rss

Record mondial absolut: un BMW modificat in Romania devine cel mai rapid diesel al marcii din istorie

  1. 16/10/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    In septembrie, ultima etapa a Campionatului National de Drag, organizat sub egida Federatiei de Automobilism Sportiv, a fost scena unui record mondial absolut. Modelul pregatit de Dragos Stacescu (CompleteCHIP Iasi) a devenit cel mai rapid BMW diesel din istorie, a terminat pe prima pozitie in clasamentul national pentru automobile diesel, dar si al masinilor romanesti, imbunatatind recordul national pentru automobile diesel dupa ce a coborat pentru prima data sub pragul de 9 secunde, detinut tot de Dragos.
    Performanta inregistrata pentru cei 402m (un sfert de mila) a fost de 8,31 secunde, cu o viteza de iesire de 270 km/h. Modelul pregatit de Dragos a fost cronometrat cu 1,87 secunde pentru acceleratia 0-100 km/h,  a avut nevoie de inca 2,84 secunde pentru 200 km/h si inca 2,44 secunde pentru pragul de 250 km/h.
    Remarcabil pentru aceasta performanta este ca proiectul, alaturi de modificari specifice, foloseste multe componente de serie BMW. Masina care a stabilit recordul este la baza un BMW 118d (E81), care a primit o tractiune integrala de la un BMW 330d xDrive (generatia E90). Propulsorul (M57N2) este preluat de la un BMW 335d (E90), cuplat la o transmisie automata in opt trepte provenind de pe un BMW X6 din generatia F16 (8hp70x).
    Automobilul a primit o serie de imbunatatiri specifice unui automobil de drag: atat pe parte de sasiu, cu o structura tubulara, cat si pe partea de sistem de propulsie (sistem de alimentare, turbine, electronica, injectie de protoxid de azot etc.). Cu toate acestea, asa cum observa Dragos, aproximativ 75% din componentele de transmisie si motor sunt piese de serie BMW originale (cardane, planetare, grupuri, cutie de transfer) si gestioneaza cu succes un plus de 300% la nivel de putere si 200% la cuplu fata de performantele de baza. "Este incredibila solicitarea la care au facut fata componente de serie, ma inclin in fata inginerilor BMW", spune Dragos. Proiectul construit de el dezvolta 1020 CP si 1650 Nm. 
    "Dragos a stabilit o performanta remarcabila care va ramane in istorie. Suntem mandri ca proiectul unui roman a stabilit un record mondial absolut pentru BMW. Astfel de momente sunt foarte rare si ne onoreaza", explica Alex seremet, Corporate Communication Manager.
    Pilotul are o cariera lunga in competitiile de drag, unde a dentinut recorduri absolute si diesel, toate cu modele pregatite chiar de el si echipa CompleteCHIP Iasi. Modelul actual este o evolutie a unui proiect initiat in 2018, care ulterior a fost trecut pe o baza de Seria 1 incepand cu iarna lui 2019. De altfel, Dragos a stabilit de-a lungul carierei o serie de recorduri nationale pe care le-a imbunatatit constant.
    Dragos conduce un atelier de tuning de performanta, CompleteCHIP Iasi, unde se concentreaza pe proiecte software, dar gestioneaza, asa cum o dovedesc performantele sale, si proiecte hardware complexe. Se mandreste cu transparenta in comunicare cu clientii, pe care o considera foarte importanta si pe care o construieste pe baza unor teste de emisii foarte riguroase si complexe pentru produsele sale.

    Vizualizari: 1089