rss

Volkswagen, mai valoros decat Toyota

  1. 08/10/2008
  2. Tags: Statele unite, Toyota, Vw
    Vezi toate fotografiile (1)

    Concernul german nu a reusit sa detroneze Toyota de pe pozitia rezervata numarului unu mondial, insa i-a dat o lovitura acolo unde o “doare” mai tare: la bani.

    Potrivit calculelor, gigantul german are in aceste momente o valoare de piata mai mare decat a concernului japonez, care a suferit mult de pe urma recesiunii din Statele Unite.

    Actiunile Toyota au scazut cu 4,9% la bursa din Tokio, pragul de 3.710 yeni fiind cel mai mic din Martie 2004 incoace. In moneda americana, asta inseamna ca valoarea totala a actiunilor liderului mondial s-a ridicat la 124,3 miliarde de $, cu 3,2 miliarde mai putin decat cele ale lui Volkswagen.

    Motivele sunt destul de simplu de dedus: in timp ce Toyota se zbatea sa tina sub control (fara sa reuseasca) vanzarile pick-up-urilor si SUV-urilor comercializate in SUA – care in final i-au diminuat vanzarile totale cu 32%, cea mai drastica scadere din 1987 incoace – nemtii cresteau intr-un an cati altii in zece, punctand o crestere de 87% a valorii actiunilor comparativ cu cea de la inceputul lui 2008.

    Si aici explicatia este evidenta: insistenta cu care Porsche, cel mai profitabil constructor auto raportat la cifra de afaceri, a incercat sa devina patronul grupului din Wolfsburg si-a spus inevitabil cuvantul, chiar daca intre cele doua entitati mai sunt inca multe de rezolvat.

    Vizualizari: 1370