rss

Honda FCX Clarity – tehnologia viitorului

  1. 14/10/2009
  2. Categoria: Honda
  3. Tags: Honda
    Vezi toate fotografiile (5)

    2 unitati Honda FCX Clarity sunt, incepand cu acest an, pe strazile orasului german Frankfurt, ca urmare a unui amplu proiect de fezabilitate ce urmareste testarea masinilor in conditiile si pe drumurile europene si nu in ultima instanta studierea posibilitatilor de dezvoltare a unei infrastructuri de alimentare cu H2.

    Solutia adoptata de Hondaun vehicul cu pile de combustie care ruleaza pe baza de hidrogen, pare a fi, in conceptia cercetatorilor de la Honda, rezolvarea optima pentru poluare.

    Un vehicul pe pile de combustie, pe baza de hidrogen se poate reincarca rapid, si poate functiona la fel ca o masina alimentata cu benzina. În plus, sistemul de celule de combustibil si alte componente de motopropulsie pot fi facute  puternice, usoare si compacte, si concepute sa permita o libertate de design si de amplasare ce nu a mai fost posibil de realizat la nici un automobil clasic.

    De fapt Honda FCX Clarity este un vehicul cu un rezervor de hidrogen, în loc de un rezervor de benzina. În celula de combustibil, hidrogenul este combinat cu oxigenul atmosferic pentru a genera electricitate. Celula de combustibil functioneaza mai mult ca o mini-centrala electrica decât ca o baterie. Din moment ce electricitatea necesara pentru a porni motorul vehiculului este generata la bordul masinii pe baza de hidrogen si oxigen atmosferic, în acest proces nu sunt emisi poluanti sau CO2. Este concept de varf în ceea ce priveste performanta si lipsa poluarii: singura sa emisie este apa sub forma de produs auxiliar, pe langa energia electrica. O baterie litiu-ion compacta si eficienta depoziteaza energia electrica generata în timpul frânarii si decelerarii, prin recuperarea si regenerarea energiei. Bateria functioneaza în mod concertat cu stiva de celule de combustibil pentru a propulsa vehiculul.

    Pentru a fi mai convingatori, cei de la Honda au lansat de saptamana trecuta un website european ce poate fi accesat de cei interesati de noua tehnologie :
    https://www.hondazeroemissions.eu/

     

    Vizualizari: 1602