rss

RE:DESIGN iX – BMW iX transformat prin arta

  1. 23/04/2022
    Vezi toate fotografiile (2)

    BMW Slovenia a oferit tinerilor aritsti oportunitatea de a de a se exprima folosind BMW iX drept “panza”.
    La cea de-a 50-a aniversare a implicarii artistice a BMW Group, BMW Slovenia a oferit tinerilor artisti oportunitatea de a interpreta artistic exteriorul BMW iX, un model durabil si avansat din punct de vedere tehnologic. Cea mai buna interpretare a conexiunii dintre dezvoltare durabila, arta si mobilitate a fost realizata de Urban Klinkon, masterand la Academia de Arte Frumoase si Design. Prezentarea BMW iX cu viziunea sa de deghizare artistica a avut loc la evenimentul de inchidere de la Cukrarna.
    BMW Group este activ in multe domenii culturale. Cu respect reciproc si curiozitate, BMW leaga oamenii prin culturi din intreaga lume - atat fizic, cat si virtual. La aniversarea a 50 de ani de la integrarea BMW Group cu arta la scara globala, BMW Slovenia a anuntat, in decembrie 2021, un concurs pentru artistii cu varsta de pana la 35 de ani pentru a dezvolta o viziune artistica a dezvoltarii durabile si a mobilitatii, care va fi aplicata pe exteriorul modelului electric BMW iX. Inspiratia pentru creatie a fost impartasita si de membrii juriului, inclusiv Domagoj Dukec, directorul BMW Design, care a subliniat: "Combinarea artei si a tehnologiei sunt doua componente unice care pot crea o experienta interesanta si incitanta".
    Interpretarea artistica a BMW iX a fost realizata de 17 artisti. Cele mai bune solutii creative au fost cautate de un juriu de experti format din Domagoj Dukec, directorul BMW Design, Alenka Gregoric, curator de arta contemporana si director artistic al Cukrarna si Galerija Tobacna, Miran Mohar, artist de renume international, membru IRWIN si prodecan al Academiei de Arte Vizuale si Design AVA, Kristina Rutar, artist si profesor adjunct la ALUO, si Masa Gala, artist vizual, pictor academic si membru KD 3kolektiv.
    Cea mai buna idee pentru exteriorul automobilului a fost prezentata de Urban Klinkon, masterand la Academia de Arte Frumoase si Design din Ljubljana, cu lucrarea Sketch. Tanarul artist a adoptat o abordare foarte fresh pentru a proiecta opera de arta pentru competitie. El a creat un model dinamic care foloseste culori primare, puternice, aplicate sub forma unor linii trasate cu multa energie.
    Urban Klinkon, autorul viziunii artistice castigatoare a BMW iX, a declarat: "Sa lucrez cu un brand global precum BMW este o oportunitate extraordinara de care am profitat cu entuziasm. inteleg dezvoltarea durabila ca o tendinta de a mentine eternitatea, precum si natura, viata si lumea din jurul nostru, unde fiecare pas, actiune, chiar si miscare in expresia artistica conteaza. Prin urmare. m-am intors la elementele de baza si am vrut sa le fac mai semnificative. Am pornit de la trei culori de baza - galben, rosu si albastru - si o idee artistica de baza - o linie, care a capatat mai mult sens si viata noua cu fiecare miscare ulterioara. Asadar, am combinat un automobil high-tech care permite o mobilitate durabila, nu numai pentru conducatorul sau, ci si pentru mine ca artist caruia i s-a oferit ocazia sa se exprime. Am numit interpretarea mea artistica o Schita, deoarece reprezinta inceputul unei calatorii extraordinare si viziunea mea despre impletirea artei, tehnologiei si dezvoltarii durabile. Sunt extrem de incantat ca propunerea mea a fost invingatoare. Sunt sigur ca acest succes imi va deschide o noua usa in calatoria mea artistica si astept cu nerabdare noi oportunitati".
    Pe langa propunerea castigatoare, BMW Slovenia a premiat si artistii de pe locurile al doilea si al treilea. Locul al doilea i-a revenit ideii prezentate de Monika Slemc, cu un master in pictura. Tanarul artist s-a inspirat din natura, peisajul ei si dezvoltarea durabila a acesteia. Opera de arta creata pe tema competitiei este o imagine manipulata, o grafica digitala care provine din imaginea fotografica reala a peisajului prin care circula automobilul. Imaginea a fost manipulata de autor intr-o imagine abstracta care asociaza si conecteaza temele de viteza, mobilitate, miscare, dezvoltare si sustenabilitate. Pentru a-si stimula in continuare creatia artistica, autorul a primit un premiu in valoare de 500 de euro.
    Juriul de specialitate a acordat locul al treilea lui Bor Jarh, un designer industrial. Intreaga compozitie provine din cadrul mai larg al mediului natural si se bazeaza pe materiale ecologice. Combina ideile unei economii circulare si importanta dezvoltarii durabile a intregului lant de valori. Opera de arta din prima faza a abordarii designului este o animatie care urmareste bine subiectele apelului si conecteaza initial arta si progresul tehnologic. Artistul clasat pe locul al treilea a primit si un premiu in valoare de 500 de euro.
    Directorul BMW Design, Domagoj Dukec, a fost si el impresionat de ideile pregatite foarte bine: "BMW iX impleteste perfect arta si tehnologia. Le-am propus tinerilor artisti o provocare solicitanta de a impartasi interpretarile lor asupra interactiunii acestor doua subiecte. Proiectele prezentate nu numai ca au subliniat caracterul puternic al BMW iX, ci au convins si prin creativitate unica".
    Ideea castigatoare a competitiei Re:design a fost prezentata la evenimentul de inchidere de la Cukrarna, in Ljubljana. La masa rotunda, membrii juriului Domagoj Dukec, Miran Mohar, Kristina Rutar, Maša Gala si Alenka Gregoric au rezumat importanta impletirii artei, dezvoltarii durabile si tehnologiei si de a oferi oportunitati tinerilor artisti. Automobilul, care prin aspectul sau subliniaza importanta dezvoltarii durabile, poate fi vazut pe drumurile din Slovenia in zilele urmatoare. Re:design iX va fi disponibil la reprezentantele BMW si la diferite evenimente in lunile urmatoare.

    Vizualizari: 561
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »