rss

Piata auto va continua sa creasca si in 2007

  1. 01/12/2006
  2. Tags: APIA
    Vezi toate fotografiile (1)
    La inceputul anului 2006, oficialii APIA estimau ca piata auto din Romania va creste moderat in acest an si vorbeau de un spor de 5-10% raportat la cifrele din 2005. Prognoza a fost insa depasita. Cu cat, vom afla la finele anului, dar daca se mentine trendul inregistrat in primele 10 luni ale anului, pentru care exista deja cifre oficiale, atunci este clar ca vom avea parte de o crestere sensibil superioara celor mai optimiste asteptari ale celor de la APIA. Astfel, in primele zece luni ale anului 2006, romanii au cumparat 242.282 de automobile, ceea ce inseamna un plus de 14,1% fata de perioada similara a lui 2005.

    Ce se va intampla anul viitor? Este asteptat ca tendinta crescatoare sa continue, mai ales ca exista premise suficiente in acest sens. Ofertele tot mai numeroase si cresterea cererii sunt doar cei mai importanti dintre factorii care l-au determinat pe Brent Valmar, presedintele APIA, sa sustina ca in Romania se vor vinde mai multe masini dupa intrarea in Uniunea Europeana. Lor li se adauga un alt atu, reprezentat de deschiderea pietei bancare incepand cu 1 ianuarie 2007. Este de asteptat ca acest fapt sa atraga dupa sine dinamizarea pietei in ceea ce priveste ofertele de finantare, care ar trebui sa fie nu doar mai numeroase, ci si mai atractive pentru potentialii clienti.

    Si mai exista un factor important. Romania va beneficia de infuzie de capital pentru infrastructura si dezvotarea structurala, ceea ce inseamna ca incet-incet vom avea parte de drumuri mai bune si de mult-doritele autostrazi. Iar acestea vor determina o crestere a gradului de interes pentru masini. In plus, piata va fi impulsionata de distribuitori si importatori care, dorind sa atraga cat mai multi clienti, isi vor promova mai bine produsele si ii vor respecta mai mult pe cumparatori.

    Mai este insa loc de masini in Romania? Si la aceasta intrebare oficialii APIA dau un raspuns pozitiv. Si au argumente in sprijinul potentialului de crestere. Parcul auto este reprezentat de circa 4 milioane de automobile, intre care aproape jumatate sunt mai vechi de 15 ani, urmand sa fie inlocuite si, mai mult, gradul de motorizare al Romaniei este de 147 de masini la 1.000 de locuitori, de cateva ori mai putin decat tarile care fac deja parte din Uniunea Europeana.
    Vizualizari: 870