rss

Test Drive (cu video) – Jeep Compass

  1. 27/07/2008
  2. Categoria: Jeep
  3. Tags: Compass, Jeep, Jeep compass

Cu o alura compacta, cu un motor diesel mic, insa cu mari ambitii europene, Jeep Compass reprezinta trecerea lui Jeep la alt tip de clientela. Ajutat de preturile sale competitive, Jeep Compass se suprapune cu SUV-urile coreenilor si ataca, sigur, regele Toyota RAV4 .

Proprietarii de Wrangler sau Cherokee va spun ca detin un Jeep, ca fac parte dintr-o aventura continua si ca detin o stare de spirit aparte. Cu Jeep Compass, constructorul se orienteaza catre o clientela neobisnuita, similar cum a procedat Land Rover cu modelul sau de succes Freelander . O clientela orientata spre mediul citadin care, uneori, isi doreste sa traverseze si drumuri stricate, forestiere, pentru o excursie off-road (video ). Jeep Compass este un automobil cu o forma robusta, usor ameliorata, ce se integreaza perfect in jungla urbana.

www.auto.ro a testat un Jeep Compass 2.0 l CRD Limited cu DPF.

Construit pe aceeasi platforma tehnica cu a varului sau, Dodge Caliber, Jeep Compass beneficiaza de asemenea de binecunoscutul motor Volkswagen - 2.0 TDI 140 CP rebranduit CRD cu DPF (filtru de particule pentru Diesel) si de o transmisie 4x4. De precizat ca Jeep Compass este primul model Jeep cu tractiune fata, modul 4x4 putand fi cuplat la nevoie pentru extra tractiune sau stabilitate.
Vizavi de design, Jeep Compass retine spiritul familiar al marcii nord-americane: grila mare a calandrului, farurile rotunde, aripile proeminente si pasajele rotilor retezate drept. Silueta joasa, insa, este neobisnuita pentru automobilele Jeep cu care ne-am obisnuit pana acum.

Jeep Compass –Dinamica

Modelul Jeep Compass, condus de noi dispune de un motor diesel 2.0 CRD cu DPF (filtru de particule pentru diesel) capabil de o putere maxima de 140 CP/4000 rot/min si un moment maxim de 310Nm/1.750-2.500 rot/min.

Dezvoltat in cadrul unui parteneriat dintre fostul DaimlerChrysler, Hyundai si Mitsubishi (fapt ce explica numele sau) Jeep Compass a atras atentia tuturor, datorita consumului scazut, de doar 8.3 l/100 km, in mediu urban. Cuplul de 310 Nm disponibil pe o plaja de aproape 800 rot/min se simte din plin la demaraje atat on-road cat si off-road. Acceleratia 0-100 km/h dureaza 11 secunde, iar viteza maxima este de 189 km/h. Consumul extraurban, comunicat este de 5.4 l/100 km, iar in ciclu mixt doar 6.5 l/100 km. Motorul lucreaza cu o cutie manuala cu 6 trepte corect etajata pentru confort si performante bune de consum.
Fidel principiilor sale acest Jeep dispune si de tractiune integrala, la nevoie, cu o repartitie favorizanta a cuplului catre rotile fata. In caz de nevoie, cuplul este trimis catre rotile din spate via unui cupleur electronic actionat prin intermediul unei clapete situate langa levierul schimbatorului de viteze. Ca si ceilalti concurenti cu mici pretentii de aventura repartitia cuplului se poate face 60% pe puntea spate in functie de starea drumului si necesarul de tractiune. Capacitatea de trecere a lui Jeep Compass este limitata de garda la sol de 200 mm si de unghiurile de atac de 21 de grade respectiv cel de degajare de 32 de grade. On-road, calitatile tehnice al lui Jeep Compass garanteaza un rulaj linistit, o tractiune fara cusur. Suspensiile isi fac treaba cu succes asigurand un confort deplin cu un bun control al ruliului. Interesant de precizat ca Jeep Compass marcheaza o premiera vizavi de suspensii, el dispunand de suspensii independente pe toate cele patru roti o filozofie inedita pentru Jeep.

 

In rulaj cu viteze ridicate, luand in considerare suprafata transversala mare a lui Jeep Compass, zgomotul este la cote normale. Zgomotul produs de motor este la un nivel minimal pana cand se creste sarcina si atunci realizezi ca ai un diesel.
Directia este precisa si sigura, in ciuda unor mici vibratii resimtite in volan in regim off-road.
Sistemul de franare ofera un comportament ferm si oportun beneficiind de aportul ABS-ului si BAS-ului (sistemului de asistare la franarea de urgenta). Controlul stabilitatii este oferit standard, contribuind alaturi de sistemul de tractiune integrala la cresterea sigurantei active.

Jeep Compass – La volan

Pozitia inalta la volan (cu peste 5.1 cm mai sus decat la Caliber) si suprafata vitrata degajeaza un camp vizual ideal atat in mediul citadin cat si off-road, proportiile compacte ale lui Jeep Compass fiind usor de urmarit la manevrele de parcare sau rulaj bara la bara.

Plansa de bord inspirata din cea a lui Caliber te intampina cu un design militar, robust absolut in armonie cu spiritul Jeep. Nuanta de kaki a bordului te racordeaza instant la ceea ce inseamna marca Jeep, descendenta directa din faimosul Willys. Plasticul este alaturat de cauciuc, iar aspectul curat si rustic al bordului genereaza o senzatie place/nu place. Noua ne-a placut tinand cont ca Jeep Compass este un automobil cu caracter. Scaunele din fata ofera un confort sporit, iar cel din dreapta soferului ofera un exemplu atat de habitabilitate cat si de modularitate, el putand fi pliat complet pentru a se putea incarca obiecte lungi. Scaunele din spate se rabat 2/3-1/3 eliberand un volum de incarcare de 1277 litri. Cei 334 litri oferiti normal de portbagaj nu sunt extraordinari pentru segment, dar modularitatea interiorului compenseaza acest lucru. Bancheta ofera un sezut cam ingust, confort pentru doi adulti, iar spatiul pentru picioare si cap este indestulator.


Jeep Compass – Echipare si pret

Jeep Compass faciliteaza accesul doritorilor la spiritul autentic Jeep, in mediul citadin.
Modelul condus de noi, Jeep Compass 2.0 l CRD Limited cu DPF ( Diesel Particle Filter) dispune de o echipare bogata din care am selectat: Air Bag-uri frontale, Next Generation, Multistage / Air bag-uri laterale tip cortina / Acoperire spatiu cargo / Aer conditionat / Anvelope - 215/55R18 / Coloana volan reglabila pe inaltime / Computer de bord / Cotiera centrala pentru sofer/pasager cu suport de telefon / Cruise control /Geamuri actionate electric - sistem "one touch" la sofer /

Filtru de particule / Jante - 18x7.0 aluminiu / Lampa interioara reincarcabila si detasabila (lanterna) / Oglinzi retrovizoare degivrabile, reglabile electric /Proiectoare de ceata / Radio AM/FM CD RDS / Sistem acustic cu 4 difuzoare / Sistem ISOFIX de fixare scaun copil / Sistem de blocare automata a usilor la demaraj / Scaune fata cu incalzire / Scaun sofer reglabil pe inaltime / Scaun sofer cu reglaj lombar / Tapiterie piele /Volan multifunctional imbracat in piele

In plus modelul Jeep Compass condus de noi avea urmatoarele optionale: Vopsea metalizata Light Khaki / Tapiterie piele Pastel Pebble Beige / Pachet Siguranta si Confort (air bag-uri laterale in scaunele din fata, sistem de monitorizare a presiunii din pneuri)
Geamuri cu tenta inchisa / Radio AM/FM cu CD, Magazie 6 Discuri, MP3, RDS
.

 

Pretul pentru modelul Jeep Compass, testat de noi, disponibil pe www.jeep.ro este de
24.379 euro fara TVA sau 29.011 euro cu TVA.

Cu acest pret absolut competitiv, Jeep Compass se pozitioneaza sub Toyota RAV4 si mult sub Land Rover Freelander 2 .

 Foto: Florin Oprea; Video: Alexandru Enache

Vizualizari: 20211
Peugeot 308

Peugeot 308

Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

Toate anunturile »