rss

Victorie Ford in Raliul Suediei, etapa din WRC

  1. 15/02/2010
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Ford focus rs
    Vezi toate fotografiile (1)

    Membrii echipei BP Ford Abu Dhabi, Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au debutat in seria de raliuri FIA World Rally Championship 2010 obtinand victoria in cadrul Raliului Suediei. La bordul unui Ford Focus RS WRC, finlandezii au dominat primul raliu al seriei cu un avans de 42.3 secunde, dupa trei zile de competitie in padurile inghetate ale Scandinaviei. Victoria a plasat Ford in cea mai inalta pozitie a clasamentelor, cu 74 de victorii obtinute in Campionatul Mondial de Raliuri.

    Coechipierii Jari-Matti Latvala si Miikka Anttila, la bordul unui Focus RS WRC similar, au finalizat cursa pe pozitia a treia, la 1 minut 15,4 secunde in urma compatriotilor lor. Dublul podium obtinut de guparea BP Ford Abu Dhabi aduce un avans de 10 puncte in clasamentul constructorilor dupa prima din cele 13 runde ale campionatului.

    Raliul Suediei este singurul raliu al seriei desfasurat cu adevarat in conditii de iarna. Pilotii s-au infruntat in 21 de teste de viteza, parcurgand 345,15 km in regiunea Värmland situata in centrul Suediei. Temperaturile au coborat pana la -22ºC, insa cerul albastru in padurile inghetate a creat scenariul perfect pentru spectatori. Zapada a acoperit traseul in regiunile scandinavice aride, ascunzand un strat de gheata subtire. Pietrisul s-a intrezarit la ce-a de-a doua traversare a circuitului, ridicand provocari pilotilor in incercarea acestora de a preveni ruperea crampoanelor de la anvelope in contact cu piatra. 

    Modul de administrare al anvelopelor a jucat un rol crucial in victoria lui Hirvonen. Dupa executarea unor modificari minore la Focusul sau RS WRC, finlandezul in varsta de 29 de ani a incheiat probele primei zile cu un avans de 6,2 secunde. Avantajul a fost marit in decursul zilei de sambata la 16,6 secunde in urma deciziei de a monta anvelopele Pirelli Sottozero pe rotile fata ale masinii, in cursul dupa-amiezii. Victoria de duminica reprezinta cel de al 12-lea succes in Campionatul Mondial de Raliuri.

    “Dupa ce am ratat titlul anul trecut la numai un punct diferenta, am decis ca trebuie sa castig mai mult si sa nu ma mai multumesc cu puncte adunate in cadrul etapelor. Asadar acesta a fost startul ideal,” a declarat Hirvonen. “A fost o victorie importanta pentru noi si intentionez sa acumulez mult mai multe in cadrul acestui sezon. Este prima data cand castig raliul de start al campionatului. Am incercat sa fiu mai agresiv inca de la inceput in fiecare aspect legat de performantele mele. Am luat o decizie riscanta sambata cand am schimbat anvelopele, insa s-a dovedit o solutie de efect, iar acest tip de decizii sunt cele care creeaza diferenta intre a castiga si a pierde.”

    “A fost un raliu extrem de dificil pe pietrisul descoperit alocuri de zapada si nu va puteti imagina cat de agitat am condus in ultima runda. Am un an in plus de experienta si cred ca acest fapt a facut diferenta aici. Trebuie sa continui in aceasta directie si in restul sezonului,” a adaugat Hirvonen.

    Latvala, care a avut rolul de a il sustine pe Hirvonen, si-a indeplinit datoria perfect. Tanarul de 24 de ani s-a clasat pe locul al patrulea in prima zi de raliu, insa si-a aratat frustrarea fata de faptul ca nu a reusit sa atinga viteza pe care si-o dorea. Acesta a realizat modificari minore in decursul zilei de sambata si l-a presat pe ocupantul locului trei, Dani Sordo, catre doua erori care l-au determinat sa piarda pozitia in favoarea lui Latvala. Latvala nu si-a asumat niciun risc pe decursul zilei de duminica si, cu presiunea eliminata, a pilotat relaxat si a obtinut cei mai buni timpi in ultimele doua runde ale raliului.
     
