rss

Viitorul ecologic al lui GM se decide in 2010

  1. 03/04/2007
  2. Tags: GM
    Vezi toate fotografiile (2)
    Numarul unu mondial se va decide peste trei ani daca va produce in serie automobile cu tehnologie fuel cell, americanii urmarind in acest sens doua teluri: crearea unor celule de combustibil cu o durata de viata de aproximativ 5.500 de ore (undeva intre 116.000 si 240.000 de km) si un cost al productiei de maximum 50 $ pe kilowatt de putere produs.

    „Un motor mic pe benzina, produs in cateva milioane de exemplare, costa 30 $ pe kilowatt. Un motor mare, sofisticat, cu injectie directa, ne costa 70 de dolari. Ca urmare, ne-am gandit sa facem o medie intre cele doua si sa ne stabilim obiectivul pentru motoarele cu celula de combustibil”, a declarat Lars Peter Thiessen, manager GM Europe pe probleme de strategie in domeniul fuel cell.

    Pana atunci insa, GM va demara un amplu program de teste de piata cu asemenea vehicule, ce va implica parerile atat a unor consumatori obisnuiti, cat si ar firmelor interesate de flote.

    Ei vor avea la dispozitie peste 100 de masini FCV din a patra generatie, dar cel mai mare producator mondial va mai avea de rezolvat intre timp problema statiilor de alimentare si a eficientei motoarelor ce folosesc aceasta tehnologie.

    Momentan, 36% din energia lor se transimite rotilor (mult in fata celor 22% inregistrate de agregatele diesel), dar GM doreste ca aceasta cifra sa ajunga la 40%.
    Vizualizari: 676