rss

Ford Super Duty: imagini oficiale

  1. 26/09/2009
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Diesel, Ford, Pick-up, Scorpion, Super Duty
    Vezi toate fotografiile (25)

    Dupa ce ieri v-am anuntat ca viitorul Ford F-150 va fi dotat cu mult-laudatul V6 EcoBoost, astazi inchidem “cercul” utilitarelor Ovalului Albatru cu un calup de imagini ale varului sau de categorie grea, Super Duty.

    Impunator, puternic si extrem de capabil, uriasul pick-up a debutat in cadrul unui eveniment care i se potriveste manusa – Texas State Fair –, multimea de cowboy sositi sa-si cantareasca optiunile afland, cu aceasta ocazie, si despre cateva surprize de natura tehnica.

    Daca, pe modelele familiale, propulsiile hibride si agregatele EcoBoost ii sustin perfect imaginea de fabricant atent la problemele mediului inconjurator, Ford este constient ca, in fata unei audiente formate din milioane de fermieri, trebuie sa recite o cu totul alta “poezie”.

    “Bigger is better” se numeste ea si, de la an la an, are nevoie doar de una-doua rime noi pentru a fi aplaudata; ca atare, noul Ford Super Duty propune doua noi motoare V8, unul pe benzina si celalalt diesel, care sar binisor de sase litri cilindree.

    Primul are 6,2 litri si, desi nu se specifica in comunicatul de presa, este aproape sigur acelasi care va fi implementat si sub capota impresionantului F-150 Raptor. Deocamdata, numarul doi american nu a facut publice datele referitoare la performantele sale, insa specialistii pariaza pe cel putin 400 CP.

    Cel de-al doilea este indelungat trambitatul “Scorpion”, un V8 turbodiesel de 6,7 litri sosit sa inlocuiasca controversatul Power Stroke de 6,4 litri al lui Navistar.

    In stare sa functioneze si cu biodiesel, noul motor nu este doar  mai puternic si mai ecologic (nici aici nu avem date exacte, dar ii credem pe cuvant), ci si mai silentios; in plus, in combinatie cu noua transmisie automata cu sase trepte TorqShift – ce va permite proprietarului masinii sa “conecteze” la motor tot felul de echipamente industriale (mixere de ciment, pluguri de zapada etc) direct prin cutie –, el va “betona” pozitia de lider al lui Super Duty \n topul celor mai capabile camionete hevy-duty din SUA. Cel putin in materie de tractare, ne asteptam sa sa faca istorie din Marele Canion...

    Nu vom incheia totusi aceasta actiune de prezentare fara a mentiona si cateva dintre zecile de sisteme electronice menite sa tina sub control activitatea gigantului american, respectiv tehnologii precum Hill Start Assist (asistenta la urcarea in rampa), Hill Descent Control (asistenta la coborarea unei pante), Trailer Sway Control (controlul miscarilor rulotei) si Roll Stability Control (sistem anti-rasturnare).

    Orice pentru siguranta celorlalti...

    Vizualizari: 2119