rss

Honda deschide un nou capitol in tehnologia auto: nanotuburile de carbon

  1. 10/10/2009
  2. Categoria: Honda
  3. Tags: conductor, Discovery, Honda, nanotuburi din carbon
    Vezi toate fotografiile (1)

    Daca aceasta planeta ne va mai suporta prezenta inca un secol-doua, stra-stranepotii nostri vor putea locui in zgarie-nori kilometrici (luati asta ad-literam), construiti pe baza minunatelor nanotuburi de carbon.

    Pana atunci insa, Honda va da posibilitatea automobilului sa intre intr-o noua era tehnologica, gratie unei descoperiri pe care japonezii au facut-o impreuna cu savantii Universitatii Purdue si a celor angajati la Universitatea din Louisville.

    Pe scurt, Honda si oamenii de stiinta anterior mentionati au observat ca microscopicele tuburi sunt capabile sa distribuie electricitatea mult mai rapid si mai eficient decat oricare alt conductor, fabricantul nipon considerand ca aceasta descoperire va revolutiona industria bateriilor, cablurilor, celulelor de combustibil si a celulelor solare.

    In final, ea va ajuta la crearea unor vehicule mai eficiente, precum si a unor produse pe care azi le vedem doar in filmele SF (tesuturi musculare artificiale si roboti extrem de inteligenti).

    In caz ca nu ati urmarit programele Discovery din ultima vreme, nanotuburile din carbon au devenit celebre pentru rezistenta lor incredibila si masei extrem de reduse (aceasta din urma este cel putin la fel de mica ca a fibrei de carbon).

    La ora actuala, sunt structurile care ofera cea mai buna rezistenta la intindere (pentru a egala un nanotub din acest punct de vedere, un cablu obisnuit, cu diametrul de 1 mm patrat, ar trebui sa sustina o masa de 6.300 kg) si cea mai mare forta specifica (de peste 300 de ori mai mare decat cea a otelului inalt-aliat).

    Aplicatiile lor sunt limitate doar de posibila toxicitate, astfel incat nu veti vedea prea curand farfurii si pahare realizate din acest material. Oricum ar fi fost o fita maxima...

    Vizualizari: 2419