rss

BMW xDrive Live sarbatoreste 25 de ani de tractiune integrala BMW

  1. 29/03/2011
  2. Categoria: BMW
  3. Tags: BMW, Xdrive
    Vezi toate fotografiile (8)

    BMW a implinit 25 de ani de la lansarea primului model bavarez care beneficia de tractiune integrala. Astazi, fiecare al patrulea automobil BMW vandut in lume este echipat cu xDrive. In Romania, unde BMW X5 si BMW X6 domina piata de SUV premium, procentul de automobile echipate cu xDrive urca pana la 75%.

    In prezent, BMW ofera xDrive pe 53 de modele: de la familia BMW X pana la BMW Seria 3 si BMW Seria 5, precum si la familia de limuzine de lux BMW Seria 7. Uncepand cu luna martie 2011, numarul de modele a fost extins inca o data cu doua motorizari BMW X3 (xDrive30d si xDrive28i), precum si noi versiuni BMW Seria 5 Sedan si Touring (530d xDrive si 535i xDrive).

    Pentru a sarbatori cum se cuvine evenimentul, la Bucuresti si Sibiu sunt asteptati nu mai putin de 700 de potentiali clienti din intreaga tara pentru a testa modele BMW echipate cu tractiune integrala BMW xDrive. Ultima etapa este programata a se desfasura la Sibiu pe 1 si 2 aprilie in cea mai spectaculoasa locatie a evenimentului de pana acum, Bulevardul Corneliu Coposu.

    Scurta istorie

    Lansat in 1985, modelul BMW 325iX dispunea de tractiune integrala permanenta si transfera puterea motorului catre puntea fata si cea spate intr-un raport fix de 37:63. Cu incepere din 1988, clientii puteau comanda si o varianta Touring a modelului BMW 325iX. În total, pana in 1993,  au fost vandute peste 30 000 unitati echipate cu acest sistem.

    Trei ani mai tarziu s-a consemnat introducerea tractiunii integrale si in gama BMW Seria 5, alaturi de lansarea sistemelor electronice de control care gestionau distributia puterii.

    Crearea segmentului Sports Activity Vehicle (SAV) a deschis noi dimensiuni pentru transmisia integrala. BMW a inregistrat un succes uimitor la lansarea in 1999 a acestui concept inovator de automobile.

    BMW X5 a atras atentia clientilor printr-un nivel de performante dinamice care nu mai fusese atins de vreun alt automobil din segmentul off-road. Caracteristicile sistemului de tractiune integrala BMW indeplineau si aceste prioritati.

    In 2004, BMW a introdus conceptul Sport Activity Vehicle intr-un alt segment de piata. Cu dimensiuni mult mai compacte decat modelul BMW X5 si cu un comportament mult mai agil, BMW X3 s-a dovedit cu adevarat inovator si a ramas singurul automobil premium din clasa lui timp de mai multi ani.

    Noua dezvoltare a sistemului xDrive de tractiune integrala, care debuta pe BMW X3 si, odata cu acesta si pe BMW X5, dispunea de un diferential central cu ambreiaj multidisc controlat electronic, conectat cu sistemul de control al stabilitatii DSC.

    De-a lungul anilor care au urmat, nu doar cele doua modele din gama BMW X au beneficiat de pe urma acestui concept de distributie rapida si exacta a puterii, ci si modelele BMW Seria 5 Sedan si Touring sau BMW Seria 3. Cu incepere din 2005, variante de tractiune integrala au fost introduse atat pe cea de-a cincea generatie a gamei BMW Seria 3, cat si pe cea de-a cincea generatie a gamei BMW Seria 5, lansata cu putin timp inainte.

    Peste 600.000 de unitati din prima generatie a modelului BMW X3 au fost vandute in lumea intreaga, inainte de a se preda stafeta noului model in 2010. Cu putin timp inainte, BMW X5, ajuns deja la a doua generatie (ce debuta in 2006), a trecut de pragul de un milion de unitati.

    Potentialul extraordinar al ambelor concepte de modele BMW X si tehnologia xDrive s-au extins de atunci sub forma unui nou val de inovatii. Noi segmente au fost inca o data deschise cu BMW X6 si BMW X1.

    Vizualizari: 2554