rss

Frankfurt 2009: noul Jaguar XJ

  1. 17/09/2009
  2. Categoria: Jaguar
  3. Tags: Jaguar, Jaguar XJ, Sedan, Xj
    Vezi toate fotografiile (9)

    Jaguar a dezvaluit la Salonul Auto de la Frankfurt noul sedan-coupe cu patru usi XJ, cea mai scumpa limuzina din gama sa. Este primul model lansat de constructorul britanic dupa preluarea acestuia de catre indienii de la Tata.

    Noul Jaguar XJ inlocuieste precedenta generatie care se afla pe piata din 2003 si va ataca modele precum BMW Seria 7 lansata de bavarezi anul trecut, Mercedes S-Klasse, dar si viitorul Audi A8 care va debuta la Geneva in primavara anului viitor.

    Din punct de vedere vizual, noul sedan de lux are un design sportiv, care aminteste la partea frontala de XF, in timp ce la spate vine cu un stil cu totul original pentru producatorul britanic. Conform spuselor oficialilor Jaguar, noul XJ este una dintre cele mai aerodinamice masini construite vreodata de englezi, coeficientul aerodinamic fiind de 0,29 (acelasi ca la XF).

    Noul XJ ofera un spatiu generos la interior atat la cap, cat si la picioare pentru cinci pasageri care pot calatori astfel extrem de confortabil. Toate versiunile dispun standard de acoperis panoramic din sticla, precum si de un sistem audio Bowers & Wilkins de 1200 W.

    La realizarea caroseriei au fost folosite materiale usoare precum aluminiul, care reduce masa totala cu vreo 150 kg comparativ cu concurentii directi, oferind in acelasi timp rigiditatea de care XJ are nevoie. Consumul de combustibil si emisiile de CO2 cu care este creditat noul XJ sunt si ele cele mai bune din clasa sa.

    In ceea ce priveste motorizarile, Jaguar XJ va fi disponibil in trei versiuni pe benzina si un diesel. Benzinarele au o capacitate cilindrica de 5,0 litri si dezvolta 385, 470 si, respectiv 510 CP, ultimele doua supraalimentate. Varful de gama V8 atinge "suta" in doar 4,7 secunde.

    Dieselul are o cilindree de 3,0 litri si produce 275 CP si 600 Nm de cuplu, suficient pentru a impinge masina de la 0-100 km/h in 6,4 secunde. Acest model consuma in medie 7,04 l/100 km si degaja in aer 184 g CO2 per kilometru parcurs.

    Vizualizari: 1831