rss

Politia Rutiera incepe verificarile pentru anvelopele de iarna

  1. 05/12/2012
  2. Tags: anvelope iarna, cauciucuri
    Vezi toate fotografiile (1)

    Politia Rutiera va fi prezenta la datorie pentru ca traficul rutier si pietonal sa se desfasoare in conditii normale. In zonele in care vor avea loc ninsori, vor avea loc filtre in vederea verificarii echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna.

    Pe fondul primelor avertizari meteo ce anunta racirea accentuata a vremii, precipitatii sub forma de ninsoare si vant puternic, politistii rutieri demareaza actiuni de verificare a cauciucurilor de iarna.

    Utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheaţa sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

    In cazul echiparii necorespunzatoare, vor fi aplicate amenzi  de la 630 la 1.470 de lei (intre 9 si 21 puncte amenda), plus retragerea certificatului de inmatriculare

    Amenzile pentru lipsa cauciucurilor de iarna au crescut cu 4,5%, pe fondul majorarii salariului minim pe economie de la 670 la 700 lei, in functie de care este calculata valoarea punctului de amenda. Valoarea unui punct de amenda este in prezent de 10% din valoarea salariului minim pe economie.

    Cauciucurile de iarna sunt reglementate prin Directiva Europeana 92/23/CE din 31.03.1992, potrivit careia anvelopele trebuie sa prezinte simbolurile M si S (noroi plus zapada - n.r.), in una din combinatiile: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S.

    Unele tipuri de anvelope prezinta suplimentar si alte marcaje, precum un fulg de zapada si/sau o creasta alpina, insa acestea nu sunt obligatorii. In concluzie, inscriptia M+S este suficienta pentru clasifica o anvelopa ca fiind de iarna.

    Daca marcajul M+S lipseste, indiferent daca exista unul sau ambele semne suplimentare (fulg de zapada si creasta alpine), soferii sunt pasibili de amenda.

    Vizualizari: 8578