rss

Administratia Obama cere reducerea accelerata a consumului de flota

  1. 20/05/2009
  2. Categoria: Mini
  3. Tags: Auto economie, consum de flota, Obama
    Vezi toate fotografiile (1)

    Barack Obama a hotarat sa ceara mai repede producatorilor ce activeaza pe piata americana sa respecte consumul de flota mediu de 6,63 litri/100 km. El va intra in vigoare in 2016 si nu cu patru ani mai tarziu cum stabilise initial administratia Bush.

    Cunoscut drept CAFE, setul de reguli ce reglementeaza consumul de flota exista inca din 1975, dar pana de curand era mai mult decat permisiv. Masinile mici trebuiau sa consume sub 8,5 litri, in timp ce SUV-urile sub 11,4, ceea ce a dus, de altfel, la explozia de SUV-uri ce a cuprins, intr-un final, toata lumea.

    Noile valori nu sunt atat de ingaduitoare, cota pentru masinile mici fiind scazuta la 6 litri/100 km, iar la SUV-uri la 7,85 litri/100 km. Ele trebuiesc atinse, dupa cum spuneam, pana in 2016, dar primele reduceri mai mari vor fi cerute inca din 2012.

    Potrivit Casei Albe, noul consum de flota va creste pretul automobilelor, in medie, cu 1.300 de dolari, bani care vor fi recuperati, insa, datorita consumului mai mic. De asemenea, presedentia americana spera ca obligativitatea reducerii consumului va ajuta fabricantii din Detroit sa recupereze terenul pierdut in fata concurentilor europeni si japonezi in ceea priveste tehnologiile de ultima ora.

    Vizualizari: 1100