rss

POP! POP! POP! Prin THE 8 X JEFF KOONS, artistul american a creat propriul automobil de vis alaturi de BMW

  1. 27/02/2022
    Vezi toate fotografiile (6)

    Intr-o editie exclusiva de numai 99 de automobile, un numar strict limitat de modele M850i xDrive Gran Coupe este creat de Jeff Koons si BMW pe parcursul mai multor ani de colaborare stransa. Prin THE 8 X JEFF KOONS, cel mai elaborat automobil din toata istoria BMW va fi prezentat pentru prima data unui public global cu ocazia Frieze Los Angeles.
    Intr-o editie exclusiva de numai 99 de automobile, un numar strict limitat de modele M850i xDrive Gran Coupe este creat de Jeff Koons si BMW pe parcursul mai multor ani de colaborare stransa. Prin THE 8 X JEFF KOONS, cel mai elaborat automobil din toata istoria BMW va fi prezentat pentru prima data unui public global cu ocazia Frieze Los Angeles. BMW este un partener pe termen lung al targului de arta, unde Jeff Koons este reprezentat de Pace Gallery, situat pe Melrose Avenue.
    Jeff Koons, artist: "Editia mea de BMW Seria 8 este automobilul meu de vis! Este foarte special pentru mine si imi doresc de mult timp sa creez o editie speciala BMW. Este sportiv si stralucitor, precum si minimalist si conceptual. Abia astept sa-l conduc si sa calatoresc cu el si sper ca oamenii se vor bucura de Gran Coupe la fel de mult ca mine. Pe automobil, liniile devin tot mai mari pe parcursul calatoriei lor de la capota catre portbagaj, creand o senzatie de miscare inainte, la fel cum o fac «POP!» si elementele de design cu vapori. Culoarea albastra seamana cu vastitatea spatiului si imi place ideea ca automobilul sa fie o masina globala. Ceea ce conteaza este modul in care relationam unul cu celalalt si constientizarea a tot ceea ce ne inconjoara. Pentru conducator si pasageri, exista o stare de placere sporita. Aceasta este ceea ce masina mea are de oferit."
    Oliver Zipse, presedintele Consiliului de Administratie al BMW AG: "BMW se dezvolta prin cautarea constanta de noi provocari! Colaborarea cu Jeff Koons ne-a inspirat din nou pe toti - in sediul central si in fabricile noastre din Germania. Niciodata in istoria companiei noastre nu a fost creat un BMW cu un efort de proiectare atat de amplu precum THE 8 X JEFF KOONS. O «sculptura in miscare» care nu numai ca va fi expusa ca obiect de colectie ravnit in muzee, ci va putea si sa straluceasca pe sosele ca un BMW autentic."
    Peste 200 de ore de lucru doar pentru vopsirea exteriorului
    Designul expresiv si atractiv combina 11 culori diferite pentru exterior, de la albastru la argintiu, precum si de la galben la negru. Doar doua masini vor fi produse in fiecare saptamana. Interiorul multicolor este compus din materiale de ultima generatie, piele fina si cu logo-ul editiei si semnatura artistului pe capacul consolei centrale, sub display. Scaunele sunt acoperite cu piele vopista in rosu si albatru, evocand culorile supereroilor din universul benzilor desenate, precum si pe cele ale BMW M, divizia de inalta performanta a companiei. Per total, designul energic si puternic include atat elemente pop art, cat si modele geometrice care aduc un omagiu contururilor si formei complexe ale sportivului Seria 8 Gran Coupe. Liniile din spate in forma de explozie sunt un omagiu direct adus modelului BMW Art Car din 2010 creat de artist, in timp ce "POP!" pe fiecare parte, precum si imaginile cu vapori simbolizeaza puterea si viteza THE 8 X JEFF KOONS, potrivit artistului.
    Peste 200 de ore de munca manuala au fost petrecute de catre profesionisti inalt specializati la uzinele BMW din Dingolfing si Landshut numai pentru vopseaua exterioara, unde elemente de culoare sunt aplicate adesea sub lupa. "Energetic", "apetisant" si "puternic" sunt termenii in care presa internationala a descris automobilul in urma publicarii primelor studii de design cu ocazia anuntului cooperarii la inceputul lunii septembrie 2021 la Pinakothek der Moderne din München. "Zeci de ingineri si designeri au dat totul pentru a sarbatori parteneriatul nostru si pentru a face ca viziunea lui sa devina realitate", a spus Oliver Zipse. Artistul insusi a petrecut multe zile in cadrul uzinei din Dingolfing, pe parcursul a mai multe luni, discutand despre optiunile de design cu angajatii BMW implicati. "Ma gandeam foarte intens la aceasta: care este esenta Seria 8 Gran Coupe? Care este esenta puterii? Cum sa creez ceva care sa exemplifice toata energia BMW Seria 8, dar care este capabil sa atinga si elementul uman?"
    Semnatura lui in albastru de Bavaria al logo-ului BMW
    Fiecare automobil vine cu un certificat de format mare semnat de Jeff Koons, care, pe langa semnatura lui Oliver Zipse, contine si numarul individual de identificare al automobilului respectiv. Artistul a proiectat si supracoperta manualului masinii. O alta semnatura a artistului se regaseste la interior, pe capacul de sub ecranul central. Koons a ales in mod deliberat albastrul de Bavaria din sigla BMW.
    Modelul BMW 850i original a fost primul model Seria 8, lansat in 1990. Acesta a fost apreciat pentru faptul redefinit avangarda automobilului, atragand cunoscatorii care recunosc eleganta si performanta ca fiind combinatia suprema de perfectiune. THE 8 X JEFF KONS continua si el aceasta traditie.
    New York: licitatie Christie's pentru o cauza buna
    In 2010, artistul american a creat un BMW M3 GT2 Art Car unic, care a evoluat in cursa de 24 de ore de la Le Mans si a fost dezvaluit la Centrul Pompidou din Paris. in acelasi an, cantaretul rock Bono de la U2 a scris intr-un editorial pentru New York Times ca Jeff Koons ar trebui sa aiba un rol in proiectarea automobilului viitorului. BMW si Koons au continuat discutia si, la inceputul lui 2020, au decis asupra unei editii limitate a noului BMW Seria 8 Gran Coupe, care a avut premiera mondiala in ianuarie 2022.
    Initial, THE 8 X JEFF KOONS va fi expus publicului la Rockefeller Plaza din Manhattan, inainte ca un automobil sa fie scos la licitatie la Christie's din New York, la 4 aprilie. Toate veniturile din cea mai mare oferta vor merge catre Centrul International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC). De peste doua decenii, Jeff Koons sustine personal organizatia non-guvernamentala.
    Dupa premiera mondiala, THE 8 X JEFF KOONS va fi prezentat la numeroase targuri si evenimente de arta din Europa, Asia si Orientul Mijlociu, inclusiv cea de-a 16-a editie a Istanbul Contemporary, Paris Photo, Goodwood Festival of Speed, Art Dubai, West Bund Art & Design Fair Shanghai si Art Basel Hong Kong.
    Istoria BMW Art Cars
    Initiat de francezul Herve Poulain, pilot de curse si pasionat de arta, si conceput in colaborare cu fondatorul BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, primul BMW Art Car a fost comandat atunci cand ambii i-au cerut lui Alexander Calder sa creeze designul masinii de curse BMW a lui Poulain in 1975. De atunci, 19 artisti din intreaga lume au creat automobile BMW ale vremurilor lor. Modelele BMW Art Cars semnate de Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei si John Baldessari, printre altii, sunt toate inspirate de evolutiile in arta, design si tehnologie. Jeff Koons a proiectat cel de-al 17-lea BMW Art Car in 2010, BMW M3 GT2, care a concurat si in cursa de 24 de ore de la Le Mans. Anul trecut, cu ocazia implinirii a 50 de ani de angajament cultural al BMW Group anul trecut, Art Cars au intrat in universul digital si de atunci sunt prezentate in augmented reality. Prin aplicatia gratuita Acute Art, sculpturile digitale rulante sunt accesibile oricui de pe mapamond in orice moment.
    THE 8 X JEFF KONS: Pret la cerere. Disponibil prin toate reprezentantele BMW pe principiul "primul venit, primul servit". Solicitari si informatii suplimentare la THE8XJEFFKOONS@bmw.com.
    Angajamentul cultural BMW Group
    Staatsoper fur Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'egypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE Artsy BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Lu Yang Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVa Tefaf INTERACtIUNE Teatrul Academic de Stat Balsoi al Rusiei Kyotographie Premio de Pintura Muzeul Garage de Arta Contemporana Paris Photo DEZVOLTARE DURABILA Leelee Chan Art Dubai Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors
    De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoastere, un sanctuar al frumusetii si profunzimii, al sensului si al pacii. O evadare care inspira, departe de agitatia vietii de zi cu zi. Linistita in cel mai bun caz, chiar deranjanta uneori. in calitate de cetatean corporate, BMW Group ia in serios responsabilitatea sociala, ca parte a careia a fost implicat in sute de initiative culturale in intreaga lume timp de o jumatate de secol, atat in arta, muzica si sunet sau arhitectura, cat si in design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativa este esentiala - si la fel de esentiala pentru lucrarile revolutionare ca pentru inovatiile majore in cadrul unei companii precum a noastra.

    Vizualizari: 660