rss

Transfagarasanul, cea mai spectaculoasa sosea din lume

  1. 23/08/2012
  2. Tags: Top gear, Transfagarasan
    Vezi toate fotografiile (1)

    Transfagarasanul a fost desemnat cel mai frumos drum din lume, potrivit unui top realizat de publicatia carsroute.com, inaintea trecatoarei Stelvio din Italia. Recunoasterea vine sa completeze reactia pozitiva a celor de la Top Gear, care au ramas impresionati de frumusetea serpentinelor romanesti.

    Cei de la carsroute.com au realizat un top 15 al celor mai frumoase sosele din lume, iar prima pozitia a fost ocupata de Transfagarasan.  Mai mult decat atat, Mazda a ales Transfagarasanul pentru a filma un spot publicitar pentreu CX-5 destinat pietei asiatice.

    Construita la inceputul anilor 1970 pentru uz militar, in regimul lui Nicolae Ceausescu, soseaua leaga Transilvania de Tara Romaneasca, fiind a doilea cel mai inalt drum din Romania (2034 metri), dupa Transalpine (2145 metri). Drumul a fost finalizat pe 20 septembrie 1974, la inaugurare fiind prezent insusi Ceausescu, numele dictatorului fiind ales, initial, pentru a denumi noua sosea.

    Pe locul doi in topul  publicatiei carsroute.com se situeaza trecatoarea Stelvio din Italia, din Alpii italieni, apreciata si de baietii de la Top Gear. Soseaua este localizata la o altitudine de 2.757 metri, fiind totodata pe pozitia secunda in topul celor mai inalte drumuri asfaltate din Muntii Alpi.

    Podiumul este completat de soseaua Lysebotn din Norvegia, apreciat ca fiind unul dintre cele mai frumoase drumuri din Europa. Lysebotn se lauda cu 27 de curbe de 180 grade si un tunel de 1.1 kilometri.

    Iata topul complet:


    1. Transfagarasan, Romania
    2. Trecatoarea Stelvio, Italia
    3. Soseaua Lysebotn, Norvegia
    4. Drumul montan Jebel Hafeet, Emiratele Arabe Unite
    5. Col de Turini, Franta
    6. Trecatoarea Los Caracoles, muntii Anzi, Chile-Argentina
    7. Trecatoarea San Bernandino, Elvetia
    8. Soseaua Guoliang, China
    9. Trollstigen, Norvegia
    10. Soseaua Yungas de Nord, Bolivia
    11. Trecatoarea Oberalp, Elvetia
    12. Soseaua Atlantic, Norvegia
    13. Iroha-zaka, Japonia
    14. Soseaua Red Rock, SUA
    15. Autostrada Overseas, SUA

    Vizualizari: 10198