rss

Reinmatricularea masinilor inregistrate in alte state membre UE ar putea fi mai usoara

  1. 30/05/2012
  2. Tags: inmatriculare, second hand
    Vezi toate fotografiile (1)

    Procedurile de reinmatriculare a unui vehicul inregistrat in alt stat membru UE ar putea fi simplificate, conform unei propuneri inaintate de Parlamentul European. Initiativa a primit un raport favorabil din partea senatorilor din Comisia economica.

    Principalul obiectiv este de a elimina obstacolele administrative privind procedurile de reinmatriculare a autovehiculelor, care impiedica sau ingreuneaza libera circulatie a masinilor.  Totodata, initiativa prevede armonizarea, rationalizarea si simplificarea legislatiei in domeniu, in folosul cetatenilor, angajatorilor, companiilor de inchiriere auto, societatilor de leasing si autoritatilor de inmatriculare.

    Potrivit proiectului inaintat de Parlamentul European, statele membre trebuie sa asigure reciproc accesul la informatiile privind inmatricularea vehiculelor, pentru a facilita schimbul de informatii si pentru a grabi procedurile de inmatriculare. In acelasi timp, este necesar ca statele membre sa recunoasca reciproc valabilitatea inmatricularii in alt stat membru.

    In acest sens, pentru a simplifica procedurile de inmatriculare, statele membre trebuie recunoasca ca fiind valabile documentele eliberate si inspectia tehnice auto efectuata in alt stat membru.

    In cazul in care titularul certificatului de inmatriculare isi schimba resedinta obisnuita intr-un alt stat membru, el ar trebui sa solicite inmatricularea vehiculului inregistrat in alt stat membru in termen de sase luni de la sosire, perioada in care utilizarea autovehiculului nu va fi restrictionata.

    Initiativa vizeaza persoanele care se muta dintr-o tara in alta, cetatenii care au casa de vacanta in alt stat membru, cei care apeleaza la piata de autovehicule second-hand din interiorul UE, precum si comerciantii de masini second-hand.

    Vizualizari: 9506