rss

Test Drive (cu video) - Jaguar XF

  1. 06/08/2008
  2. Categoria: Jaguar
  3. Tags: Jaguar, Xf

 

Jaguar XF este un pariu veritabil care vizeaza iesirea reputatei marci britanice din dificultatile financiare care o erodeaza. Pentru a castiga acest pariu, Jaguar joaca pe o berlina de lux cu vocatie sport care tinteste clar trio-ul german Audi, BMW, Mercedes-Benz. Atu-urile sale sunt: un echilibru intre control si suplete, alura unui coupe cu patru usi, motoare exuberante si o calitate ireprosabila a finisarilor.

Jaguar XF, fructul imaginatiei legendarului Ian Callum, autorul ultimelor modele Aston Martin imparte simboluri de design cu modelul S-Type (lansat in 1999) pe care-l inlocuieste. De departe Jaguar XF este mult mai rasat, mai putin burghez si se apropie mai mult de originile sale aristocratice. Regasim un design familiar cu parbrizul si luneta inclinata a lui Jaguar XK sau mai mult, capota nervurata (ADN Jaguar) ca a limuzinei Jaguar XJ.


In ciuda dimensiunilor sale (4.96 m lungime, 1.87 m latime si 1.46 m inaltime) mai mari decat la majoritatea concurentilor lui, pisica aristocrata afiseaza un plus de dinamism . Gratie formei sale inspirate aerodinamic, Jaguar XF are un coeficient de forma Cx=0,29, fiind cea mai mica valoare obtinuta de vreun model Jaguar din toate timpurile, chiar si de superJag-ul XJ220 limited edition. Forta de ridicare datorata rezistentei aerului tinde spre zero din fata pana in spate. Performanta aerodinamica contribuie dramatic la reducerea zgomotului datorat rezistentei aerului, ajuta la reducerea consumului si furnizeaza o stabilitate ridicata la viteze mari, asigurand echilibrul dintre forta de apasare si cea care tinde sa ridice automobilul in rulajul cu viteze crescute.

www.auto.ro a testat pentru dumneavoastra un model Jaguar XF 2.7 D Premium Luxury .


Jaguar XF – Dinamica

Anuntata de constructor, ca o berlina ce dispune de cea mai buna rigiditate de torsiune din clasa lui, Jaguar XF profita de sasiul coupe-ului XK recunoscut pentru inalta lui precizie.
Ecartamentul spate generos contribuie la o stabilitate exemplara in toate incercarile pe care le-am efectuat.

Jaguar XF dovedeste un comportament rutier sigur, gratie unei servodirectii, asistate electronic, cu demultiplicare variabila a raportului de transmitere, in functie de viteza si unghiul de bracare a volanului.

Motorul modelului Jaguar XF, pe care l-am testat, este un bi-turbo diesel V6 de 2.7 litri cilindree. Rezultat al colaborarii dintre Ford si PSA, bi-turbodiesel-ul dezvolta 207 CP/4000 rpm si un cuplu redutabil de 435 Nm/1900 rpm si toti cunoscatorii l-au declarat o referinta in materie de performante. V6 bi-turbodieselul beneficiaza de ultima generatie de injectie directa Common Rail de inalta presiune, cu injectie pilot multipla (pentru initierea instantanee a arderii) si injectoare piezoelectrice, care permit un management sofisticat al cartogramei de injectie pentru o ardere lina si silentioasa (fara fenomene perturbatoare).


Motorul divedeste o elasticitate exemplara, cuplul maxim fiind disponibil la o valoare joasa a turatiei, cei 435 Nm dovedindu-se suficienti pentru lansarea celor 1771 kg ale lui Jaguar XF. Mai mult de atat trebuie precizat ca demarajul se produce fara vreo vibratie perceptibila, iar zgomotul interior masurat de constructor de 66 dBA la viteza de 50 km/h asigura un nivel de silentiozitate sub normele in vigoare, absolut confortabil.
Bi-turbodieselul lui Jaguar XF este ajutat de cele doua turbine de supraalimentare (fiecare deserveste o ramura de cilindri), care optimizeaza umplerea cu amestec carburant, si duc mai departe la un consum mediu performant (cca 8.7 l/100 km).

