rss

Va creste integrarea preturile masinilor noi in Romania?

  1. 01/12/2006
    Vezi toate fotografiile (1)
    Dupa 1 ianuarie 2007, cei care-si doresc sa achizitioneze o masina noua vor putea sa apeleze chiar si la dealeri din alte tari din Uniunea Europeana. Merita aceasta miscare? Se pare ca da. Dar, in prealabil, potentialul client trebuie sa se informeze temeinic, pentru ca variatiile de preturi sunt uneori chiar si de ordinul a 3.000 de euro, chiar daca in calcul luam un model din clasa compacta al unui producator care pune accent pe volum si care, de regula, abia in varianta sport tinde catre 20.000 de euro.

    Cele mai scumpe piete sunt cele din vechile tari membre ale Uniunii Europene, in special daca pe teritoriul acestora sunt amplasati unul sau mai multi constructori auto. De altfel, in Italia preturile masinilor noi s-au majorat cu 2,4%, iar in Germania cu 1,8%, tara din urma fiind oricum intre cele mai “scumpe” de pe continentul nostru. In replica, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, in statele care au aderat in 2004 la UE, din pricina concurentei acerbe, comerciantii au redus preturile, acestea scazand, la finele lui 2005, cu 10,8% in Polonia, 7,2% in Lituania sau 4,3% in Ungaria.

    Importatorii romani nu cred insa ca istoria se va repeta si la noi dupa 1 ianuarie 2007. Si exista argumente in acest sens. Pana de curand, piata noastra era nedezvoltata si, din pricina volumelor putin semnificative, dar si a concurentei dure reprezentata de modelele Dacia si Daewoo, reprezentantii marcilor de import au solicitat (si obtinut) preturi CIP adaptate la conditiile noastre speciale. Or, in aceste conditii, cu cateva exceptii, este greu de presupus ca vom asista la corectii sensibile pe listele importatorilor din Romania cel putin in prima perioada dupa aderare.

    Dupa acest moment, lucrurile se pot schimba, dar, mai mult ca sigur, fenomenul nu va avea un caracter global, ci unul punctual, fiind legat cu precadere de accesibilitatea unei contraoferte atractive accesibile, care sa genereze volum.
    Vizualizari: 541