rss

Atentia la volan

  1. 09/02/2010
    Vezi toate fotografiile (3)

    Nu l-am vazut , este cea mai des intalnita scuza invocata dupa producerea unui accident de circulatie.

    Oare masinile au devenit invizibile? Practic orice coliziune implica neatentia unuia din conducatori sau chiar a ambilor. Neatentia la volan poate sa fie efectul a diferitor cauze: oboseala, vorbit la telefon sau cu cei aflati in masina, mancat, ascultat muzica la maxim, supraestimare a capacitatilor de conducator auto.

    O masina aflata in miscare dezvolta mii de kg forta, tu ca sofer ai obligatia sa nu folesti aceasta imensa forta, pentru a rani pe cineva sau a distruge ceva. Orice conducator auto trebuie sa constientizeze faptul ca un autovehicul poate deveni deosebit de periculos o data scapat de sub control. A fi atent la volan inseamna pe scurt a vedea, a anticipa si a evita pericolele care pot apare pe drum.
    Primul atribut necesar pentru o conducere sigura, este sa fi atent, iar atentia la volan te ajuta sa recunosti o posibila situatie periculosa si sa eviti un accident.

    Statisticile spun ca cele mai dese accidente, ciocniri, au loc la mica distanta de casa. De ce se intampla asta? Tot din cauza neatentiei la volan. In aproprierea casei avem tendinta de a fi mai “confortabili”. Stim intersectiile, semnele de circulatie, trecerile de pietoni, incepem sa ne gandim la problemele casnice, daca gasim parcare etc. si lasam garda jos. Intervine si nerabdarea, oboseala, dupa ce am petrecut o ora in trafic, de la birou-acasa sau dupa un drum lung. In aceste momente pot interveni situatiile neplacute.

    Este usor sa fi atent la volan? Incercati un mic experiment: incercati ca urmatoarea data cand va urcati in masina, sa va concetrati numai la condus. Sa nu va ganditi la nimic altceva. Vedeti cat puteti sa rezistati pana va fuge mintea la altceva. Multi soferi nu ajung nici sa iasa din parcare :). Altii, mai “experimentati”, nici macar nu mai constientizeaza ca sunt la volan. Ei conduc “automat” gandindu-se la orice altceva. Este asta o problema? Eu zic ca DA. A fi atent la volan trebuie sa-ti intre in obisnuinta. Trebuie sa inveti sa-ti coordonezi (conectezi) vederea cu gandul si sa analizezi in continuu ce vezi in timp ce conduci. Asa numita “conducere preventiva”. Nu uita ca a conduce este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le facem, si necesita o atentie distributiva completa. Lipsa ei ne poate transforma intr-un adevarat pericol public.

    Studii recente arata ca riscul de accident se dubleaza, la un sofer care-si schimba privirea de la drum pentru 2 secunde. Folosirea telefonului mareste de patru ori riscul unui accident ,discutiile purtate la volan, de 1,3 ori. La 60 km/h parcurgem, in 3 secunde, fix 50 m.

    Vizualizari: 4838