O buna impresie ne-a lasat transmisia automata cu sase trepte (oferita in standard). Noua transmisie, deja probata pe alte modele Jaguar, este un element cheie, definitoriu pentru sportivitatea lui Jaguar XF. Proprietatea autoadaptiva a transmisiei, feedback-ul pe care-l ofera, indiferent de suprafetele pe care ruleaza automobilul, si schimbarea lina genereaza pe langa confort, performante de top vizavi de exploatarea motorului. Construita cu o filozofie orientata spre sofer, transmisia este controlata de noul JaguarDrive SelectorTM, cu optiune manuala prin intermediul padelelor de sub coroana volanului, sistem numit Jaguar Sequential ShiftTM. Acelasi selector escamotabil JaguarDrive SelectorTM este folosit de asemenea pentru alegerea modului Sport care foloseste tehnologia shift-by-wire ce a debutat pe modelul sport Jaguar XK.

Transmisia ofera multa placere atat prin interactiunea cu selectorul de trepte cat si prin selectarea secventiala prin intermediul padelelor.
Daca in modul normal (D – drive) automobilul rula absolut ca o felina, modul secvential devenea interesant in regim Sport (S), Jaguar XF devenind o sportiva pura si dura, cu schimbari rapide la turatii ceva mai ridicate decat in modul Drive.
Orice s-ar spune motorul bi-turbodiesel este un agregat complex si complet, si mai ales deloc gurmand, cei 8.7 litri/100 km, consum mediu a variat sensibil pana spre 9.0 l/100 km pe durata testului nostru.
Jaguar XF 2.7 D accelereaza 0-100 km/h in 8.2 secunde, iar viteza maxima comunicata fiind de 229 km/h.


Jaguar XF poseda frane competente asistate de tehnologii de top. In cazul unui exces de optimism se activeaza controlul dinamic al stabilitatii (DSC) in cazul detectarii unui derapaj chiar “controlat”. De amintit ca Jaguar XF dispune de comanda JaguarDrive Control care permite modificarea caracteristicilor cartografiei de injectie a motorului, a sistemului DSC precum si viteza si punctele de schimbare a treptelor in transmisie.


Jaguar XF – La volan

La o prima vedere, habitaclul lui Jaguar XF face parte din “epoca aluminiului”. Ca sa mai incalzeasca atmosfera Jaguar XF are in interior ornamente din lemn de nuc, un respect adus traditiei. Un rafinament exemplar care se armonizeaza perfect cu designul modern al plansei de bord acoperita cu piele.


Dar ceea ce retine atentia la intrarea in interior este mica piesa de teatru tehnic pusa in scena de Jaguar XF. Dupa apasarea butonului de Start situate in mijlocul consolei, selectorul JaguarDrive SelectorTM “rasare” din consola centrala in causul palmei dvs, simultan cu baletul aeratoarelor care se rotesc aluminiul metamorfozandu-se in fante din plastic. Un ceremonial, perfect ochestrat de sunetul placut la motorului, care va impresiona pe oricine se afla in interiorul lui Jaguar XF.

In rest dupa depasirea acestui moment dramatic, interiorul se deosebeste de cel al concurentei prin ergonomie (lipsa butoanelor parasite) prin iluminarea bleu retro a plansei de bord si a zonelor interioare ale portierelor si prin butonul stil MI5 de deschidere a torpedou-ului, inobservabil marcat pe ornamentul din lemn de pe limita inferioara a plansei de bord.

Dintre echipamentele de serie mentionam: Coloana volan ajustabila electric pe inaltime si adancime cu functie de retragere automata la intrare/iesire, sistemul Keyless Start, sistem de avertizare la parcarea cu spatele cu ghidare pe touch-screen si Display Touch-Screen (7 inci) cu control pt sistemul audio, climatizare, bluetooth sau navigatie.
Nu poti avea aspect de coupe fara penalizarea spatiului pentru cap, in timp ce intruziunea tunelului central inspre bancheta limiteaza acomodarea in confort suprem a trei adulti, ramanand spatiu doar pentru doi, de inaltime medie. Spatiul pentru picioare este OK. Portbagajul ofera un volum de 500 litri cu sistemul Jaguar Tyre Repair inclus, iar bancheta rabatabila 60/40 mai elibereaza din acest spatiu ajungandu-se la 960 litri. De mentionat vizibilitatea modesta in spate din cauza inclinarii lunetei. Sistemul de asistare la parcare merita aprecierea noastra chiar daca Jaguar XF va ofera in standard asistare cu ajutorul unei camere video, la mersul inapoi.

Jaguar XF – Echipare si pret

Jaguar XF contine o echipare standard hi-tech ce vizeaza deopotriva siguranta si entertainment-ul:
EPB (frana de ajutor electronica)
• EBA (asistare la franarea de urgenta)
• EBD (distributie electronica a franei)
• ABS(anti-lock braking system)
• DSC(sistem de control al stabilitatii)
• CBC(Cornering Brake Control)
• Understeer Control Logic
• Airbag – uri frontale / laterale / perdea
• Cruise Control – Pilot Automat
• Limitator automat al vitezei (ASL)

• Sistem auxiliar de incalzire (numai pt.diesel)
Program de control al stabilitatii pe timp de iarna
• Transmisie automata secventiala cu sase rapoarte
• Jaguar Sequential Shift Paddles
• Keyless start
Servodirectie asistata electronic
• Scaune fata ajustabile electric 8 / 8 pozitii de reglare
• Tapiterie din piele
• Instalatie automata de aer conditionat pe doua zone cu filtru de particule
• Oglinzi exterioare incalzite si ajustabile electric
• Faruri cu halogen actionate automat On/Off

• Jante din aliaj usor 18 ‘’ Venus
• Parasolare cu oglinzi iluminate
• Geamuri fata / spate actionate electric
• Sistem telefonie Bluetooth
• Kit de reparatie pt anvelope
• Inchidere centralizata cu functie de inchidere automata la demarare
Coloana volan ajustabila electric pe inaltime si adancime cu functie de retragere automata la intrare/iesire
• Stergatoare de parbriz cu senzori de ploaie
• Cotiera fata cu spatiu pt depozitare
• Suporti fata pt pahare
• Cotiera spate cu suporti pt pahare
• Ornamente interioare din lemn de nuc Satin
• Bancheta spate rabatabila (60/40)
• Volan multifunctional din piele in trei spite
• Radio CD cu 8 difuzoare si magazie pentru 6 discuri cu functie de citire mp3 (140W)
• Computer de bord cu centru de mesagerie
• Sistem de avertizare la parcarea cu spatele cu ghidare pe touch-screen
• Trusa de prim ajutor
• Triunghi de avarie reflectorizant
• Sistem de protectie cu reducerea impactului in cazul accidentarii pietonilor
• Display Touch-Screen 7’’ cu control pt sistemul audio, climatizare, bluetooth sau navigatie

Suplimentar pentru echiparea Premium Luxury mai avem:
• Jante din aliaj usor 18 ‘’ Cygnus
• Roata de rezerva din aliaj usor 18“ de dimensiuni reduse (include cric si coarba)
• Keyless Entry
Tapiterie din piele Soft Grain
• Pachet Memorie pt scaunul soferului, oglinzi exterioare si coloana volanului
• Covorase mocheta fata / spate
Ornamente interioare din lemn de nuc Burr
• Oglinzi exterioare electrocromate, rabatabile electric cu iluminare de acces la intrare in autoturism
• Scaune fata ajustabile electric 10 / 10 pozitii de reglare
Echipament audio Premium Sound System cu 8 difuzoare si sub – woofer(320W)
• Oglinda interioara electrocromata

Modelul Jaguar XF testat de noi avea optional incluse urmatoarele (preturi fara TVA):
Vopsea metalizata Liquid Silver – 740 euro
Faruri Bi-Xenon autoadaptive cu cornering si instalatie de spalare a farurilor – 830 euro
Blind Spot Monito – 455 euro
Perdea pt luneta actionata electric – 370 euro
Parbriz incalzit electric – 345 euro
Echipament audio Bowers & Wilkins cu 13 difuzoare si subwoofer(440W) cu interfata pt USB/iPOD – 1290 euro

Sistem de navigatie – 1745 euro
Sistem multimedia – TV – 750 euro
Pachet Comfort All-Season – 1260 euro
Pachet Visibility – 690 euro

Pentru ca toate acestea au un pret (www.jaguar.ro ) el este, pentru Jaguar XF 2.7 D Premium Luxury, cu optiunile de mai sus, de 53.125 euro fara TVA sau 63.397 euro cu TVA.
Calitatea de fabricatie ireprosabila a lui Jaguar XF, cinematica si dinamica doua capitole unde exceleaza si motorizarea de exceptie sunt atu-uri importante intr-o piata unde performeaza Audi A6, BMW seria 5 sau Mercedes-Benz clasa E.

Foto: Florin Oprea; Video: Alexandru Enache

 

Vizualizari: 11248