rss

Test Drive (cu video) - Maserati Granturismo

  1. 17/12/2008
  2. Categoria: Maserati
  3. Tags: Maserati

 

Din 1926, celebrul “Trident” orna primele creatii ale lui Alfieri Maserati. Sase ani mai tarziu, cand Alfieri moare, fratii sai Bindo, Ernesto si Ettore cedeaza fraiele intreprinderii, familiei Orsi in 1937. Citroen, de Tomasso si Fiat, fiecare pe rand a incercat sa resusciteze “Tridentul”.

In 1997, Ferrari resusciteaza marca. In 2005, Tridentul intra sub umbrela Fiat si incepe productia unui numar de 9000 de unitati pe an; si bineinteles o lunga idila de succes cu America.
Desenat de firma regretatului Pininfarina, Maserati GranTurismo este mai lung decat vechiul GT cu 35 cm. Fiind un “dueporte”, dar un grand turism, modelul testat de noi ofera un spatiu interior, suficient pentru patru persoane.


Interesant de amintit ca vechiul Maserati Coupe a fost criticat pentru faptul ca nu reflecta zestrea stilistica a “Tridentului”, astfel ca echipa de designeri s-a orientat catre proportiile clasice. Noul Maserati GranTurismo este un automobil frumos, modern fara reminiscente retro, cu un stil clar, dar care nu aminteste nimic de modelul precedent. Oficialii italieni se feresc chiar si de termeni precum “noul GranTurismo inlocuieste vechiul Coupe”.


Maserati Granturismo imparte aceeasi platforma cu limuzina Quattroporte, si de asemenea, si propulsorul V8 de 4.2 litri cilindree, de origine Ferrari. Motorul dezvolta 405 CP pe GranTurismo (440 CP pe GranTurismo S) si 490 CP pe Ferrari 430. Propulsorul a fost construit la fabrica de motoare din Maranello. Surse din uzina spun ca lui GranTurismo ii va fi adaugat un V8 de 4.7 litri care va debuta initial pe Alfa Romeo 8C Competizione, model ce redeschide piata americana pentru Alfa Romeo.
Motorul lucreaza cu o cutie automata cu 6 trepte “by ZF”.
Modelul testat de noi beneficiaza de schimbarea treptelor prin intermediul padelelor, tip F1. Transmisia este autoadaptiva si se regleaza automat dupa stilul de condus si conditiile de drum.


Motorul si cutia sunt dispuse in spatele puntii fata, iar tractiunea se face pe rotile spate, la modelul testat de noi. Distributia de mase este de 49/51 pe fata respectiv puntea spate.
La versiunea S cutia automata este robotizata, iar layout-ul este de tip transaxle (automobilele construite dupa aceasta formula au motorul in spatele puntii fata, legat rigid de cutia automata pozitionata in fata puntii spate – constructia ofera o distributie de masa de 47/53 fata/spate, unica in clasa ei). Pe hartie Maserati Granturismo are un sprint 0-100 km/h in 5,2 secunde, iar viteza maxima comunicata este de 286 km/h. Consumul urban este de 21.58 l/100 km, iar cel mixt de 14.31 l/100 km.
Sistemul de suspensii este tare, dar confortabil, iar la modelul testat de noi era inclus sistemul de suspensie activa Skyhook (cu amortizare continua variabila, care ajusteaza suspensia pentru un rulaj lin sau pentru manevrare sportiva) oferita optional pentru suma de 2,100 € fara TVA. La viraje nu am remarcat existenta vreunui ruliu sau comportament nefiresc in ciuda celor peste 400 CP. Trasa ideala este asigurata de MSP (Maserati Stability Program). Chiar si cu MSP-ul decuplat, nu prea ai sorti de izbanda in a fenta tehnica automobilului.

Luxul e debordant fiind vorba de un GT. Interiorul, burdusit cu piele Poltrona Frau, te copleseste, relaxeaza si multumeste simultan, la intrarea in automobil. Pentru ca vorbim totusi de un GT derivat din curse, persoanele cu o statura inalta pot avea dificultati la intrarea in cockpit. Bordul excelent lucrat, cu materiale de buna calitate, beneficia de ornamente din lemn de trandafir (optional – 2000 euro fara TVA), de volan finisat in lemn (optional – 840 euro fara TVA) si de alte echipamente multimedia sau de detaliu. Pentru a va crea o imagine de ansamblu, reprezentanti ai dealer-ului Maserati au precizat ca exista 2 milioane de posibile configuratii pentru interior, deci fenomenul “bespoke” (personalizare), de care aminteam la Rolls Royce, este unul larg intalnit la Maserati.

Daca va doriti un automobil exclusiv, atractiv, sarmant, melodios, pe care-l puteti conduce entuziast, aveti de achitat 97.500 euro fara TVA, unde in cazul modelului nostru adaugati 11.785 euro fara TVA pentru optionale. Pretul total cu TVA pentru Maserati GranTurismo, modelul testat de noi, este de 130.049 euro.

Cei mai aprigi competitori va sunt: Aston Martin DB9, Bentley Continental GT sau Mercedes-Benz SL.

Foto: Sorin Miclau; Video: Olga Blandu

Vizualizari: 2173
Peugeot 308

Peugeot 308

Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

Toate anunturile »