rss

Saab Biopower 100

  1. 17/02/2007
    Vezi toate fotografiile (1)
    Arata ca un 9-5 combi normal, dar in cazul lui Biopower 100 nu estetica este principalul atu, ci un motor amplu modificat.

    Conceptul, care va debuta la Salonul de la Geneva, a primit un propulsor capabil sa functioneze cu etanol pur (E100), nu mixtura mai raspandita cunoscuta sub codul E85 (benzina 15% si etanol 85%). Cu o cilindree de 2 litri si patru cilindri in linie, motorul supraalimentat cu turbina, datorita randamentului superior dat de E100, dezvolta 300 CP si 400 Nm!

    “Marele suedez” este capabil sa accelereze in doar 6,6 secunde pana la 100 km/h, in timp ce repriza 80-120 km/h o “termina” in 8,2 secunde. Faptul ca acelasi agregat alimentat cu benzina produce doar 210 CP (si, implicit, un cuplu care genereaza un torque-steer mai moderat) demonstreaza ca etanolul (cunoscut si sub denumirea mai populista de alcool) nu-i de folosit doar ca un dezinfectant sau catalizator al starilor bahice de pomina. Dimpotriva, pare un combustibil alternativ ideal, fiind curat si furnizor de putere marita. Vrem!

    Suedezii au omis un singur lucru, anume consumul. Si e normal: orice motor alimentat cu E100 va consuma substantial mai mult, dar este o sursa de energie total regenerabila (fiind produs din diferite culturi de cereale, de exemplu), ceea ce ne face sa ne intrebam de ce nu se concentreaza si alti producatori mai mult pe aceasta tema?
    Vizualizari: 560