rss

Cum sa conduci in siguranta pe timp de noapte

  1. 16/07/2009
  2. Tags: condus, Siguranta
    Vezi toate fotografiile (1)

    Daca vreti sa porniti la drum pe timp de noapte, e bine ca in primul rand sa fiti odihniti.

     

    Apoi, ca sa nu va plictisiti si sa nu va ia somnul, ar fi indicat sa aveti langa dvs un insotitor. In acest fel puteti vorbi si alunga oboseala.

     

    In cazul in care calatoriti singur, este de dorit sa faceti opriri repetate pentru a va dezmorti si a va relaxa un pic. Specialistii recomanda sa va opriti la fiecare 150 km parcursi sau o ora de mers, iar daca timpul nu va pemite, sa ascultati muzica sau stiri, cu volumul indeajuns de ridicat incat sa va tina treaz. Dar, atentie, nu ascultati muzica lenta sau emisiuni care sa functioneze pe post de cantec de leagan.

     

    O cafea sau o bautura energizanta pot ajuta si ele ca tratament anti-atipire. Depinde de fiecare ce metoda stie ca isi face efectul impotriva starii de somnolenta. Pentru unii un efect asemanator il are mancatul unor chips-uri sau biscuiti.

     

    Acum sa trecem la chestiunile mai tehnice.

     

    Nu circulati foarte aproape de marginea soselei, pentru a evita eventuale acrosari ale pietonilor sau biciclistilor. De asemenea, atentie la animale.

     

    Este indicat sa folositi faza lunga atunci cand nu exista alte masini pe drum, pentru a spori vizibilitatea. De asemenea, dupa cum v-am mai spus, e bine sa evitati sa va concentrati pe un punct fix si sa va orientati dupa liniile de demarcare a soselei si dupa farurile celorlalte masini. Nu folositi faza lunga atunci cand intalniti un sofer din sens opus, nici atunci cand va aflati in spatele unei masini, destul de aproape de aceasta, pentru ca il veti orbi pe sofer prin oglinda retrovizoare.

     

    Oricum, inainte de plecare, verificati daca toate luminile functioneaza corespunzator.

     

    Daca veti conduce cu faza scurta, fiti atent pana unde ajunge aceasta-capatul cel mai indepartat. In acest caz incercati sa conduceti cat mai prudent si cu viteza moderata.

     

    De asemenea, daca din sens opus sunteti orbit de faza lunga a altui conducator auto, nu priviti intr-acolo.

     

    Si revenim iar la oboseala. Daca sunteti intr-un stadiu avansat de somnolenta, mai bine trageti masina intr-o parcare si atipiti macar 15 minute.

     

    Daca totusi nu vreti sa dormiti, iar metodele pe care vi le-am propus credeti ca nu ajuta, exista acum si solutii electronice. Pe piata au aparut cateva gadget-uri care depisteaza oboseala si scaderea reflexelor soferului. Are aspectul unei casti de telefon, wireless, iar in momentul atipirii, mai exact atunci cand capul isi schimba pozitia initiala de condus, acesta emite un semnal sonor puternic. Nu este insa solutia ideala. De cele mai multe ori, semnalul poate veni prea tarziu pentru a mai putea evita accidentul.

     

    Drum bun pe timp de noapte!

     

     

    Vizualizari: 4888
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »