rss

Toyota transporta autovehiculele cu ajutorul energiei solare

  1. 05/09/2008
  2. Tags: Toyota
    Vezi toate fotografiile (1)


    Toyota incearca de ani buni sa-si faca o imagine de producator "verde" si in mare parte a reusit, modelul Prius fiind varful de lance al niponilor in lupta cu poluarea si, sa recunoastem, un etalon de urmat pentru multi constructori.

    Numarul unu mondial mai face un pas inainte in lupta cu poluarea, prin instalarea de panouri solare pe vasele care transporta autovehiculele proprii din Japonia in Statele Unite. Doua firme din Tara Soarelui Rasare, specializate in acest domeniu, construiesc un imens sistem pentru captarea energiei solare cu care vor fi echipate aceste vapoare, energia astfel obtinuta urmand a fi folosita pentru propulsie, pe langa motoarele diesel deja existente pe ambarcatiunile de 60.000 de tone.

    Inginerii niponi spera ca prin aceasta metoda sa economiseasca pana la 6,5% din consumul total de combustibil. Stiu ca nu pare mult, dar daca ne gandim ca un vapor de asemenea tonaj "inghite" aproape 250 de litri de combustibil pentru fiecare kilometru parcurs, procentul capata valori inimaginabile la prima vedere.

    Cum calatoria cargo-urilor din Japonia pana in America presupune aproximativ 10.000 de kilometri, se realizeaza o economie de 175.000 litri! Unde mai pui ca in urma acestor vase aerul ramane mult mai curat, combustibilul ars de vapoare eliminand in atmosfera unele dintre cele mai nocive gaze.

    Astfel, americanii devin unii dintre cei mai grijulii oameni de pe planeta in ceea ce priveste combustibilii fosili: orice yancheu care cumpara una dintre cele 5.000 de Toyota transportate pe un vapor propulsat cu ajutorul energiei solare se poate lauda ca a economisit 35 de litri inca inainte de a intra in posesia autovehiculului!
    Vizualizari: 673