rss

Ni se pregateste o noua taxa, de autostrada

  1. 08/06/2011
  2. Tags: Autostrada, Taxa
    Vezi toate fotografiile (1)

    Romanii vor plati o noua taxa, de autostrada, pe langa rovinieta perceputa tot pentru utilizarea si intretinerea infrastructurii rutiere. In prezent, CNADNR lucreaza la stabilirea valorii si a modului cum se vor colecta banii.

    Cu ceva timp in urma, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declarase ca doar utilizarea autostrazilor de pe Coridorul IV paneropean va fi taxata, conditie impusa de Comisia Europeana, cu o suma care va fi anuntata cand majoritatea tronsoanelor vor fi finalizate, in 2015.

    De cealalta parte, CNADNR afirma ca intreaga retea va fi supusa taxarii: "Comisia Europeana a impus conditii clare, atunci cand ne-au dat finantarea, si anume taxarea autostrazilor. Vorbim de Coridorul IV, dar si de celelalte autostrazi deja construite. Intreaga retea va fi taxata", a mentionat Daniela Draghia, director general al CNADNR, citata de Mediafax.

    In prezent, doar tronsonul Bucuresti-Cernavoda din autostrada Bucuresti-Constanta se afla pe traseul Coridorului IV.

    Pe teritoriul Romaniei exista deja 320 kilometri de autostrada, urmand ca in perioada urmatoare, prin Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), sa fie cofinantate din Fondul de coeziune alti 373 kilometri de autostrada.

    In prezent, pentru utilizarea infrastructurii rutiere romanii achita taxe precum impozitul pe masina, taxa de import, rovinieta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunarene. In viitorul apropiat se va mai adauga si  taxa de autostrada al carei cuantum ar putea fi de 5 euro la suta de km.

    Vizualizari: 3506