rss

Honda a dezvoltat o noua tehnologie de mobilitate personala

  1. 25/09/2009
  2. Categoria: Honda
  3. Tags: Honda, U3-X
    Vezi toate fotografiile (7)

    Daca scoateţi logo-ul Honda, cei mai multi dintre voi ati crede, probabil, ca U3-X este un fel de aparat de fitness, dar daca priviti cu atentie veti descoperi ca U3-X este de fapt un vehicul compact, care se poate deplasa atat in fata, in spate, cat si in lateral.

     

    U3-X este un dispozitiv mobil one-wheel-drive, creat avand la baza tehnologii avansate de tipul tehnologiei de control al balansului, dezvoltata initial pe ASIMO (robotul biped umanoid Honda) si sistemul de condus pe roti omnidirecţional HOT Drive, care permite miscarea in toate directiile: inainte, inapoi, stanga-dreapta si in diagonala.

     

    U3-X a fost astfel creat incat sa nu produca disconfort celor din jur: a fost usurat accesul la sol datorita pozitionarii suportului pentru picior si a adoptarii unei pozitii de deplasare care permite conducatorului sa stea cam la acelasi nivel al ochilor cu o persoana care sta in picioare. La capitolul dimensiuni sta foarte bine, putand fi usor transportat cu o singura mana: 315 mm lungime, 160 latime, 650 inaltime si mai putin de 10 kg. Corpul monococ contine, de altfel, si un spatiu pentru plierea suportului pentru sezut, suporti pentru picioare si o caroserie, care are si rol de cadru de suport, facand dispozitivul usor si portabil. Vehiculul este pus in miscare pe baza unei baterii lithium-ion, care are are o durata de functionare de o ora, daca este incarcata de maxim.

     

    Daca vreti sa stiti cum functioneaza, va spunem ca nu e foarte complicat: tehnologia de control al echilibrului face ca senzorul de inclinare sa detecteze aplecarea aparatului creata de mutarea centrului de greutate al conducatorului si, ulterior, detecteaza intentia lui in ceea ce priveste directia si viteza. Pe baxa datelor, un control precis este aplicat, pentru ca aparatul sa revina in pozitia verticala. Probabil suna mai complicat decat este de fapt. Pentru a vedea despre ce este vorba mai exact, vizionati filmuletul de mai jos.

     

    Honda intentioneaza sa prezinte modelul U3-X la Salonul Auto de la Tokio, care-si va deschide portile la 24 octombrie 2009, la Makuhari Messe, in Chiba, Japonia.

     

    Vizualizari: 1013