rss

Regula numerelor pare/impare, instaurata in Beijing

  1. 24/06/2008
  2. Tags: Jocurile olimpice
    Vezi toate fotografiile (1)
    Aerul din capitala Chinei este unul dintre cele mai imbacsite din lume, fapt care reprezinta un pericol atat pentru plamanii locuitorilor sai, cat si pentru sportivii implicati in programul Jocurilor Olimpice din august.

    Oficialii cauta acum sa mai reduca din poluare prin instaurarea unei reguli familiare noua – alternanta circulatiei masinilor cu numere de inmatriculare pare/impare in functie de anumite zile –, in vigoare de pe 20 iulie.

    Peste 3,29 milioane de masini sunt inregistrate in acest moment in Beijing, insa, in functie de zi, doar 45% (respectiv 55%) dintre acestea vor putea circula. In acest fel, chinezii spera sa protejeze atat sanatatea ateltilor de la Jocurile Olimpice, cat si pe cea a celor care vor lua parte la Jocurile Paralimpice, ce se vor desfasura un luna septembrie.

    Conform statisticilor, aerul din Beijing e de cinci ori mai slab calitativ decat minimul de siguranta cerut de Organizatia Mondiala a Sanatatii, insa cei 12 milioane de oameni din zona metropolitana par sa fie mult mai interesati de faptul ca nu vor mai putea merge cu masina in anumite zile.

    Pentru a evita o nemultumire la o asemenea scala, guvernul chinez a luat deja decizia de a-i scuti pe cei afectati de taxele si impozitele aferente masinilor si drumurilor pe trei luni de zile – un efort financiar in valoare de aproximativ 1,3 miliarde de yuani (aproximativ 190 de milioane de $).
    Vizualizari: 1596