rss

Pericolele cumpararii de anvelope second-hand

  1. 19/11/2009
  2. Tags: Anvelope, second-hand
    Vezi toate fotografiile (1)

    Probabil stim cu totii ca soferii amana inlocuirea anvelopelor uzate sau defecte, iar atunci cand se hotarasc s-o faca, din dorinta de a economisi bani, pot fi tentati sa achizitioneze anvelope partial uzate sau second-hand. Insa acest lucru se poate dovedi a fi nu doar o falsa economie, dar si o decizie potential periculoasa - unele dintre aceste anvelope au daune interne sau alte probleme care nu sunt vizibile pentru ochiul liber, dar care pot provoca accidente grave.

     

    Desi este dificil sa se stabileasca numarul de anvelope second-hand aflate in vânzare in acest moment in Romania, se pare ca numarul de retaileri care furnizeaza acest tip de pneuri este in crestere din cauza climatului economic actual, cu toate ca multe dintre aceste produse pot avea defecte insesizabile, dar foarte periculoase.

     

    Putem spune totusi ca nu a fost niciodata un moment mai bun pentru a cumpara anvelope noi, avand in vedere ca aceasta criza determina vanzatorii sa ofere o gama larga de produse la preturi extrem de competitive.

     

    Unele probleme de care ar trebui sa fiti constienti sunt cele legate de faptul ca, desi majoritatea acestor anvelope sunt vandute cu 50 la suta mai putin decat cele noi, anvelopele uzate vor avea de obicei, cateva mii de kilometri de drum in spate. Asadar, orice potential cumparator trebuie sa recunoasca faptul ca o parte din anvelopele second-hand sunt foarte riscante.

     

    Asa ca intotdeauna e bine sa fiti precauti atunci cand decideti sa le achizitionati. In cele mai multe cazuri, chiar daca anvelopa pare in stare perfecta, ar trebui sa verificati intotdeauna cu proprietarul anterior daca au fost implicate in accidente. Trebuie sa stiti aceste lucruri, deoarece exista sanse ca prejudiciul cauzat in trecut sa fie ireparabil acum.

     

    Este de la sine inteles ca anvelopele uzate (deoarece acestea au fost deja folosite) au un pret mai mic decat cel al anvelopelor noi. Aceasta este considerata a fi motivul principal pentru care soferii le achizitioneaza.

     

    Inainte de cumparare e bine sa verificati daca exista umflaturi sau defecte vizibile pe anvelopa. Le puteti verifica de asemenea pentru imbatranire prematura, iar daca apar semne de imbatranire atunci ar trebui sa va abtineti sa bagati mana in portofel.

     

    Exista mai multe motive pentru a evita pneurile uzate. Unul este gradul de uzura sau varsta acestora. Varsta anvelopelor de multe ori nu poate fi detectata vizual. Oxidarea componentelor interne insa cauzeaza deteriorarea acestora de la interior spre exterior. O anvelopa care poate parea noua la exterior, poate fi compromisa in interior, astfel incat proprietatile chimice sa se schimbe in mod semnificativ, crescand astfel riscul de accidente.Cu toate acestea, varsta nu descalifica in mod automat un cauciuc de pe piata de anvelope folosite.

     

    Intretinut corespunzator, un cauciuc are o durata de viata de pana la 50.000 de kilometri, insa mai mult de jumatate din autovehiculele care circula in Bucuresti reprezinta un pericol pentru siguranta traficului rutier. In urma unui studiu s-a constatat ca 62,37% din masinile din Bucuresti circula cu o presiune in pneuri dincolo de standardele si tolerantele admise. Pneurile necorespunzatoare cresc uzura masinii, sporesc consumul de carburant si pun in pericol siguranta traficului rutier, insa, cu toate acestea, romanii nu verifica periodic presiunea din cauciucuri si pun in pericol siguranta participantilor la trafic.

     

    Potrivit statisticilor Politiei Rutiere, cele mai multe dintre accidentele usoare se petrec din cauza neadaptarii autoturismelor la conditiile meteo nefavorabile, a anvelopelor uzate si a drumurilor proaste. Statisticile arata ca romanii isi schimba cauciucurile numai in momentul in care acestea devin intr-adevar impracticabile.

     

    Totusi, anvelopele second hand, fie ca sunt de iarna sau de vara, tot second hand sunt, iar pentru cativa bani mai putin nu se merita sa iti risti viata! Si chiar daca nu-ti pui viata in pericol, probleme tot apar. Ai putea alege sa-ti cumperi niste anvelope noi de la o firma mai putin renumita, care sa-ti ofere si garantie.

     

    Speram ca informatiile de mai sus v-au ajutat sa trageti cea mai buna concluzie privind achizitionarea anvelopelor second-hand. La fel ca cele mai multe lucruri, si acestea au avantajele si dezavantajele lor, dar intotdeauna e indicat sa verificam mai intai ceea ce vrem sa cumparam.

     

    Vizualizari: 7733