rss

Test Drive (cu video) - Fiat Fiorino

  1. 28/11/2008
  2. Categoria: Fiat
  3. Tags: Fiat, Fiorino

 

Cu noua tripleta Fiat Fiorino, Peugeot Bipper si Citroen Nemo s-a nascut un segment care iese de sub dominatia lui Kangoo, Doblo sau Partner.
Gratie lui Fiorino, clientii noului segment au posibilitatea sa-si cumpere un automobile “made to measure” pentru munca sau activitatile lor diurne.

Fiat Fiorino seduce deopotriva prin originalitate si versatilitate. La apropierea de el te surprinde placut forma simpatica, dar si oranjul respectiv verdele viu al caroseriei. La o insistenta cu privirea asupra partii frontale, fruntea ti se descreteste brusc si nu poti rezista unui anumit amuzament. Uiti instantaneu ca automobilul in chestiune e de fapt o utilitara.

La interiorul versiunii de pasageri se continua ambianta amuzanta a exteriorului. Pozitia de condus inalta creaza o vizibilitate excelenta (familiara noua de la Multipla, Doblo, Sedici, etc). Dincolo de habilitatea excelenta oferita de scaune, de posibilitatea ajustarii pozitiei volanului (axial si pe inaltime), Fiat Fiorino dispune de o plansa de bord cu o finisare buna. Provenienta dintr-o utilitara o recunoastem atat din unghiul de inclinare al volanului cat si din pozitionarea ridicata a schimbatorului de viteze, care de altfel iti pica facil in mana. Instrumentarul de bord este usor lizibil si cel putin la modelele testate de noi,informatiile vizuale puteau fi captate din zona de atentie maxima. Habitaclul versiunii de pasageri este construit cu ideea de aerisire si spatiu. Pe bancheta pot lua loc trei personae adulte fara niciun impediment dimensional. Totusi singurul minus este lipsa usii culisante stanga spate. Acest minus se transforma in plus la capitolul siguranta cand te gandesti ca la urcare in automobil, copii nu mai au ce sa deschida si sunt protejati de masinile care depasesc.

  La versiunea de pasageri testata de noi, in spatele banchetei era montat o grila de protectie contra patrunderii continutului cargo in zona pasagerilor. Desigur aceasta grila era amovibila. In spatiul cargo se pot cara de la 610-660 kg sau un volum de 2.5 metri cubi pe o lungime 1.5 metri (care poate creste la 2.8 metri cubi si 2.5 metri cu bancheta si scaunul din dreapta soferului pliate). La van-uri e mai simplu fiind necesar doar plierea scaunului din dreapta soferului. Aceste valori, trebuie sa recunoastem nu sunt neimportante, pentru un automobil de 3.93 metri lungime. De apreciat in cazul ambelor versiuni deschiderea asimetrica a usilor spate si usa culisanta dreapta spate, care faciliteaza accesul deopotriva a marfurilor cat si persoanelor din si spre interiorul lui Fiorino.


Sigur si fiabil Fiat Fiorino ofera un excelent comportament rutier, dinamic indiferent de tipul de utilizare in timpul zilei.

 

Fapt ce provine din motorul de 1.3 Multijet capabil de 75 CP care lucreaza in ambele versiuni testate respectiv cu cutii manual cu cinci trepte, etajata bine pebtru confort si consum mic. Multijet-ul permite obtinerea unei autonomii de 600 de kilometri, valoare ce depinde mult de stilul de condus, starea de incarcare si suprafata de rulare. Schema de aranjare a organelor motorului a fost regandita pentru a se reduce semnificativ timpul cerut pentru mentenanta sau reparatii fortuite.
Fiorino se simte in “largul” lui in mediul citadin, unde rotile mici si diametrul de bracaj de 9.95 metri fac  utilizarea acestuia facila. La aceasta contribuie din plin directia asistata electrica cu modul de supra asistare City care face din parcari o joaca. Fiorino ajutat de motorul sau Multijet de 75 CP, silentios si agreabil in rulare, lanseaza cu placere cele 1275 de kg ale sale. Nu trebuie decat sa va jucati cu levierul schimbatorului de viteze pentru micile manevre citadine sau pentru a tine trasa in cazul unei dinamici speciale extraurbane. Un plus pentru comportamentul sigur pe autostrada in conditiile unei ploi salbatice dublate de depasiri de tiruri in miscare cu siajul de rigoare plantat pe parbriz.


Cu aspectul sau jovial  Fiat Fiorino dispune de o larga paleta de echipamente standard sau optionale. Din standard fac parte ABS-ul cu EBD (distributia electronic a efortului de franare), airbag sofer , servodirectie, volanul reglabil,etc. Pentru versiunea de pasageri a lui Fiorino pretul de start este de 11.345 euro fara TVA sau 13.501 euro cu TVA. Reducerea oferita de Auto Italia este de 1600 de euro cu TVA (valabila pana la 31 decembrie si in limita stocului disponibil) duce la un pret promotional de 11.901 euro cu TVA, rezonabil tinand cont de capabilitatile automobilului.

Foto Sorin Miclau; Video: Cristian Scaloi

 

Vizualizari: 1675