rss

Noua Mazda CX-30 - Design elegant si atitudine indrazneata

 1. 05/09/2019
  Vezi toate fotografiile (1)

  Mazda CX-30 este cel mai nou model si SUV din gama Mazda. Acesta se încadreaza între Mazda CX-3 si CX-5 din punctul de vedere al dimensiunilor si adopta, la fel ca noua Mazda3, atat atributele evoluate ale liniei de design KODO, cat si pachetul bogat de tehnologii dezvoltate de Mazda. Totodata, SUV-ul ofera un pachet complex de dotari si un interior care consolideaza caracterul premium al modelelor Mazda de generatie noua.

  Design exterior
  Evolutia designului KODO a dat nastere conceptului „Charge and Release” care adopta mai multe teme ilustrate la nivelul caroseriei prin arcul ce traverseaza lateralul masinii de la aripile frontale pana la rotile din spate si prin forma de S care se contureaza pe portierele din fata cand acestea reflecta mediul înconjurator.

  Atat partea frontala, cat si spatele masinii, contribuie la senzatia de miscare pe care o ofera Mazda CX-30, accentuand caracterul dinamic, iar designul farurilor LED disponibile în dotarea standard si al lampilor combina eleganta si functionalitatea. Noul SUV Mazda va fi echipat cu jante de aliaj de 16 sau 18 inchi, disponibile în variante Dark Bright sau Silver Metallic. Modelul poate fi ales în noua variante de culori ce includ Rosu Soul Crystal, Gri Machine si noul Gri Polimetalizat.

  Design interior si dotari
  Interiorul împrumuta idei din arhitectura traditionala japoneza prin conceptul Ma, care definese spatiul liber. Designul habitaclului combina un spatiu compact pentru sofer cu o zona aerisita pentru pasagerul din fata. Bordul din dreptul soferului este simetric si toate indicatoarele sunt orientate spre acesta, pentru o vizibilitate optima. Întregul ansamblu este dublat de un strat superior, în forma de aripa, care traverseaza bordul dintr-o parte în alta, îmbracat în materiale moi, cu cusaturi si accente metalice pentru un plus de eleganta.

  Consola centrala prezinta o tehnologie de turnare în straturi, ceea ce creeaza un joc de lumini pe suprafata acesteia, în jurul schimbatorului de viteze si al butoanelor de comanda pentru centrul de infotainment. Doritorii vor putea alege dintre doua teme de culoare, una cu nuante de maro, rafinata si eleganta, si una cu accente de albastru, mai îndrazneata. În varianta cu nuante maro, interiorul poate fi comandat combinat cu piele alba sau neagra, iar în cazul celei cu albastru, interiorul va fi textil, colorat cu gri sau negru.

  Spatiul interior este generos, atat longitudinal, cat si transversal, modelul, desi compact la exterior, oferind si un portbagaj care sa satisfaca exigente crescute, cu 430l. Asa cum obisnuieste Mazda, a existat o atentie sporita pentru ergonomie. Astfel, maneta schimbatorului de viteze este pozitionata sus si foarte în fata, ceea ce creeaza suficient loc pentru a actiona cu usurinta centrul de comanda si butoanele din jurul sau.

  SUV-ul preia noul display central color de 8,8 inchi, controlabil cu ajutorul comenzilor de pe volan sau al centrului de comanda HMI de pe consola centrala. Totodata, modelul este echipat standard cu proiectie laser pe parbriz. Toate dispozitivele, indiferent de tipul de actionare prevazut, rotire, apasare, ridicare sau tragere, au fost gandite pentru o senzatie cat mai placuta la atingere.  Similar noii Mazda3, si cel mai nou SUV Mazda vine echipat în mod standard cu un pachet extins de dotari.

  Scaunele de generatie noua sunt realizate sa sustina curbura naturala a coloanei, ajutand soferul sa-si echilibreze în mod natural capul. Totodata, la nivelul spatarului a fost adaugat un suport similar celui lombar, pentru partea superioara, cu scopul reducerii oboselii la drum lung.

  Sistemul Mazda Connect actualizat este mai rapid, permite accesul usor la dispozitivele conectabile si ofera inclusiv optiunea redarii clipurilor video de pe memorie USB externa pe ecranul central. Mazda CX-30 asigura în echiparea standard conectivitate Apple CarPlay® si Android AutoTM si sistem de navigatie. Iubitorii muzicii au la dispozitie doua variante de sistem audio, unul standard cu 8 difuzoare si unul evoluat de 12 difuzoare, realizat în colaborare cu Bose®. Sistemul de baza, denumit Mazda Harmonic Acoustics, este preluat de la Mazda3 si reprezinta rezultatul cercetarii Mazda în materie de pozitionare si materiale ale difuzoarelor pentru o auditie ideala.

  Dinamica si motorizari
  Noua Mazda CX-30 include toate tehnologiile de ultima generatie Mazda. Printre acestea se numara sistemul de tractiune integrala i-activ AWD evoluat, care monitorizeaza aderenta celor patru roti în timp real si asigura o stabilitate si mai buna în orice moment si noua versiune a tehnologiei G-Vectoring Control Plus pentru a controla distributia cuplului între cele doua punti.

  In ceea ce priveste motorizarile, noul SUV compact poate fi echipat cu revolutionarul Skyactiv-X pe benzina, care functioneaza dual cu aprindere prin compresie controlata cu scanteie, si cu versiunile actualizate ale Skyactiv-G si Skyactiv-D. Skyactiv-X livreaza 180 CP si îmbina avantajele motoarelor clasice pe benzina si diesel, cu accent pe economie de combustibil si eficienta, dar gata sa raspunda nevoii de putere în functie de situatie. Raspunsul motorului este rapid si liniar. Skyactiv-G ofera 122 CP si un consum combinat situat între 4,5 si 7,3l/100 km (standard WLTP), în functie de configuratie, în timp ce Skyactiv-D, motorul diesel oferit de Mazda, înregistreaza un consum combinat între 4,1 si 5,6l/100 km. Toate celei trei motorizari pot fi comandate în combinatie cu transmisii manuale sau automate cu 6 rapoarte. Totodata, Skyactiv-G prezinta sistemul specific Mazda de dezactivare a cilindrilor si va fi asistat de un sistem nou Mazda M Hybrid care capteaza energia rezultata din franare, o stocheaza într-o baterie si apoi alimenteaza diferiti consumatori în momentul accelerarii.

  Siguranta
  Noua Mazda CX-30 va putea fi echipata cu toate sistemele avansate de siguranta ale marcii, cum este FCTA (Front Cross Traffic Alert) care foloseste radare instalate pe lateralele masinii pentru a detecta vehicule care se apropie din unghiurile moarte în intersectii în T si avertizeaza soferul. Un alt sistem monitorizeaza soferul prin intermediul unei camere si a unui LED cu infrarosu instalate în lateralele ecranului central, analizand miscarile ochilor si fizionomia pentru a determina nivelul de oboseala si de atentie si avertizandu-l sonor daca este nevoie. Totodata, sistemul functioneaza în tandem cu asistentul inteligent de franare si scurteaza timpul de atentionare la franare. Un al treilea sistem care contribuie la cresterea nivelului de siguranta a noii Mazda CX-30 este Cruising & Traffic Support care asista accelerarea, franarea si directia în ambuteiaje pe autostrada pentru a mentine o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata. Totodata, optional, model poate fi echipat cu camera perimetrala 360°. Cei aflati la volanul noului SUV vor avea la dispozitie standard sistemul de cruise control adaptiv, asistentul la depasirea liniei de delimitare a benzii de rulare sau faza lunga adaptiva.

  In ceea ce priveste siguranta pasiva, pe langa componentele si structurile noii arhitecturi a caroseriei, noua Mazda CX-30 vine echipata cu airbag pentru genunchi, care elimina deplasarea în fata a corpului soferului în cazul unei coliziuni si reduce efectele acesteia asupra soferului prin diminuarea sarcinii care trebuie sustinuta de centura de siguranta. De asemenea, capota si bara frontala au structuri noi, care permit absorbtia mai usoara a energiei la impactul cu un pieton.

  Noua Mazda CX-30 poate fi deja comandata la orice dealer Mazda din Romania, iar livrarile sunt programate de la începutul lunii septembrie.

  Vizualizari: 1650