rss

Ce intrebari sa pui la achizitionarea unei masini second hand

  1. 11/04/2011
  2. Tags: cum sa, masina second hand
    Vezi toate fotografiile (1)

    Nu de putine ori ni se intampla sa regretam faptul cu nu am adresat o intrebare atunci cand trebuia. Fie ca am uitat, fie ca ne-am gandit ca devenim agasanti, ulterior ne-am trezit ca nu cunoastem toate detaliile, ca nu avem o imagine de ansamblu completa, care sa ne motiveze sa incheiem tranzactia cu sufletul impacat.

    Achizitionarea unei masini second hand reprezinta o investitie serioasa, pe termen lung, care afecteaza bugetul personal. Pe langa pretul cerut de vanzator, sunteti pasibil la cheltuieli suplimentare pe care nu le-ati putut estima inca din momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare din simplul motiv ca nu ati pus intrebarile potrivite.

    De aceea, luati o foaie de hartie si notati-le. In valtoarea intrevederii cu proprietarul masinii se intampla sa uitati anumite aspecte sau sa fiti condus in discutie in directia dorita de vanzator:

    1. Care este motivul pentru care vindeti masina? Aceasta intrebare va poate dezvalui detalii importante atat despre autorurismul in cauza, cat si despre proprietar. Daca pleaca din tara, puteti beneficia de un pret redus fata de media pietei. Daca nu mai poate achita ratele la banca sau nu isi mai permite o masina, inseamna ca are dificultati financiare si este fortat de imprejurari sa vanda masina cat mai repede, la o valoare mai mica. Daca doreste sa isi cumpere o alta masina, inseamna ca banii luati pe autoturismul pe care il are la vanzare pot constitui un avans pentru viitoarea achizitie. Deci, va tine pe pret.

    2. In ce stare este masina? Desi este o intrebare cu caracter general si usor evaziv, raspunsul proprietarului te va ajuta sa iti faci o idee asupra modului in care a fost intretinuta, precum si a felului de a fi al vanzatorului. Retineti detaliile amintite de acesta si verificati-le intr-un service ales de dumneavoastra. Daca au fost efectuate reparatii, cereti cartea de service si chitantele care sa ateste cele mentionate.

    3. Sunteti primul proprietar? Daca proprietarul actual nu este primul, atunci starea masinii poate fi afectata de stilul de conducere, modul in care a fost intretinuta, a doi sau mai mult indivizi. Intrebati de cat timp are masina. Puteti avea de-a face cu un vanzator de weekend, care a cumparat masina pentru a o plasa, cat mai rapid, mai departe, ascunzand eventualele defecte.

    4. A fost implicata in vreun accident rutier? Desi vanzatorul ar putea raspunde negativ, adevarul iese la suprafata in momentul in care o duceti la un service autorizat sau la o reprezentanta, daca accidentul a fost unul major.

    5. Cat consuma? Daca va raspunde cu o cifra exacta, de exemplu, 8,5%, atunci aveti de a face cu un proprietar onest si meticulos, care ofera informatiile in forma lor bruta. Daca marja de eroare este prea mare, 8-10%, atunci va puteti pune semne de intrebare asupra consumului real. Daca a fost montata o instalatie GPL, aflati daca este omologata, cand a fost montata, daca mai are garantie, daca reviziile a fost realizate la timp.

    6. Care este starea instalatiei electrice? Intrebati-l in primul rand de baterie. Cat de noua este? Ce marca este? Cele “facute pe vapor” (no-name) va pot da reale batai de cap chiar si atunci cand ascultati la radio. Exista pierderi de energie, scurt-circuite in sistem? Exista vreo eroare in bord, luminile functioneaza toate?

    7. Ce ar mai trebui sa stiu? Cutia de viteze intra usor in trepte? Ambreiajul are vreun sunet specific? Ce rulaj au anvelopele? Sunt noi sau achizitionate la mana a doua? Are roata de rezerva? Jantele din ce material sunt?

    Desi unele detalii ies la suprafata dupa ce o duceti la un mecanic profesionist sau dupa ce o supuneti unui test de drum, este recomandat sa incercati sa aflati aceste informatii direct de la proprietar. Daca l-ati prins cu mata in sac, puteti renunta la tranzactie fara regrete.

    8. Mai lasati la pret? Cu riscul de a parea agansat, trebuie sa puneti aceasta intrebare. Un mic indiciu vi-l poate da pretul tariful afisat. Daca suma ceruta este 6.200 euro, fiti sigur ca a stabilit acest pret tocmai pentru a avea de unde scade. Totodata, in functie de raspunsurile la intrebarile de mai sus, puteti negocia pretul (in special daca observati anumite defecte ce nu pot fi trecute cu vederea prea usor).

    Renuntati sa tratati cu un vanzator grabit si evitati sa vedeti masina pe timp de ploaie. Luminozitatea scazuta, praful si picaturile de ploaie pot deforma realitatea.

    Daca inca nu ati gasit masina potrivita, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa o gasesti. Cum sa depistati defectele la un autoturism second hand afli aici.

    Totodata, echipa Auto.ro va atrage atentia asupra tehnicilor de inselatorie utilizate de falsii vanzatori de masini.

    Vizualizari: 11710
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »