rss

Personalizare absoluta si sustenabila: seria limitata BMW M4 prinde contur folosind un nou proces de vopsire

  1. 02/10/2021
    Vezi toate fotografiile (1)

    Uzina BMW Group din Dingolfing are un program-pilot cu un nou proces de vopsire fara pulverizare, care permite utilizarea mai multor culori de vopsea si aplicarea modelelor fara sabloane sau mascare a automobilului. Metoda de aplicare extrem de inovatoare nu numai ca extinde gradul de individualizare pentru clienti, ci contribuie si la dezvoltarea durabila prin reducerea deseurilor si a consumului de energie. Tehnologia este utilizata pentru prima data la 19 automobile BMW M4 Coupe, care vor iesi in curand de pe linia de productie a uzinei din Dingolfing, cu vopsea personalizata in doua tonuri si identificare M4 pe capota si hayon.
    Milan Nedeljkovic, membru al Consiliului de Administratie al BMW AG, responsabil pentru productie: "Ne asteptam la cele mai inalte standarde de eficienta, dezvoltare durabila si digitalizare de la productia noastra. Aceasta tehnologie inteligenta de vopsire indeplineste toate cerintele pentru un proces de productie inovator si ofera, de asemenea, beneficii unice pentru clienti."
    BMW Group a dezvoltat noul proces de aplicare EcoPaintJet Pro pentru straturi de baza pe baza de apa si straturi transparente 2K in colaborare cu firma de inginerie mecanica si de instalatii Durr. In procedura conventionala, vopseaua este atomizata de un clopot rotativ cu 35 pana la 55.000 de rotatii pe minut si adera electrostatic pe caroserie. Noua metoda functioneaza fara aplicare electrostatica, bazandu-se in schimb pe aplicarea cu jet. Vopseaua se aplica folosind o placa cu un orificiu care permite un reglaj de mare precizie al stratului cu o grosime variabila a vopselei intre 1 si aprox. 50 de milimetri. Acest lucru necesita un control deosebit de precis atat al robotului, cat si al tehnologiei de aplicare. De asemenea, inseamna ca pot fi utilizate doua culori diferite de vopsea, de exemplu pentru un acoperis contrastant sau dungi si alte modele aplicate, de exemplu, pe capota. Dezvoltarea tehnologiei si materialelor a fost realizat cu focus pe obtinerea unei gamei maxime de aplicatii. Acum va fi posibila vopsirea fiecarei componente exterioare - oferind clientilor optiuni practic nelimitate de individualizare.
    Pana acum, astfel de modele personalizate pot fi realizate numai folosind mascare manuala. Cu noua tehnologie, costurile materiale si de personal vor fi reduse semnificativ. Acest proces inovator previne, de asemenea, asa-numitul exces de pulverizare. O contributie suplimentara la productia durabila vine din consumul redus de energie: la aproximativ 7.000 de ore de functionare, acest lucru are ca rezultat economii de energie de peste 6.000 MWh si reduce amprenta de carbon cu aproape 2.000 de tone pe an. Dezvoltarea tehnologiei inovatoare de vopsire va continua pentru alte aplicatii de serie.
    Cu vopsirea pentru seria mica M4, BMW Group testeaza posibilitatile noului proces. Aceste automobile unice vor fi utilizate initial in flota companiei. Introducerea in serie a procesului-pilot de vopsire este programata sa inceapa in 2022 in reteaua de productie BMW Group.
    Reteaua de productie BMW Group
    Flexibila si foarte eficienta, reteaua de productie a BMW Group poate reactiona rapid la pietele in schimbare si fluctuatiile vanzarilor in regiuni. Competenta in productie reprezinta o contributie principala la rentabilitatea BMW Group.
    Reteaua de productie a BMW Group utilizeaza o gama de tehnologii digitale inovatoare si Industry 4.0 (IoT), inclusiv realitate virtuala, inteligenta artificiala si aplicatii de imprimare 3D. Procesele si structurile standardizate din sistemul de productie asigura calitate premium constanta si permit un grad ridicat de personalizare.

    Vizualizari: 979