rss

Nokian Tyres: folosirea anvelopelor de vara pentru perioada urmatoare ofera o experienta de condus sigura

  1. 22/04/2020
    Vezi toate fotografiile (3)

    Tinand cont de situatia actuala si de provocarile COVID-19, multi soferi sunt probabil nevoiti sa foloseasca anvelopele de iarna si in perioada urmatoare. Cu toate acestea, este important de retinut faptul ca anvelopele de iarna nu sunt destinate condusului in conditii de vreme calda, fiind mai putin sigure decat cele de vara. Nokian Tyres ofera sfaturi utile soferilor, pentru a evita provocarile ce pot aparea ca urmare a trecerii tarzii de la anvelopele de iarna la cele de vara. 
    „Folosirea anvelopelor de iarna primavara si vara poate fi doar o solutie temporara. Pentru o perioada mai lunga de timp, cum ar fi intregul anotimp cald, utilizarea unor anvelope de iarna poate fi periculoasa, mai ales in lunile cu temperaturi ridicate.”, spune Martin Dražík, Expert and Product Manager, Central Europe, Nokian Tyres. 
    Condusul unei masini dotate cu anvelopele de iarna primavara si vara aduce multe riscuri. Cel mai mare risc este distanta de franare, care este semnificativ mai mare, urmat indeaproape de schimbarile de stabilitate si manevrabilitate, si de un raspuns mai putin precis la miscarea volanului. Anvelopele de iarna sunt fabricate dintr-un compus mai moale, asigurand functionarea lor corecta la temperaturi mai scazute si de inghet. In conditii mai calde, acestea se uzeaza mai repede si astfel creste riscul de acvaplanare pe drumurile umede.
    Unii soferi considera ca pot folosi anvelopele de iarna si vara daca reusesc sa depaseasca perioada de tranzitie. Totusi, aceasta este cea mai frecventa greseala si aduce riscuri semnificative.
    „Daca in situatia actuala nu este posibila schimbarea anvelopelor la timp si trebuie sa folositi masina, incercati sa minimizati riscurile pe cat posibil. Calatoriti pe distante mai scurte si luati in calcul faptul ca este posibil sa intalniti si alti soferi cu anvelope necorespunzatoare. In consecinta, ar trebui sa cresteti de pana la doua ori distanta de siguranta. Fiti atenti la curbe si incetiniti. Nu va asumati riscuri inutile, nu merita. Nu uitati ca aceasta este doar o solutie temporara si incercati sa schimbati anvelopele cat mai repede.", recomanda Dražík. 
    Schimbarea anvelopelor la inceputul verii este recomandata pentru o experienta de condus sigura si lipsita de griji.
    „In timpul verii, toate caracteristicile de siguranta ale anvelopelor de iarna sunt aproape indisponibile. Masina este mai greu de controlat, apa nu este transferata in caneluri la fel de lin ca la anvelopele de vara pe suprafete umede, ceea ce creste semnificativ riscul de acvaplanare in timpul ploilor de vara.", completeaza Dražík. 
    Care sunt riscurile folosirii anvelopelor de iarna pe timp de vara?
    • Distanta de franare este mai mare cu pana la 20%.
    • Performanta anvelopelor este semnificativ mai mica.
    • Manevrabilitatea este mai putin precisa.
    • Riscul cel mai mare il prezinta condusul pe drumuri umede, deoarece anvelopele de iarna nu sunt proiectate pentru a transfera rapid apa in timpul ploilor de vara, ci pentru a asigura aderenta pe zapada si noroi, iar riscul de acvaplanare este mai mare.
    • Anvelopele de iarna contin un compus mai moale si, prin urmare, se vor uza mult mai repede in zilele calduroase.
    • In unele tari, folosirea anvelopelor de iarna in timpul verii poate fi interzisa prin lege. 
    Sfaturi pentru a reduce riscurile in cazul utilizarii temporare a anvelopelor de iarna pe timp de vara:
    • Calatoriti numai daca este necesar.
    • Ajustati viteza, deoarece distanta de franare este mai mare si manevrabilitatea mai scazuta.
    • Cresteti de pana la doua ori distanta de siguranta in trafic.
    • Aveti grija la viraje, incetiniti si luati in calcul faptul ca este posibil ca alti soferi sa conduca in conditii similare.
    • Programati schimbarea anvelopelor cat mai curand posibil.

    Vizualizari: 5326