rss

Achizitionarea unui automobil din UE (episodul 2)

  1. 29/07/2009
  2. Tags: achizitionare, cum sa
    Vezi toate fotografiile (1)

    Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a insemnat, printre altele, si eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achizitionate in Statele Membre. Astfel, romanii au obtinut de la 1 ianuarie 2007 accesul la o piata multa mai mare, deci si la toate ofertele existente.

    Acest lucru este valabil si pentru automobile. Insa, achizitionarea si aducerea unui automobil nou sau second-hand de pe piata UE ridica anumite probleme.

     

    4. Documente

    In momentul in care achizitionati un automobil, vanzatorul trebuie sa va ofere anumite documente. Contractul trebuie sa fie unul dintre acestea.

    In contract trebuie sa fie mentionate:

    a. denumirea (numele) si adresa vanzatorului si a cumparatorului

    b. pretul cu sau fara TVA (dupa cum este automobilul: nou sau second-hand)

    c. caracteristicile automobilului ( marca, tip, anul punerii in circulatie, kilometraj etc)

    d. data achizitiei

    e. modalitati de plata

    f. data livrarii

     

    Pe langa contract, trebuie sa primiti si alte documente, in functie de tipul automobilului (nou sau second-hand).

    Automobil nou

    a. factura de achizitie mentionand cel putin pretul fara TVA si numarul de sasiu al automobilului. Acest document trebuie sa indice clar faptul ca este vorba de un vehicul nou

    b. certificatul de inmatriculare/cartea de identitate, daca automobilul a fost deja inmatriculat

    c. atestarea ca automobilul a fost radiat, in cazul unei inmatriculari anterioare ( aceasta atestare se prezinta sub forma unui document separat sau a unei stampile in certificatul de inmatriculare/cartea de identitate).

    d. certificatul de conformitate european ( COC=Certificate of Conformity).

     

    In afara acestora ar fi bine sa pastrati si alte documente, precum dovada platii sau, daca exista, bonul de comanda.

     

    Automobil second-hand

    a. o factura detaliata continand o descriere completa a automobilului si pretul cu TVA, daca achizitionati de la un comerciant. Daca achizitionati de la o persoana individuala care nu are calitatea de comerciant, vanzarea va trebui confirmata in scris

    b. originalul certificatului de inmatriculare/cartii de identitate

    c. atestarea ca automobilul a fost radiat, in cazul unei inmatriculari anterioare (aceasta atestare se prezinta sub forma unui document separat sau a unei stampile in certificatul de inmatriculare/cartea de identitate)

    d. certificatul de conformitate european. Este posibil ca primul proprietar sa nu fi primit automat acest certificat. In acest caz, va trebui sa-l solicitati direct de la distribuitorul marcii din statul de unde cumparati automobilul

    e. orice alt document care atesta exactitatea informatiilor mentionate pe factura (bon de comanda, contract, documente de expeditie sau de transport, dovada platii)

     

    5. Certificatul de conformitate european

    Pentru a va inmatricula automobilul aveti nevoie de un certificat de conformitate. Acesta constituie dovada ca automobilul raspunde cerintelor tehnice stabilite de lege. Procedurile de omologare au fost armonizate in Uniunea Europeana incepand cu data de 1 ianuarie 1996.

    Ce puteti face daca nu ati primit certificatul de conformitate la momentul livrarii automobilului?

    In strainatate, din diferite motive, este posibil ca certificatul de conformitate sa nu va fie remis. Daca vanzatorul se afla in imposibilitatea de a va furniza acest document, aveti posibilitatea sa va adresati direct fabricantului automobilului. Acesta va putea sa va remita un certificat de conformitate contra cost, intr-un termen rezonabil. Daca fabricantul nu va poate furniza un certificat de conformitate , identificarea automobilului va trebui efectuata la momentul controlului tehnic.

    Asa se prezinta cadrul legal. Dar este posibil ca putini dintre dvs sa fi primit acest certificat in momentul achizitionarii masinii din strainatate. Insa la noi este suficient sa aveti cartea de identitate a masinii, cu care sa mergeti la RAR pentru eliberarea certificatului de autentificare.

     

    6. Transportul automobilului pana in Romania

    Fie mergeti cu o platforma si va aduceti masina pe platforma, fie plecati cu avionul (cam mare cheltuiala) sau cu un prieten cu masina si veniti cu ea pe roti.

    Firma specializata

    Puteti incredinta transportul automobilului unei firme specializate. Pe Internet puteti gasi mai multe asemenea firme, iar compararea tarifelor percepute este destul de usor de facut. Atentie! Verificati inainte daca firma respectiva are o reputatie buna si daca nu a fost implicata in diverse inselatorii.

     

    Numere de tranzit

    Daca alegeti sa conduceti automobilul pana in Romani, veti avea nevoie de numere de tranzit. Acestea sunt utilizate pentru transportul vehiculelor dintr-un stat membru in altul si au o durata de valabilitate redusa, variabila (de cele mai multe ori, de cateva zile). Aceste numere pot fi obtinute de la serviciile de inmatriculare din statul din care achizitionati automobilul, contra cost. Insa cel mai usor e sa solicitati vanzatorului sa va ajute sa obtineti numerele de tranzit.

     

    De asemenea, va trebui sa incheiati si o asigurare temporara de raspundere civila auto pentru drumul de intoarcere in tara. In unele state puteti obtine aceasta asigurare de la societatile care furnizeaza numerele de tranzit.

     

     

    Vizualizari: 7766