rss

Ford: Bobcat, motorul consumator de benzina si etanol, are la baza vechiul V8 de 5,4 litri

  1. 15/01/2010
  2. Categoria: Ford
  3. Tags: Bobcat, F-150, Ford, Shelby, V8
    Vezi toate fotografiile (1)

    Acum un an, va relatam despre un V8 pe care Ford doreste sa-l modifice astfel incat sa consume, simultan, benzina si bioetanol.

    Denumit Bobcat, se credea despre el ca va fi realizat avand la baza arhitectura recent lansatului V8 de cinci litri; ei bine, potrivit lui Mike Harrsion – inginerul-sef responsabil de proiectarea ultimelor doua motoare cu opt cilindri ale lui Ford –, agregatul donator va fi mai vechiul V8 de 5,4 litri, utilizat atat de F-150, cat si de Shelby GT500.

    La o prima vedere, decizia tehnicienilor Ford poate parea ciudata, insa ideea de a folosi un bloc mai vechi este binevenita in conditiile in care micsorarea alezajului – Bobcat are numai cinci litri – a facut posibila existenta unor pereti ai cilindrilor suficient de grosi incat sa reziste la presiuni interne considerabile (in forma supraalimentata, Bobcat trimite catre roti peste 1.000 Nm).

    Din pacate, exista si o veste mai putin buna: potrivit aceluiasi Harrison, Bobcat a facut parte dintr-un proiect de cercetari sponsorizat de catre Departamentul Energetic al Statelor Unite, neexistand, cel putin deocamdata, planuri pentru intrarea sa in productia de serie.

    In plus, costurile legate de implementarea complicatului sistem de injectie dual si solidizarii blocului motor anuleaza mare parte din economiile facute prin eliminarea sistemelor de tratare a noxelor emise de propulsoarele diesel.

    Vizualizari: 3015
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »