rss

Starjet 1.4 16v debuteaza pe piata noastra

  1. 15/03/2007
  2. Tags: Fiat, Starjet
    Vezi toate fotografiile (1)
    Dupa ce tehnologia Multijet a schimbat imaginea clasica a motoarelor diesel, Fiat a patentat o noua inovatie si in ceea ce priveste propulsoarele pe benzina. Incepand din luna martie 2007, in Romania, gama de motorizari a modelului Grande Punto va fi completata cu noul Starjet 1.4 16v 95 CP,  o premiera tehnologica in industria auto.

    Practic, in cazul tehnologiei Starjet, turbulenta din camera de combustie se realizeaza prin intermediul unui colector de admisie cu geometrie variabila (PDA) si cu variator continuu (VVT), controlat de centrala de injectie. Acest sistem permite recircularea, in camera de combustie, a unei parti din gazele de evacuare (EGR), reducand astfel in mod simtitor consumul de combustibil si nivelul emisiilor.
    Modul de functionare este urmatorul: una dintre cele doua conducte de admisie este inchisa (dezactivata), iar cealalta ramane deschisa. Aerul trimis in cilindru de catre conducta de aspiratie deschisa are rol de miscare de revolutie in jurul axei cilindrului marind astfel turbulenta aerului din interiorul acestuia.

    Datorita unui dispozitiv de recirculare a gazelor interioare ce realizeaza cu intarziere inchiderea valvelor de evacuare, variatorul de faza face ca in etapa de admisie sa existe atat aer proaspat (din conducta de admisie) cat si o parte din gazele de evacuare. Aceasta este si modalitatea prin care consumul de combustibil si cantitatea de noxe sunt considerabil reduse.

    Grande Punto este primul model Fiat dotat cu un astfel de motor, noua versiune Starjet dispunand de o cutie de viteze in 6 trepte si atingand o viteza maxima de 178km/h. Consumul mixt este de 6.1 l/100km iar emisiile CO2 sunt de numai 145g/km. Pretul porneste de la 11 020 Euro CIP.
    Vizualizari: 1162