    “Acest rezultat mi-a consolidat increderea,” a afirmat acesta. “Am facut ceea ce mi s-a cerut si am finalizat un start grozav pentru echipa. Nu a fost un raliu facil iar vineri m-am luptat pentru viteza. Eram frustrat pentru ca ma concentram prea mult sa conduc prudent, insa am depasit aceasta stare in a doua zi de raliu, m-am relaxat si mi-am imbunatatit timpii.”

    Cel de-al treilea echipaj la bordul Focus RS WRC, reprezentat de Al Qassimi si Michael Orr, a incheiat raliul pe locul al 13-lea. “Mi-am dorit sa invat pe decursul acestui raliu si cred ca am reusit ceea ce mi-am propus. Am foarte putina experienta in asemenea conditii, dar pe parcursul raliului mi-am sporit increderea. Am avut parte de cateva surprize pe probe, cateva curbe stramte si multa actiune, insa am savurat competitia,” a declarat Al Qassimi.   
     
    Directorul echipei BP Ford Abu Dhabi, Malcolm Wilson a aclamat victoria lui Hirvonen. “Comportamentul lui in cea de a doua zi a fost cu siguranta o performanta. Isi foloseste experienta in mod eficient. A progresat continuu pe decursul anilor pana la punctul in care invinge acum cel mai bun pilot al lumii. Jari-Matti a reprezentat suportul perfect pentru Mikko si nu mi-as fi putut imagina un debut mai bun in acest sezon,” a adaugat acesta.

    Informatii despre alte ehipe Ford


    Ehipajul Ford Stobart M-Sport compus din Henning Solberg si Ilka Minor au incheiat cursa la bordul Focus RS WRC in pozitia a sasea, cu un loc mai sus fata de coehipierii Matthew Wilson si Sott Martin. Dublul campion mondial Marcus Grönholm, acompaniat de Timo Rautiainen, a finalizat pe locul 21, in urma unei etape problematice, insa a punctat pentru echipa in clasamentul constructorilor.
    Runda viitoare

    Campionatul de muta pe pietris luna viitoare, in prima din cele patru runde desfasurate in afara Europei. Raliul Mexicului este programat pentru perioada 4-7 martie.

    Pozitii finale

    1.  M Hirvonen / J Lehtinen               FIN              Ford Focus RS        3hr 09min 30.4sec
    2.  S Loeb / D Elena                           FRA             Citroen C4              3hr 10min 12.7sec
    3.  J-M Latvala / M Anttila                FIN              Ford Focus RS        3hr 10min 45.8sec
    4.  D Sordo / M Marti                        ESP              Citroen C4              3hr 12min 12.0sec
    5.  S Ogier / J Ingrassia                      FRA             Citroen C4              3hr 13min 45.7sec
    6.  H Solberg / I Minor                       NOR            Ford Focus RS        3hr 15min 23.8sec
    7.  M Wilson / S Martin                     GBR             Ford Focus RS       3hr 17min 24.3sec
    8.  M Østberg / J Andersson               NOR            Subaru Impreza      3hr 18min 52.6sec
    9.  P Solberg / P Mills                        NOR             Citroen C4             3hr 19min 47.9sec
    10 P-G Andersson / A Fredriksson    SWE             Skoda Fabia            3hr 21min 49.3sec

    Clasamentul pilotilor                                              

    1.  M Hirvonen            25 pct               
    2.  S Loeb                    18 pct                
    3.  J-M Latvala            15 pct               
    4.  D Sordo                  12 pct            
    5.  S Ogier                   10 pct            
    6.  H Solberg                 8 pct       

    Clasamentul constructorilor

    1.  BP Ford Abu Dhabi         40 pct
    2.  Citroen Total                    30 pct
    3.  Citroen Junior                  14 pct
    4.  Stobart M-Sport Ford      14 pct

    Pentru imagini suplimentare puteti accesa: www.worldrallypics.com/ford

    Vizualizari: 1391
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »