rss

Ford a terminat trimestrul intai cu pierderi de 1,4 miliarde de $

  1. 26/04/2009
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Ford, Pierderi, recesiune
    Vezi toate fotografiile (1)

    Rezultatul financiar inregistrat de Ford la finalul primului trimestru al anului curent poate reprezenta, in aprecierea oricui, un adevarat dezastru; totusi, judecand dupa ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, el este, de fapt, cel putin incurajator.

    Cele 1,4 miliarde de $ trecute cu rosu in contabilitatea producatorului american sunt sensibil mai putine decat suma anticipata de analisti, aspect reflectat si in cresterea valorii actiunilor Ford cu 11,4%.

    “Detroit No 2” este, in aceste momente, singurul dintre cele trei concerne auto americane care a ales sa razbeasca prin recesiune fara vreun ajutor guvernamental, chiar daca, potrivit specialistilor, ar avea nevoie de 9 pana la 10 miliarde de $ pentru a-si finanta operatiunile.

    Concentrarea eforturilor pe reducerea drastica a costurilor (1,9 miliarde de $ pana acum) reprezinta principalul motiv pentru care pierderea de pe primul trimestru a fost atat de mica, Lewis Booth, seful departamentului financiar, apreciind chiar o situatie ameliorata la nivelul urmatoarelor exercitii. Booth se bazeaza atat pe efortul conducerii Ford de a reglementa economia gigantului din Detroit, cat si pe o presupusa revenire a economiei americane in cea de-a doua jumatate a anului.

    Totusi, mediul in care este nevoit Ford sa-si desfasoare activitatea ramane in continuare unul foarte ostil. Chiar daca producatorul si-a corectat previziunile vizavi de nivelul productiei pe trimestrul doi, pe care acum o vede mai mare cu 10.000 de unitati (pana la 435.000), cifra rezultata tot este mai mica cu circa 250.000 de masini comparativ cu perioada similara din 2008.

    In plus, cifra de afaceri de pe primele trei luni ale anului curent a fost de doar 24,8 miliarde de $, cu aproape 15 miliarde de $ mai mica decat cea realizata anul trecut in aceeasi perioada.

    Nici Ford Europa nu a dus-o prea bine in primul trimestru 2009, inregistrand o pierdere de 550 de milioane de $ (anul trecut, in acelasi interval de timp, divizia europeana a castigat 739 de milioane de $), Volvo fiind din nou “oaia neagra” cu pierderi de 255 de milioane de $ (cu 104 milioane de $ mai mari decat cele din primele trei luni ale lui 2008).

    Pe de alta parte, daca toate lucrurile vor curge catre o ameliorare a situatiei din industria auto, Ford se asteapta ca 2011 sa fie primul an profitabil din 2005 incoace. Precum se spune, speranta moare ultima...

    Vizualizari: 1016