rss

MINI Recharged by Paul Smith: un simbol reinventat in mod durabil

  1. 03/07/2022
    Vezi toate fotografiile (3)

    Reconversie de cel mai inalt nivel: un clasic legendar este transformat intr-o masina electrica nou cu design nou si modernizata pentru condus fara emisii. Sir Paul Smith, familiar de mult timp fanilor brandului britanic emblematic, care este in afaceri de peste 50 de ani, este mintea creativa din spatele acestei colaborari. Prezentarea acestui proiect durabil la Salone Del Mobile 2022 de la Milano a oferit scena potrivita pentru Sir Paul Smith si Oliver Heilmer, directorul MINI Design, pentru a discuta despre abordarile durabile ale designului auto.
    Vara trecuta, Paul Smith a prezentat MINI STRIP la Salonul Auto IAA de la München: un concept car sustenabil, radical redus. Acum, modelul sau MINI Recharged revine la aceasta idee pentru a explora posibilitatile de design durabil. "Trei lucruri descriu perfect acest automobil: calitate, dezvoltare durabila si functionalitate", explica designerul.
    "Aceasta masina respecta si trecutul", adauga Smith. Cu acest unicat, Paul Smith reexamineaza un proiect si mai vechi care l-a legat de MINI de peste 20 de ani: in 1998 a creat MINI Paul Smith Edition, limitata la 1.800 de exemplare. Prototipul acestei editii unice a fost vopsit intr-un albastru stralucitor pe baza unui esantion preluat dintr-una dintre camasile preferate ale lui Paul Smith. Noul model unic pastreaza aceasta nuanta coloristica inconfundabila si memorabila, in timp ce cutia de baterii verde lime aminteste de o paleta de culori din anii 1990. Cu toate acestea, etosul original al masinii ramane in ciuda reproiectarii.
    De asemenea, proiectul este despre respectarea mostenirii si a designului atemporal - in special, lucrarea emblematica a lui Sir Alec Issigonis, creatorul primului Mini. "Cand te muti in apartamentul matusii tale batrane, din respect nu schimbi totul, dar faci ceva modernizare", spune Smith. Sir Alec Issigonis a dezvoltat clasicul Mini ca raspuns la criza petrolului din 1959. Consum minim de combustibil, utilizare maxima a spatiului - aceasta a fost ideea care a convins milioane de oameni de-a lungul mai multor decenii sa investeasca intr-un Mini si este inca partial responsabil pentru succesul MINI din prezent.
    Conceptul radical redus si durabil al MINI Strip continua in interiorul masinii nou proiectate. Renuntand in mod intentionat la partile ornamentale, caroseria cu podeaua goala si neacoperita domina interiorul, cu covorase rustice din cauciuc reciclat deasupra. Pe langa materialele inovatoare, care economisesc resursele, designul lui Paul Smith omite instrumente intregi in alte locuri: un magnet langa volan gazduieste smartphone-ul, care, in afara de vitezometru, inlocuieste aproape toate butoanele si functiile vechi de pe tabloul de bord. Volanul in modelul sau exclusiv poate fi complet indepartat pentru a facilita accesul in masina - atat o solutie inovatoare, cat si o gluma ironica, simbolica a inteligentei specifice lui Paul Smith.
    "Am facut o masina din anii 1990 total relevanta pentru prezent", este descrierea facuta de designer. "Ideile nu sunt niciodata problema, le poti gasi peste tot. Provocarea este sa le implementam. Aici a functionat. Un vis s-a implinit", spune el. Inginerii de la "Recharged Heritage Limited" sunt responsabili si pentru realizarea acestui vis. Noul partener MINI a transformat clasicul Mini intr-un automobil fara emisii prin instalarea unui motor electric de 72 kW. MINI ofera deja placerea de a conduce fara emisii la nivel local, cu modelul electric MINI Cooper SE si cel plug-in hybrid MINI Cooper SE Countryman si este pe cale de a oferi un viitor electric.
    Pentru expunerea designului unic la Salone del Mobile 2022 din Milano, showroomul Paul Smith va fi proiectat in culorile atractive ale MINI Recharged by Paul Smith. La Salone del Mobile, vizitatorii vor avea ocazia sa vada modelul nou proiectat, precum si MINI STRIP de anul trecut.
    Mai multe detalii despre proiectul MINI Recharged si noul partener "Recharged Heritage Limited" vor fi dezvaluite in curand.

    Vizualizari: 478