rss

Pregatiti pentru 55 in 2030: PE sustine obiectivul „zero emisii” pentru autoturisme si camionete in 2035

  1. 11/06/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    Parlamentul sprijina standardele revizuite privind emisiile de CO2 pentru autoturismele si vehiculele utilitare usoare noi, parte a pachetului legislativ „Pregatiti pentru 55 in 2030”.
    In urma votului in plen de miercuri, eurodeputatii si-au adoptat pozitia cu privire la normele propuse de revizuire a standardelor de performanta privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele si camionetele noi cu 339 voturi pentru, 249 impotriva si 24 abtineri.
    Prin textul adoptat, care constituie pozitia de negociere a Parlamentului cu statele membre, eurodeputatii sprijina propunerea Comisiei de a ajunge la o mobilitate rutiera fara emisii pana in 2035 (un obiectiv privind intregul parc de vehicule de la nivelul UE de a reduce emisiile produse de autoturismele noi si de vehiculele utilitare usoare cu 100% fata de 2021). Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 ar trebui stabilite la 55 % pentru autoturisme si la 50 % pentru camionete, potrivit PE.
    Citat
    Raportorul Jan Huitema (Renew, NL) a declarat: „O revizuire ambitioasa a standardelor privind emisiile de CO2 este un element crucial pentru a atinge obiectivele noastre climatice. Prin adoptarea noilor standarde, cream claritate pentru industria autovehiculelor si stimulam inovarea si investitiile pentru producatorii de automobile. In plus, achizitionarea si conducerea de autoturisme cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori. Sunt fericit ca Parlamentul a sustinut revizuirea ambitioasa a obiectivelor pentru 2030 si reducerea cu 100% a emisiilor pentru 3035, ceea ce este esential pentru a atinge neutralitatea climatica in 2050”.
    Etapele urmatoare
    Eurodeputatii sunt acum pregatiti sa inceapa negocierile cu statele membre ale UE.
    Context
    La 14 iulie 2021, ca parte a pachetului „Pregatiti pentru 55”, Comisia a prezentat o propunere legislativa de revizuire a standardelor de performanta privind emisiile de CO2 pentru autoturisme si vehiculele utilitare usoare noi. Propunerea urmareste sa contribuie la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 si 2050, sa aduca beneficii cetatenilor prin introducerea pe scara larga a vehiculelor cu emisii zero (o mai buna calitate a aerului, economii de energie si costuri mai mici pentru detinerea unui vehicul), precum si sa stimuleze inovarea in domeniul tehnologiilor cu emisii zero.

    Vizualizari: 423