rss

Test Drive Nissan Tiida (cu video) – Versatilitate si spatiu surpriza

  1. 24/04/2008
  2. Categoria: Nissan
  3. Tags: Nissan tiida, Note, Tekna, Tiida
    Vezi toate fotografiile (17)

    Nissan a anuntat luna trecuta ca a vandut peste 1 milion de unitati Tiida (cunoscut ca Nissan Versa in Statele Unite), la trei ani de la debutul productiei binecunoscutei compacte.


    Text: Florin Oprea; Foto: Sorin Miclau




    Nissan Tiida
    s-a nascut in septembrie 2004 si a fost lansata in Japonia, China i-a urmat in 2005, iar America de Nord a primit Versa in 2006. Unele dintre tarile europene au fost cadorisite cu Tiida in 2007. Astazi Nissan Tiida este vandut in 165 de tari de pe intreg Mapamondul.
    Tiida vanduta pe piata japoneza a beneficiat de un face-lift, rezultand in doua luni o crestere a vanzarilor de 250%. Tinta fusese stabilita la 4300 de unitati, iar cererile actuale depasesc 21,540 de unitati. Tiida a fost votata Car of the Year in China in 2006, fapt ce a generat un plus al vanzarilor in intreaga piata chineza.

    Numele Tiida este derivat dintr-un dialect japonez si inseamna flux in schimbare perpetua – iar automobilul care ocupa locul dintre Note si Qashqai, in termeni de pret, se adreseaza acelor clienti care vor un tip de masina conventionala. Tiida tinteste de fapt trei categorii distincte de clienti. Acestia sunt cei loiali modelelor Almera si Primera, cumparatori care apreciaza valorile traditionale Nissan, vizavi de fiabilitate si pret corect (value for money); cucereste clientii care vin din acelasi segment si care dau mare importanta “Confortului” si “Calitatii”; proprietari din segmentul D (automobile gen Renault Laguna, Volkswagen Passat sau Ford Mondeo) care recunosc ca le place un interior premium, vorbind in termeni de confort si spatiu, dar fara sa-si doreasca un exterior cu gabaritul unui automobil din clasa mare.
    Construit pe renumita platforma B, destinata initial pentru noul Micra, Tiida imparte layout-ul sasiului cu supermanevrabilul Note. Sasiul dispune de o combinatie inspirata si apreciata de tractiune fata cu suspensii MacPherson si bara de torsiune pe puntea spate.

    www.auto.ro a testat un Nissan Tiida 1.5 dCi Tekna+. In mers, comportamentul rutier al masinii este surprinzator de agil la demaraje pentru un automobil mare, iar acesta se dovedeste neutru in curbe sau eschive, gratie ESP-ului (programul electronic al stabilitatii). Sistemul de suspensii lucreaza eficient si confortabil , multumita solutiilor tehnice abil aplicate.
    Unul dintre deliciile prezente la bordul automobilului este directia asistata electric (EPS - Electric Power Steering), construita special pentru gustul europenilor. In ciuda ampatamentului generos, Tiida este deosebit de manevrabila avand un diametru de bracare de doar 10.4 metri, dupa cum ne precizeaza fisa tehnica. Atat in rulare la viteze mici sau mai crescute si mai ales in manevrele de parcare directia se dovedeste foarte prietenoasa si intelegatoare la stangacii. Desigur asistarea, cat si precizia directiei cresc progresiv in intensitate la un rulaj alert pe autostrada, oferind niste senzatii surprinzator de placute. Sistemul electric de asistare, o declaratie de forta tehnologica a lui Nissan, verifica viteza la fiecare 40 de milisecunde, modificandu-si sensibilitatea cu fiecare 0.01 km/h.

      Alt element de referinta din personalitatea lui Nissan Tiida este motorul 1.5 dCi dezvoltat in cooperare cu Renault, unul dintre cele mai eficiente turbodieseluri intercooled (cu racire intermediara) disponibile pe piata in acest moment. Motorul dezvolta o putere maxima de 105 CP si un moment maxim de 240 Nm disponibili de la 2000 rpm. Motorul este apreciat pentru performantele de economie si de emisii scazute, beneficiind de cea mai noua generatie a tehnologiei common-rail by Siemens. “Acul” digital al computerului de bord afisa un consum mediu de 6.21 l/100 km, fapt inregistrat in conditiile unui trafic bucurestean de mare exceptie.
    Motorul lucra cu o cutie manuala cu sase trepte, oferita standard, bine etajata, treptele a cincea si a sasea dovedindu-si eficienta energetica pe bordul automobilului cand se afisa valoarea consumului. Interesant de amintit ca la schimbarea treptelor, levierul avea o cursa precisa si genera un zgomot similar cu cel de la cutiile manuale ale lui Audi.
    Sistemul de franare ferm si eficient, al lui Nissan Tiida beneficia de aportul dispozitivelor ABS, EBD (distributia electronica a efortului de franare) si BA (asistarea la franarea de urgenta).
    Dincolo de dinamica placuta a Tiidei, interiorul este de un bun gust inspirat. Volanul multifunctional imbracat cu piele, aminteste de designul japonez prin felul si dispunerea comenzilor, dar placerea sporeste cand faci ochii roata in interior si percepi cu atentie plansa de bord acoperita cu plastic de buna calitate, ornamente de bun gust care se continua si la usile fata. In consola centrala cu forma ergonomica generatoare de spatiu si usor lizibila sunt montate comenzile sistemului de aer conditionat automat, comenzile sistemului radio CD cu 6 boxe si magazie cu 6 CD-uri, Bluetooth. Curios, reglarea oglinzilor, cuplarea/decuplarea ESP-ului si Cruise Control-ul erau dispuse in partea inferioara stanga a plansei de bord, undeva in zona genunchiului stang.

      In cazul conexiunii Bluetooth acesta este integrat in sistemul de comunicare . Cand se sincronizeaza telefonul mobil echipat cu Bluetooth cu central Tiida de comunicare, apelurile se pot face chiar daca telefonul mobile este in buzunar sau poseta. Sistemul audio trece pe “Mute” cand se initiaza raspunsul; controalele pot fi gasite pe volan, soferul putand raspunde la telefon fara a-si muta mainile de pe acesta, ducand la cresterea sigurantei. Pentru o acuratete sporita a sunetului este montat un microfon inclus, care poate activa Caller ID, sistemul contine o agenda electronica ce include 60 de contacte plus 6 numere cu apelare rapida.
    In echiparea Tekna accesul in masina si plecarea de pe loc se face cu ajutorul sistemului Intelligent Key care permite inchiderea/deschiderea usilor precum si aprinderea motorului fara a folosi cheia, care poate fi pastrata in siguranta in buzunar.

    Din dotarile exterioare spicuim: Oglinzi in culoarea caroseriei, reglabile electric, Oglinzi pliabile electric, Manere usi in culoarea caroseriei, Protectii praguri - tip Aluminiu, Proiectoare de ceata, Jante aliaj 15". La interior echiparea Tekna+ dispune de: Computer de bord, Indicator temperatura exterioara, Geamuri electrice fata+spate ("one-touch" pentru sofer), Scaun sofer reglabil pe inaltime, Bancheta rabatabila 60 /40, Cotiera centrala fata + bancheta, Consola in plafon cu suport ochelari, Buzunar in spatar scaun, pasager fata, Priza 12V. Portbagajul masoara 500 de litri.

    Pentru doritorii de confort sporit Nissan Tiida Tekna+ ofera: Aer conditionat cu reglare automata, Filtru ecologic de particule pentru sistemul de aer conditionat, Cruise control, Radio CD + 6 boxe, CD changer 6 discuri, Comenzi audio pe volan, Bluetooth, Inchidere centralizata cu telecomanda cheie, Cheie inteligenta, Faruri cu senzor pentru autoaprindere, Stergatoare parbriz cu senzor de ploaie, Volan reglabil pe inaltime, Volan imbracat in piele, Tapiterie piele (partial)
    La capitolul siguranta Tekna+ dispune de: ABS + EBD + Brake Assist (asistenta la franarea de urgenta)
    ESP (control electronic al stabilitatii), Airbaguri frontale sofer + pasager, Airbaguri laterale, Airbaguri Cortina, Tetiere active fata, 3 tetiere spate, Sistem ISOFIX, Sistem imobilizare NATS, Roata rezerva temporara.


    Pretul comunicat de Nissan Romania (www.nissan.ro ) pentru Nissan Tiida 1.5 dCi Tekna +, testat de www.auto.ro este de 17.613 euro fara TVA sau 20.960 euro cu TVA.

    Vizualizari: 3624