rss

Peugeot aduce hidrogenul in productia de serie

  1. 01/06/2021
    Vezi toate fotografiile (1)

    Marca PEUGEOT isi respecta angajamentul de a reduce drastic emisiile de carbon, numarandu-se printre primii constructori auto care, incepand cu 2021 aduce in productia de serie, in segmentul de furgoane compacte, o versiune electrica alimentata de la o pila de combustie pe baza de hidrogen.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen devine astfel cel mai recent simbol al strategiei Marcii "Extended power of choice", ce ofera clientilor optiunea de a alege dintr-o gama variata de motoare, pe cel care raspunde cel mai bine asteptarilor acestora.  
    Versiunea electrica pe baza de hidrogen confirma implementarea rapida a gamei de vehicule electrificate Peugeot EXPERT, dupa lansarea in 2020 a modelului e-EXPERT alimentat de la o baterie, votat la inceputul anului 2021 International Van of the Year si cel de-al 6-lea model al Marcii care castiga acest prestigios premiu, din 1992.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen inoveaza cu un sistem "mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric" specific Grupului STELLANTIS, format din:
    • O pila de combustie ce produce energia necesara pentru propulsia vehiculului, gratie hidrogenului prezent in rezervor,
    • O baterie de inalta tensiune Li-ion reincarcabila cu o capacitate de 10.5 kWh, ce poate fi reincarcata la reteaua electrica si care alimenteaza motorul electric in anumite faze de rulare.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen se distinge prin:
    • Capacitatea de a parcurge drumurile zilnice fara emisii de CO2.
    • Abilitatea de a se realimenta cu hidrogen in 3 minute, pentru o autonomie de peste 400 km conform ciclului WLTP (in curs de omologare),
    • O priza de reincarcare pentru bateria de inalta tensiune,
    • 2 versiuni de lungime disponibile (Standard si Lung), ce ofera un volum de incarcare identic cu cel oferit de versiunile diesel sau alimentate de o baterie electrica.
    • Un volum de incarcare de pana la 6.1m³
    • O sarcina utila de pana la 1100 kg,
    • Capacitatea de remorcare de pana la 1000 kg.
    Cu o personalitate puternica, acces silentios in centrul oraselor, fara emisii de CO2 si fara niciun compromis in materie de performanta utila, Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen reprezinta o oferta suplimentara de mobilitate ce raspunde nevoilor profesionistilor si ale comunitatilor urbane preocupate de calitatea vietii locuitorilor lor.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen va fi oferit mai intai clientilor profesionisti ai Marcii (vanzari directe) in Franta si Germania, primele unitati fiind livrate la sfarsitul anului 2021. Acesta va fi produs in Franta, la Valenciennes si transformat apoi la centrul de inginerie al grupului Stellantis din Rüsselsheim, Germania.
    Piata si clientii
    Piata segmentului de utilitare compacte din Europa reprezinta peste 750.000 de vehicule pe an. PEUGEOT Expert si-a crescut cota de piata in fiecare an, de la lansarea sa in 2016.
    Asociind propulsia electrica cu posibilitatea de a realimenta cu hidrogen in doar 3 minute, pentru o autonomie de peste 400 km WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures, valoare in curs de omologare), tehnologia cu pile de combustie pe baza de hidrogen este raspunsul la nevoile si utilizarile specifice ale profesionistilor, ceea ce garanteaza o mai mare libertate in desfasurarea activitatilor acestora. 
    Tehnologia "fuel cell" asigura:
    • O autonomie mai mare, ceea ce este esential tinand cont de faptul ca marea majoritate a vanurilor compacte opereaza in zone suburbane si in centre urbane dens populate, unde nevoia de solutii cu zero emisii devine tot mai stringenta,
    • Pastrarea uneia dintre functiile esentiale ale vehiculelor comerciale usoare: transportul de obiecte mari si grele,
    • O flexibilitate logistica fara precedent si o utilizare optimizata.
    PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen este conceput pe baza unei solutii "mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric", ce combina avantajele oferite de hidrogen, tehnologia bateriilor si de tractiunea electrica.
    Hidrogenul din rezervor alimenteaza pila de combustie ce produce energia electrica necesara pentru propulsarea vehiculului pe distante lungi, in timp ce bateria de inalta tensiune asigura, printre altele, performantele dinamice ale autovehiculului. Sistemul este perfect integrat, fara sa afecteze volumul sau sarcina utila a vanurilor.
    Hidrogenul va juca un rol major in tranzitia energetica, odata cu lansarea unei serii de proiecte internationale. Ecosistemul se dezvolta in special in Europa, unde Alianta Europeana pentru Hidrogen Curat estimeaza investitii de aproximativ 60 de miliarde de euro pentru a promova aceasta solutie.
    Datorita acestor planuri guvernamentale, numarul statiilor de hidrogen din Europa este in continua crestere. Marca PEUGEOT colaboreaza direct cu furnizorii de energie pentru a propune oferte la pachet.
    Eficienta noii generatii e-Van Hydrogen: o tehnologie de noua generatie
    Construit pe platforma modulara EMP2 (Efficient Modular Platform), noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen este un vehicul 100% electric ce asociaza doua surse de energie electrica:
    • O pila de combustie pe baza de hidrogen, amplasata in compartimentul motorului din partea din fata a vehiculului, ce furnizeaza energie motorului electric prin recombinarea hidrogenului din rezervor cu oxigenul din aer. Evacuarea emite doar vapori de apa.
    • Un motor electric cu magneti permanenti, ce genereaza o putere maxima de 100 KW si un cuplu maxim de 260 Nm. Amplasat pe puntea din fata, sistemul de propulsie electric este similar cu cel oferit de PEUGEOT e-EXPERT (versiunea electrica cu baterie). Acesta se distinge in special prin reductorul cutiei de viteze, care a fost modificat pentru a indeplini constrangerile legate de capacitatea de incarcare a vehiculelor comerciale.
    • O baterie de inalta tensiune Li-ion amplasata sub scaune, cu o capacitate de 10.5 kWh si o putere de 90 kW.
    • Un incarcator de bord trifazat de 11 kW, localizat in compartimentul motorului.
    • Un sistem de rezervoare format din 3 unitati de stocare a hidrogenului amplasate sub podea, cu o capacitate totala de 4.4 kg de hidrogen comprimat la o presiune de 700 bari.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen ofera o autonomie de peste 400 km conform protocolului WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures, vehicul in curs de omologare), dintre care aproximativ 50% la incarcarea bateriei de inalta tensiune.
    Procesul de alimentare cu hidrogen este simplu si rapid si dureaza doar trei minute, prin intermediul unei trape amplasate pe aripa stanga spate.
    Bateria de inalta tensiune (10.5 kWh) poate fi reincarcata prin intermediul prizei de reincarcare localizata pe aripa stanga fata. Incarcatorul de bord trifazat de 11 kW asigura urmatorii timpi de incarcare:
    • De la un Wall Box de 11 kW (32A): incarcare completa in mai putin de o ora,
    • De la o priza de mare putere (16A): incarcare completa in 3 ore,
    • De la o priza standard (8A): incarcare completa in 6 ore,
    Diferitele faze de functionare ale sistemului "mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric" sunt urmatoarele:
    • La pornire si la viteze mici: bateria de inalta tensiune alimenteaza singura motorul electric cu energia necesara pentru tractiune,
    • La viteze stabilizate: pila de combustie transfera energia direct la motorul electric,
    • In fazele de accelerare, depasire sau urcare in panta: pila de combustie si baterie de inalta tensiune se asociaza pentru a furniza energie motorului electric,
    • In fazele de franare si decelerare, motorul electric reincarca bateria de inalta tensiune.
    Energia este disponibila inca de la pornirea motorului, fara vibratii, zgomot, fara schimbare a treptelor de viteza, mirosuri si, bineinteles, fara emisii de CO2. Sistemul emite doar vapori de apa.
    Pentru siguranta pietonilor, in oras si la viteze de pana la 30 km/h se aude un semnal sonor care indica prezenta vehiculului in trafic.
    Pentru ca clientii sa se bucure in deplina relaxare de vehiculul lor, bateria de inalta tensiune este garantata timp de 8 ani sau 160.000 km pentru 70% din capacitatea de incarcare a acesteia.
    Abilitatile Noii Generatii e-Van, functionalitate fara compromisuri
    Noul PEUGEOT e-Expert Hydrogen asociaza dimensiuni exterioare compacte cu o capacitate maxima de incarcare. Rezervoarele de hidrogen sunt amplasate sub podea, fara a afecta volumul de incarcare.
    Aceasta pozitionare asigura o distributie optima a greutatii pentru o siguranta sporita la bord si placere la condus, la fel ca la versiunile   cu motoare termice.
    Confortul suspensiei este garantat, cu amortizoare si arcuri specifice ce asigura cele mai bune performante atunci cand vehiculul este incarcat sau neincarcat.
    Manevrarea noului PEUGEOT e-Expert Hydrogen este simpla in toate situatiile, cu un sistem de servodirectie special calibrat pentru a resimti placere la volan si cu un diametru de bracaj de 12.4 m (versiunea Standard intre trotuare).
    Noul PEUGEOT e-Expert Hydrogen este disponibil in doua versiuni:
    • Standard - 4.95 m,
    • Lung - 5.30 m.
    Volumul util, de pana la 6.1 m³, precum si spatiul din cabina cu 2 locuri sunt identice cu cele oferite de versiunile cu motor termic.
    Sarcina utila maxima de 1100 kg este adaptata la versiunile electrice pe baza de hidrogen.
    Capacitatea de remorcare ramane aceeasi, cu posibilitatea de a remorca o sarcina de pana la 1.000 kg.
    Noul PEUGEOT e-Expert Hydrogen este disponibil cu un singur nivel de echipare, ce ofera dotarile necesare pentru confortul si siguranta la volan:
    • 2 scaune individuale in cabina,
    • 2 usi glisante,
    • Roti de 17-inch,
    • Frana de parcare electrica cu hill start assist,
    • Aer conditionat manual,
    • Visiopark 1, camera video de marsarier cu unghi de 180 grade,
    • Ecran tactil central de 7-inch cu Peugeot Connect (navigatie 3D TomTom, Bluetooth si compatibilitate mirrorscreen ce include protocoalele de conectare Apple CarPlay™ si Android Auto™).
    Noua Generatie e-Van Hydrogen, marca PEUGEOT 
    Noul PEUGEOT e-Expert pastreaza stilul robust si muscular al versiunilor cu motor termic, completat de cateva caracteristici distinctive.
    La exterior:
    • Monograma "e-Expert Hydrogen" in partea din spate
    • O trapa de incarcare cu hidrogen pe aripa spate stanga
    • Un soclu de incarcare cu energie electrica plasat pe aripa fata stanga,
    • O grila intermediara specifica,
    • Suspensie mai inalta cu 40 mm.
    La interior:
    • Un instrumentar de bord analogic cu ecran color, adaptat vehiculelor pe baza de hidrogen,
    • Grafica specifica pentru ecranul tactil central cu navigatie 3D conectata si functii TomTom Traffic,
    • Sistemul "e-Toggle" pentru controlul functiilor cutiei de viteze,
    • Un comutator de selectare a modului de condus pentru a schimba intre modurile Eco, Normal si Power,
    • Frana de parcare electrica.
    Cockpit-ul oferit de noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen
    La nivelul conducatorului auto, consola centrala a fost reproiectata pentru a gazdui:
    • Sistemul "e-Toggle" pentru controlul cutiei de viteze, perfect integrat si ergonomic, care ofera acces la functiile Park / Reverse / Neutral / Drive si Brake,
    • Comutatorul selector pentru cele 3 moduri de condus, Eco / Normal / Power,
    • Comutatorul pentru frana de parcare electrica,
    • Un spatiu de depozitare amplasat in partea de sus,
    • Un suport lateral tip buzunar cu plasa amplasat langa suportul franei de parcare electrice.
    Noul PEUGEOT e-Expert Hydrogen ofera 3 moduri de condus selectabile cu ajutorul comutatorului dedicat:
    • Eco (60 kW, 190 Nm): pentru autonomie sporita,
    • Normal (80 kW, 210 Nm): optim pentru utilizarea de zi cu zi,
    • Power (100 kW, 260 Nm): optimizeaza performanta atunci cand se transporta sarcini grele.
    Doua moduri de franare sunt disponibile, adecvate pentru incarcarea bateriei in mers:
    • moderat, care se simte ca frana de motor pentru un vehicul cu motor termic,
    • sporit (accesibil la apasarea butonului "B" -"Brake" situat pe selectorul cutiei de viteze), pentru o deceleratie crescuta la eliberarea pedalei de circulatie.
    Noul PEUGEOT e-Expert Hydrogen este echipat cu frana de parcare electrica. Aceasta functie automata elibereaza spatiul podelei si asigura confort si relaxare in timpul condusului de zi cu zi.
    Instrumentarul de bord afiseaza informatiile necesare pentru a gestiona un vehicul electric cu pila de combustie:
    • Un indicator de putere pentru afisarea nivelului de consum al energiei (ECO, optimizare a energiei, POWER, putere maxima sau CHARGE pentru recuperarea de energie),
    • Un indicator de consum pentru hidrogen,
    • Un indicator pentru incarcarea bateriei,
    • Un ecran color pentru afisarea informatiilor despre computerul de bord si autonomie.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen este primul vehicul de serie al Marcii PEUGEOT ce ofera o versiune electrica cu pila de combustie pe baza de hidrogen. Cu acest nou vehicul care intruchipeaza perfect strategia "Extended power of choice", PEUGEOT duce electrificarea modelelor marcii cu un pas mai departe.
    Noul PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen inoveaza din punct de vedere tehnologic pentru a aborda asteptarile si nevoile clientilor si ale pietei, fara niciun compromis in ceea ce priveste performanta utila sau placerea la condus si, bineinteles, fara emisii locale de CO².

    Vizualizari: 1232