rss

Primul Ford fabricat la Craiova a fost prezentat oficial (cu video)

  1. 08/09/2009
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Ford, Ford Craiova, ford transit connect, productie, Uzina

La peste 70 de ani de la primul Ford produs in tara noastra, astazi a iesit de pe linia de fabricatie cel dintai model "made in Romania" asamblat la uzina de la Craiova. Este vorba despre un Transit Connect de culoare alba, care va fi donat Spitalului Municipal din Craiova. Modelele din acelasi lot vor fi livrate dealerilor Ford din toata tara.

Utilitarele sunt aduse de la fabrica din Kocaeli (Turcia) sub forma de colectii CKD (Complete Knock Down) si sunt asamblate in uzina craioveana. Primele modele produse integral in Romania vor iesi de pe linia de fabricatie anul viitor, dupa ce sectiile de caroserii si vopsitorie vor fi finalizate si date in folosinta.

La eveniment au fost prezenti, intre altii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si seful Ford Europa, John Fleming, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, si Constantin Stroe, vicepresedinte la Automobile Dacia si presedintele ACAROM.

 Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in septembrie 2007, cand a achizitionat de la stat 72,4% din capitalul companiei, pentru suma de 57 de milioane euro. Americanii au investit in uzina din Craiova 600 de milioane de dolari.

Americanii au planuri mari pentru fabrica de autoturisme de la Craiova. De anul viitor, aici se va ajunge la o productie de aproximativ 300.000 de masini pe an, iar intreaga productie va fi destinata exportului. In fabrica de la Craiova se va mai produce un alt model Ford, B Max, care va inlocui actualul Fusion.

Concernul american a venit in Romania in 1935, dupa cateva contacte care au avut loc intre autoritatile de la noi si reprezentanti de peste Ocean. Americanii au cumparat un teren in Floreasca, iar pe acel loc au deschis prima uzina din Romania. Activitatea a fost suspendata insa odata cu incetarea razoiului.

Vizualizari: 3634