS-urilor.

     

    Este adevarat ca telefonul mobil a devenit un accesoriu de care nu ne putem lipsi si pe care il folosim oriunde, fie ca e vorba de casa, loc de serviciu, pe strada sau in masina personala. Orice persoana, de la copiii de scoala primara pana la bunici, detine un astfel de aparat, iar in absenta lui, parca devenim dezorientati in spatiu si timp. De aceea, nu ne putem desparti de micul obiect nici macar atunci cand conducem un automobil....si aici incep problemele. In momentul in care un sofer foloseste telefonul mobil in mers, acesta nu mai utilizeaza ambele maini pentru condus, iar atentia ii este distrasa de convorbirea telefonica.

     

    Cu toate ca utilizarea telefonului mobil la volan a fost intrezisa prin lege si in Romania incepand din 2002, constituind contraventie si fiind sanctionata cu puncte de penalizare si amenda, multi dintre noi prefera sa incalce legea si, practic, sa puna in pericol atat viata personala, cat si pe a celor din jur.

    Ca urmare, au existat campanii de avertizare in acest sens in mai multe tari, inclusiv in Romania, unele de informare, altele chiar cu materiale video socante, tocmai pentru a-i face pe conducatorii auto sa constientizeze riscul la care se supun.

     

     

    Au fost create si aplicatii care sa ii ajute sa evite evenimentele nefericite. Una dintre acestea a fost creata de cei de la TXTBlocker si are ca sarcina sa nu lase soferul sa foloseasca telefonul mobil atunci cand este in masina, la scoala sau la birou. Serviciul foloseste receptorul GPS din fiecare telefon pentru a aprecia daca persoana se afla in masina, in miscare sau nu. Daca aceasta se afla la volan, TXTBlocker va bloca telefonul pentru ca terminalul sa nu mai fie folosit in timpul condusului. Din pacate, acest serviciu este disponibil numai pietei americane si nu se stie daca va ajunge si pe alte piete.

     

    In Romania, una dintre campaniile impotriva folosirii telefonului mobil la volan a fost realizata de GERMANOS in august 2008, cu titlul: “Tine-ti viata in propriile maini!”. Ei recomandau, in cazul in care vorbitul la telefon este absolut necesar, utilizarea sistemului de tip “maini libere”: hands free cu fir, hands free Bluetooth, car kit etc. Totusi nici in cazul folosirii acestor sisteme, riscul nu este anulat.

     

    Potrivit unor studii internationale, soferii care vorbesc la telefon in timp ce conduc prezinta un grad de patru ori mai mare de risc de accident decat soferii care au consumat alcool in limitele legale. De asemenea, timpul de reactie al soferilor care vorbesc la telefonul mobil este cu 30% mai mic decat al soferilor care au consumat alcool si cu 50% mai redus decat al soferilor care nu au consumat alcool.

     

    Un alt studiu, realizat in 2006, a demonstrat ca in aproximativ 80% din accidente si 65% din situatiile de accident conducatorii au inceput sa fie neatenti cu 3 secunde inainte de incident. Potrivit acestui studiu, telefonul mobil distrage cel mai mult atentia soferilor, fiind urmat de starea de somnolenta.

     

    Un alt aspect deosebit de important si, poate, mai grav decat vorbitul la telefon, il constituie scrierea SMS-urilor sau a email-urilor in mers. Aceste operatiuni determina soferul sa nu mai vada semnele de avertizare la timp, sa nu observe indicatoarele, sa scada capacitatea de a reactiona la timp. Toate acestea pentru ca privirea este captata de ecranul telefonului mobil.

     

    In iulie 2009, Institutul american Virginia Tech Transportio a aratat rezultatele unui studiu care a demonstrat ca riscul unui accident auto creste de 23 de ori atunci cand conducatorul auto scrie un SMS sau un Email. Cercetatorii au masurat si intervalul de timp in care acesta nu se mai uita la traseu pentru a scrie un mesaj - 5 secunde – un timp suficient pentru a parcurge aproximativ 90 de metri pe drumuri extra-urbane.

     

    Poate ca cel mai convingator si mai socant clip care ilustreaza pericolul si urnarile scrierii unui SMS in timp ce te afli la volan, este cel realizat de politia din Tara Galilor si prezinta un accident in care isi pierd viata patru persoane din cauza unei tinere care scrie un SMS pe telefonul mobil in timp ce conduce masina.

     

     

    Nu ne ramane decat sa ne amintim aceste imagini atunci cand vrem sa folosim telefonul mobil la volan. Viata este mai importanta totusi decat niste vorbe.

     

     

    Vizualizari: 3539
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »