rss

Nokian Tyres dezvolta anvelope premium destinate vehiculelor electrice

  1. 26/08/2021
    Vezi toate fotografiile (2)

    Nokian Tyres, producatorul scandinav de anvelope, lucreaza la dezvoltarea de anvelope premium pentru masini electrice, care sa indeplineasca nevoile specifice ale consumatorilor din acest segment. De obicei, masinile electrice au o accelerare rapida si, totodata, au o greutate mai mare decat masinile cu motor cu combustie interna (ICE) din cauza bateriilor alcatuite din metale grele. In plus, la masinile mai grele, oprirea dureaza mai mult, astfel ca anvelopele de calitate sunt esentiale pentru o siguranta sporita in timpul condusului. 
    In ultimul deceniu, masinile electrice si hibride au trecut de la un segment oarecum marginal al industriei auto internationale la unul dintre segmentele cu cea mai rapida crestere. Potrivit Agentiei Internationale de Energie (IEA)*, la sfarsitul anului 2020, cota globala a masinilor electrice a crescut pana la 2% din piata autovehiculelor. Desi poate parea un procent mic in economia globala, este important de specificat faptul ca in urma cu zece ani cota globala a acestui segment era aproape de zero. Variatiile nationale ale vanzarilor de masini electrice din UE sunt corelate cu nivelul de trai al fiecarei tari. Conform noilor statistici ale Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA), cota de piata a vehiculelor electrice s-a dublat - de la 3,5% in al doilea trimestru al anului 2020, la 7,5% in acest an - in timp ce vehiculele hibride plug-in au reprezentat 8,4% din totalul masinilor noi care au fost vandute.
    Aceste cifre demonstreaza o crestere sustinuta a pietei masinilor electrice si hibride. Pe masura ce tehnologia se dezvolta si vehiculele electrice devin tot mai des intalnite, intretinerea masinilor electrice este supusa deopotriva schimbarilor. Pentru autovehiculele ICE, schimbarea uleiului si mentenanta franelor sunt cele mai frecvente elemente de intretinere. Totusi, in cazul vehiculelor electrice, cei doi factori majori de intretinere sunt anvelopele si geamurile.
    Anvelopele premium pentru vehicule electrice testate pe teren 
    Nokian Tyres foloseste modele diferite de vehicule electrice in testele sale pentru anvelope, ceea ce ii confera o expertiza vasta in privinta experientei de utilizare a anvelopelor la vehiculele electrice.
    Vehiculele utilitare sportive sunt inalte si grele, in timp ce vehiculele electrice sunt si mai grele decat in ​​mod normal din cauza bateriilor. Vehiculele mari si grele necesita anvelope mai performante, aspect luat in considerare in dezvoltarea produselor.
    Chiar si atunci cand o masina electrica sau hibrida are aceleasi dimensiuni precum o masina cu motor cu combustie interna, utilizeaza in mod curent anvelope de dimensiuni mai mari. Anvelopele sunt testate deoarece greutatea bateriei reprezinta o sarcina in plus in viraje si in momentele in care se apasa pedala de acceleratie, iar cuplul de la motorul electric este transmis la rotile motoare mai repede decat in cazul unui vehicul ICE. Exista, insa, o conceptie gresita legata de uzura crescuta a anvelopelor la masinile electrice. Testele de teren realizate de Nokian Tyres au dovedit ca nu sunt motive de ingrijorare. Desi vehiculele electrice au multa putere si cuplu mare, acestea nu sunt foarte exigente in materie de anvelope.
    „Anvelopele unei masini electrice moderne se vor uza mult mai lent decat in cazul unei masini cu motor traditional cu combustie interna. Acest lucru se datoreaza unui control bun al tractiunii. Sistemele de asistenta pentru sofer reduc alunecarea datorita utilizarii reglarii rapide a puterii motorului electric. Acest sistem este mult mai rapid decat la vehiculele ICE, care se bazeaza pe franare si limitarea turatiilor motorului. Totusi, stilul de condus ramane principalul factor care contribuie la uzura anvelopelor si, prin urmare, durata de viata a anvelopelor este determinata, in principal, de sofer.”, precizeaza Martin Dražík, Manager de produs pentru Europa, Nokian Tyres. 
    Sfaturi pentru alegerea anvelopelor adecvate vehiculelor electrice
    La alegerea anvelopelor pentru un vehicul hibrid sau electric, cele mai importante trei criterii sunt, de obicei, siguranta, rezistenta redusa la rulare si zgomotul redus. Rezistenta redusa la rulare extinde autonomia vehiculului. Vehiculele electrice sunt silentioase, iar zgomotul redus imbunatateste confortul in timpul condusului.
    Eticheta UE a anvelopelor ofera informatii accesibile cu privire la nivelul zgomotului si rezistenta la rulare, facilitand astfel compararea diferitelor anvelope.
    Rezistenta redusa la rulare extinde si autonomia vehiculului. Cu cat autonomia este mai mare, cu atat este necesara mai putina energie electrica, rezultand un condus mai ecologic. Beneficiile pentru mediu sunt principalul efect scontat in utilizarea pe scara larga a vehiculelor electrice.
    Produsele Nokian Tyres dispun de un Indicator de Siguranta (DSI) care poate fi utilizat pentru a verifica rapid si usor adancimea benzii de rulare. Pe masura ce anvelopele se uzeaza, numerele DSI incep sa se stearga. Daca acest numar este diferit pe puntile fata si spate, anvelopele ar trebui rotite. 
    Cele mai importante trei criterii pentru anvelopele potrivite vehiculelor electrice
    • Siguranta: cel mai important lucru este luarea in calcul a mediului de condus si alegerea anvelopelor in consecinta.
    • Rezistenta redusa la rulare: cu cat rezistenta la rulare este mai mica, cu atat autonomia este mai mare. 
    • Zgomot redus: alegerea unor anvelope silentioase pentru un vehicul electric silentios va imbunatati confortul la volan. 

    Vizualizari: 1513
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »