rss

MINI Concept Aceman: primul model crossover electric din noua familie MINI

  1. 11/09/2022
    Vezi toate fotografiile (10)

    Noua familie MINI prinde contur. Marca britanica prezinta MINI Concept Aceman, o avanpremiera a noului design al viitoarei generatii de modele. Acest concept de automobil pune in centrul atentiei designul si inovatiile tehnologice pe care MINI le vede ca definind placerea de condus, tipica marcii, a viitorului. Un sistem de propulsie electric, limbajul de design clar si redus „Charismatic Simplicity”, o noua experienta interioara digitala si un design cu tutilizarea responsabila a materialelor, fara piele si elemente cromate - MINI imbina aceste atribute cu conceptul primului model crossover pentru segmentul premium al clasei mici.
    Pentru prima data, variantei MINI in forma emblematica a caroseriei cu trei usi, care a fost reinterpretata constant de-a lungul istoriei sale de peste 60 de ani, i se va alatura un automobil crossover in urmatoarea generatie de modele, care vine versatilitate crescuta si o imagine robusta. "MINI Concept Aceman ofera o imagine initiala a unui automobil complet nou, creand o punte intre MINI Cooper si MINI Countryman in viitorul familiei de modele", spune Stefanie Wurst, directorul marcii MINI. "Acest concept de masina reflecta modul in care MINI se reinventeaza pentru viitorul sau complet electric si ce reprezinta brandul: un sentiment go-kart electrizant, o experienta digitala captivanta si un accent puternic pe o amprenta minima asupra mediului."
    Inceputul unei noi ere a designului MINI
    Limbajul de design prezentat pentru prima data de MINI Concept Aceman reprezinta inceputul unei noi ere a designului MINI. Conceptul din spatele Charismatic Simplicity prezinta elementele esentiale si aduce noi valente elementelor distincte de desgin MINI. Ramanand fidel valorilor traditionale ale marcii, dar cu o pasiune pentru inovatia tehnologica, noul design MINI creeaza un caracter de automobil plin de emotii puternice, cu atractie progresiva si stil inconfundabil.
    Alaturi de designul exterior si interior cu linii clare si simplificate, experienta completa de utilizator in ceea ce priveste lumina, miscarea, interactiunea si sunetul se combina si pentru a defini noul stil al marcii. Suprafetele construite din material textil reciclat tricotat, cu contraste de culori proaspete, se combina cu comenzi digitale perfecte cu un nou afisaj OLED ca interfata centrala. Toate acestea creeaza o experienta interioara unica, care ramane inconfundabila MINI. Modelele electrice ale urmatoarei generatii primesc in premiera si un design acustic independent, oferind sunete de condus autentice pentru noile Experience Modes.
    Reinterpretare a utilizarii creative a spatiului
    Totul despre aspectul MINI Concept Aceman exprima agilitate si o prezenta increzatoare in sine. Aceasta imbina caracteristicile distinctive ale celor mai de succes doua modele ale marcii, MINI Cooper si MINI Countryman, pentru a crea o interpretare moderna a unui model crossover.
    "Conceptul de automobil electric face posibila orientarea designului mai mult catre valorile de baza traditionale ale MINI, in conformitate cu conceptul traditional de utilizare creativa a spatiului", spune Oliver Heilmer, directorul MINI Design. "Acest lucru creeaza modele care ocupa putin spatiu pe drum, oferind in acelasi timp si mai mult confort, mai multa versatilitate si mai multa emotie in interior ca niciodata."
    Un design functional in doua volume, cu console scurte, creeaza spatiu maxim pentru ocupanti si bagaje pe o suprafata minima. MINI Concept Aceman are patru usi si un hayon mare al portbagajului, cu scaune interioare pentru toti pasageri.
    De asemenea, are proportiile pe care le-ai astepta de la brand, cu o lungime exterioara de 4,05 metri, o latime de 1,99 metri si o inaltime de 1,59 metri, toate intr-o forma deosebit de contemporana. Diviziunea clasica in trei volume a caroseriei, grafica generala a geamurilor si acoperisul sunt reinterpretate. O tranzitie cursiva intre caroseria automobilului si suprafetele vitrate contribuie la eficienta aerodinamica. Designul clar si redus al MINI Concept Aceman renunta complet la ornamentele cromate, care erau comune la generatiile anterioare de modele. Contururile largi pe marginea inferioara a caroseriei, pasajele puternic conturate ale rotilor, jantele mari, un portbagaj atractiv si aripile fata si spate, concepute ca o protectie inferioara, subliniaza caracteristicile solide ale unui model crossover pentru distractia de condus urban.
    Parte frontala a automobilului atractiva. cu accente individuale
    Partea frontala verticala a MINI Concept Aceman isi anunta atractiv prezenta. Caracteristicile de design emblematice ale marcii au fost reinterpretate pentru a reflecta caracteristicile sale de crossover si propulsia electrica. Elementul grilei radiatorului din centrul partii frontale a automobilului este inconjurat de suprafete clare, conturul traditional hexagonal fiind rafinat intr-un contur octogonal. Noul design este accentuat de un contur iluminat. Iluminarea LED de contur intr-o nuanta verde deschis ofera o semnatura luminoasa atractiva atat ca lumini de zi, cat si ca designul nocturn.
    Elementul central al grilei MINI Concept Aceman este complet inchis. Unitatile LED matrix sunt integrate in sectiunea superioara pentru a crea efecte de iluminare impresionante pentru a intampina ocupantii.
    Farurile MINI Concept Aceman au un design specific, indepartandu-le de forma rotunda clasica. O lumina de contur in jurul farurilor indeplineste functia de lumina de zi.
    Suprafete proiectate clar, cu margini clar definite
    Inspirandu-se de la capota, pasajele rotilor alterneazai suprafete plane si modelate geometric. Aceasta este o expresie a claritatii noului stil de design MINI. Marginile precise structureaza si suprafetele stranse ale caroseriei. Combinata cu proportiile clare ale MINI Concept Aceman si cu partea frontala verticala, construieste o interpretare progresiva a robustetii si versatilitatii caracteristice unui model crossover.
    Un contur diagonal de sub montantii A evoca cordonul de sudura emblematic al modelului MINI clasic. Modelarea suprafetei si liniile creeaza un efect conic intre pasajele rotilor fata si spate, care confera o expresie dinamica imaginii laterale a MINI Concept Aceman. Pasajele rotilor spate sunt definite de linii de contur distinctive, primele de acest fel pe un MINI. Liniile de contur ofera un joc plin de lumini si umbre in imaginea laterala; o miscare dinamica ascendenta in zona frontala, o progresie alungita si o balansare abrupta in jos. Un prag lateral verde mat, mai pronuntat in zona usilor, confera automobilului un aspect atletic.
    Elemente caracteristice cu atentie la detalii si o nota tipica MINI
    Designul clar al suprafetei exterioare este combinat cu caracteristici distinctive care subliniaza atentia la detalii si, in acelasi timp, poarta o nota tipica MINI. Conturul alungit este un element recurent cu multe exemple, inclusiv manerele usilor - integrate la nivel de suprafata pentru prima data intr-un MINI –, precum si capacele oglinzilor exterioare si logo-ul MINI in sectiunea inferioara a usii. Designul se regaseste si in numeroase detalii din interior. Designul Union Jack la fel de distinctiv, o trimitere la spiritul britanic al marcii, este regasit atat in grafica stopurilor, cat si pe portbagajul robust de pe plafon.
    Jantele de 20 de toli, din aliaj usor, umplu pasajele generos proportionate ale rotilor MINI Concept Aceman. Conturul triunghiular din centrul jantei este o caracteristica grafica speciala care este desenata discret si ofera profunzime spitelor.
    Linia atletica a umerilor, spate puternic
    Suprafetele proiectate generos si liniile orizontale confera spatelui MINI Concept Aceman un aspect atractiv si modern, subliniind in mod clar latimea automobilului. Acest efect este sustinut de o adancime marcanta la tranzitia dintre caroserie si grafica geamurilor, care completeaza proprietatile aerodinamice ale automobilului si ii confera o linie pronuntata, atletica a umerilor. In perspectiva din spate, aceasta creeaza conturul in cascada pentru care este cunoscut MINI, extinzandu-se treptat catre sosea. Spoilerul plafonului de culoare inchisa si suprafata de sticla a lunetei intaresc si mai mult aceasta impresie prin retragerea vizuala in fundal.
    Stopurile MINI verticale distinctive ofera un contrast distinct cu suprafetele clare, orizontale. Acestea dispun de unitati LED matrix, la fel ca elementul grilei radiatorului din partea frontala a automobilului si interiorul farurilor, permitand diferite scenarii de iluminare in functie de situatie. Versatilitatea modelului este evidentiata si de un contur larg, de culoare inchisa, la marginea inferioara a difuzorului si de elementul de protectie al scutului in centru.
    Culori exterioare expresive pentru un caracter plin de viata al automobilului
    Caracterul tineresc si plin de viata al MINI Concept Aceman este subliniat de o vopsea expresiva pentru caroserie si de o culoare contrastanta coordonata elegant pentru acoperis. Varianta de vopsea pentru caroserie Icy Sunglow Green, o nuanta de turcoaz deschis care se schimba in auriu, prezinta o nuanta care apare cu diferite niveluri de intensitate in functie de lumina si perspectiva. Aceasta inseamna ca urmareste impresionant tridimensionalitatea subtila a suprafetelor si liniilor din exterior.
    Acoperisul MINI Concept Aceman este vopsit in traditionalul British Racing Green. Decoratiunea verde inchis de pe marginea inferioara a caroseriei si de pe pasajele rotilor, similara cu schema de culori de pe acoperis, confera un contrast atractiv cu culoarea exterioara deschisa. Stropi de verde neon ofera un efect viu de profunzime.
    Portbagajul de acoperis are curele de fixare verzi si o acoperire irizata care creeaza o stralucire metalica care acopera un spectru larg de culori de albastru, turcoaz, verde si violet. Albastrul marin de baza este combinat cu spitele vopsite in gri-albastrui de la jantele din aliaj. Elementele de protectie al scutului fata si spate ale MINI Concept Aceman sunt in albastru regal. De asemenea, valentele din fata si din spate sunt echipate fiecare cu doua difuzoare distincte care atrag atentia - nu numai acustic, ci si vizual. Difuzoarele, care insotesc scenariul Welcome cu un sunet distinctiv specific modelului, au un finisaj roz-portocaliu atragator.
    Interior: MINImalism redefinit
    Interiorul MINI Concept Aceman este dominat si de un design redus, cu contururi clare si detalii atent executate. Combina tehnologia inovatoare cu caracteristici de design MINI recent interpretate, dar tipice.
    Cockpitul conceptului este redus constant la esential, asa cum a fost cazul si cu originalul modlx MINI clasic in 1959. Alec Issigonis a proiectat un interior care, pe langa scaune, volan si schimbatorul de viteze, nu avea nevoie de altceva decat de un instrument rotund central si un panou de comutatoare.
    "Pentru interiorul MINI Concept Aceman ne concentram pe un aspect redus combinat cu materiale de inalta calitate si culori prietenoase. Digitalizarea ne permite sa oferim un concept de operare minim si, in acelasi timp, sa maximizam experienta intr-un mod tipic MINI", explica Oliver Heilmer. "Intregul design este complet orientat spre a oferi ocupantilor o experienta completa in interior."
    Suprafetele larg deschise si usor curbate in zona panourilor usilor si a plansei de bord ofera un sentiment generos de spatiu.
    Acoperisul panoramic de sticla al MINI Concept Aceman ofera o ambianta inundata de lumina. Suprafata sa de sticla este modelata de barele transversale si diagonale ale portbagajului, a carei structura preia motivul drapelului Union Jack, amintindu-ne de originile marcii.
    Tabloul de bord este un element de design plat cu un design similar cu cel al unui soundbar si se extinde pe toata latimea interiorului in fata scaunelor conducatorului si pasagerului din fata. Suprafetele textile tricotate moi creeaza o atmosfera moderna si familiara in interiorul MINI Concept Aceman. Tabloul de bord este conectat printr-o structura de sustinere care, asemenea portbagajului de pe acoperis, afiseaza modelul Union Jack, subliniind din nou armonia dintre designul exterior si interior.
    Interfata centrala si comutator: armonie MINI tipica in comenzile digitale si analogice
    Tabloul de bord, in zona centrala, formeaza decorul perfect pentru interfata centrala, care combina toate functiile panoului de instrumente si ale monitorului de bord ca un afisaj OLED rotund. Conform traditiei, o bara de comutatoare se regaseste sub ecranul mare. Controlul tactil, care foloseste digitalizarea de ultima generatie, si functionalitatea analogica cu comutatoare fizice sunt combinate in mod unic intr-o maniera MINI inconfundabila.
    Comutatoarele reproiectate actioneaza frana de parcare, selecteaza treptele, activeaza si dezactiveaza propulsia, selecteaza Experience Modes si regleaza volumul sistemului audio. Fiecare comutator este proiectat individual ca buton rotativ sau comutator oscilant pentru cea mai intuitiva operare.
    Interfata de utilizator inovatoare sub forma unui afisaj OLED circular
    Ecranul MINI distinctiv si experienta de operare atinge noi culmi prin reinterpretarea interfetei centrale familiare. MINI este primul producator auto din lume care prezinta un afisaj OLED circular care ocupa intreaga suprafata a interfetei centrale. Tehnologia OLED ofera afisajului un aspect deosebit de inalta calitate si poate afisa contraste puternice si negru profund. De asemenea, interfata de utilizator are un afisaj grafic complet nou, un aspect modern si widgeturi cu design atractiv. Sistemul de afisare si control din automobilul de productie va fi bazat pe cea mai recenta generatie a sistemului de operare MINI, care pentru prima data este construit pe baza Android Open Source Project (AOSP). Acest lucru permite o extindere fara precedent si deosebit de vasta a caracteristicilor digitale ale automobilului.
    Zona de afisare care se extinde dincolo de interfata centrala este un alt elment important. Proiectiile de imagini in miscare pot transfera continutul sistemului de control pe intregul tablou de bord, creand o experienta digitala unica care se extinde chiar in panourile usilor. Proiectia deschide o varietate infinita de reprezentari - de la o harta clar conturata pana la imagini imprastiate ale norilor. Schema de culori a proiectiei si ambianta luminii sunt insotite de secvente de sunet adecvate.
    Trei noi Experience Modes pentru o experienta completa a automobilului
    Experience Modes inovatoare genereaza noi posibilitati de individualizare si personalizare a experientei de conducere in interiorul MINI Concept Aceman. Acestea combina afisaje specifice si universuri de culoare, care sunt reprezentate pe panoul central de interfata si prin proiectia interioara, si un decor sonor coordonat.
    Modul Personal permite utilizatorului sa transfere un motiv de imagine la alegere pe afisajul OLED. Aceasta forma noua de personalizare este completata de o proiectie a imaginii in miscare pe tabloul de bord care poate, de exemplu, sa arate formatiuni de nori, valurile oceanului si suprafata stralucitoare a unei piscine. Proiectia selectata este insotita de un fundal sonor adecvat.
    Modul Pop-Up din MINI Concept Aceman va va oferi o navigare plina de evenimente si cateva momente surprinzatoare. Sistemul sugereaza destinatii pe baza unei categorii selectate de utilizator, arata traseul pe afisajul OLED si prin proiectie pe tabloul de bord. De exemplu, puteti alege o activitate de agrement atractiva din categoria "Adventures", un restaurant popular din "Tasty" sau o locatie de evenimenTE ca destinatie "Trending". Sunete specifice sunt redate pentru fiecare categorie pentru a induce si mai mult sentimentul de anticipare a experientei viitoare.
    Modul Vivid permite un design interactiv al zonei de afisare pe afisajul OLED si pe suprafetele adiacente. Aceasta este o functie inovatoare de divertisment care poate fi folosita atat in pauzele scurte la oprirea la semafor, cat si in timpul incarcarii bateriei de inalta tensiune. Pur si simplu atingeti afisajul tactil din interfata centrala pentru a crea "letter bubbles" colorate din componentele inscriptiei "Aceman" si mutati-le la stanga si la dreapta pe tabloul de bord. Literele au propriul algoritm de miscare si interactioneaza intre ele in proiectie prin suprapunerea si formarea de forme si modele grafice fluide. Elementele jucause ale Modului Vivid sunt subliniate de sunete experimentale al caror ritm se schimba constant odata cu interactiunea dintre utilizator si automobil.
    Scenariu Welcome cu MINI Companion
    Experienta de utilizator MINI Concept Aceman recent dezvoltata ofera o experienta completa de iluminare si sunet, posibila prin tehnologia digitala, cu o tranzitie fluida intre exterior si interior chiar inainte de a incepe calatoria. Intensifica experienta diferitelor stari ale automobilului si interactiunea cu ocupantii. Farurile si elementul grilei radiatorului, interfata centrala si proiectiile lucreaza impreuna intr-o armonie orchestrata cu precizie.
    Spectacolul de lumini exterioare include afisarea MINI Companion ca o animatie bazata pe senzori. De indata ce cineva se apropie de MINI Concept Aceman, este urmarit de un nor de lumina din partea in fata automobilului care devine mai stralucitor pe masura ce se apropie. In acelasi timp, un sunet interactiv este emanat din difuzoarele exterioare, intensitatea fiind legata de distanta dintre automobil si utilizator. Cand automobilul este deblocat, unitatile LED matrix de pe suprafata grilei afiseaza o grafica Union Jack. In acelasi timp, conturul elementului grilei se lumineaza, iar matricea LED a farului drept clipeste prietenos.
    Animatia luminoasa este insotita de o secventa sonora inconfundabila. Este format din patru tonuri, fiecare reprezentand o litera din numele marcii MINI. Aceasta secventa se numeste earcon si are rolulul  unui simbol care marchaza anumite evenimente sau informatii, in acelasi mod in care o face o pictograma vizuala.
    Cand usa este deschisa, o imagine grafica colorata este proiectata pe podea in zona de intrare. O "explozie de culoare" radiala corespunzatoare de pixeli maximizati poate fi vazuta in acelasi timp pe afisajul rotund al interfetei centrale, insotita de o proiectie multicolora similara directionata de la tapiteria plafonului pe panoul de bord si pe panourile usilor. Scenariul Welcome este completat de cuvintele "Hey Friend" de pe afisaj si de un sunet sferic care se desfasoara, in care vocile si secventele de muzica suprapuse creeaza impresia unei intalniri vesele, care urmeaza sa fie dezvoltata suplimentar pe viitoarea propulsie a MINI Conceptul Aceman.
    Design progresiv de culoare si material in interior
    Designul interior purist este combinat cu o schema de culori si materiale special dezvoltata pentru MINI Concept Aceman. Ambianta este imbunatatita de materiale inovatoare, de inalta calitate, selectate cu o atentie deosebita pentru dezvoltare durabila. Contraste de culoare atrag atentia pe panourile minimaliste ale usilor si in zona bordului. Acolo, culoarea de baza verde kaki pentru suprafetele de fundal este combinata cu perimetrele textile tricotate din poliester reciclat de culoare gri deschis, cu o usoara nuanta de albastru si cu cusaturi decorative asezate cu precizie.
    Scaunele MINI Concept Aceman au o geometrie discreta cu tetiere integrate. Materialele lor, precum si modelele lor de culoare si grafica vin si mai mult in atentie. Suprafetele scaunelor au un aspect tridimensional plin de viata, obtinut printr-o combinatie de tricot plat textil, catifea si tesatura de vafe, un model supradimensionat de picioare de gaina si grafica X si O brodat. MINI Concept Aceman este inovator in demonstrarea potentialului mare al suprafetelor textile pentru formele moderne de expresie a designului.
    Mutarea comenzilor pentru selectorul de viteze si frana de parcare creeaza spatiu liber suplimentar intre scaunele conducatorului si pasagerului. Acest spatiu este folosit in MINI Concept Aceman de o consola centrala flexibila care se extinde, in mod transparent si aparent liber, in zona din spate. Suprafata consolei centrale ofera optiunea de a pozitiona liber compartimentele de depozitare, o statie de incarcare wireless pentru smartphone, suporturi de pahare sau o multitudine de alte utilizari.
    Se renunta in mod constant la crom si piele
    Elementele cromate sunt complet eliminate - nu numai in exteriorul MINI Concept Aceman, ci si in interior. In schimb, structura de sustinere a plansei de bord isi creeaza propria evidentiere individuala, de inalta calitate, in interior, prin stratul sau irizat care se potriveste cu suportul acoperisului, de exemplu.
    Volanul de la MINI Concept Aceman, la fel ca scaunele, panourile usilor si toate celelalte suprafete interioare, nu contine piele. Volanul este acoperit cu catifea verde inchis, oferind o senzatie deosebit de placuta la atingere. Butoanele multifunctionale sunt integrate sub suprafetele textile iluminate din spate. Inscriptia "Aceman" si o curea robusta formeaza spita de la ora 6 a volanului.
    Prima aparitie publica la gamescom 2022 din Köln
    Publicul va vedea in premiera MINI Concept Aceman la gamescom 2022, targul de computere si jocuri video de la Koln. Reuniunea internationala a dezvoltatorilor, editorilor, expertilor si pasionatilor scenei jocurilor de noroc si Esports va incepe la 23 august 2022 cu un livestream si va continua apoi pana la 28 august 2022 la Centrul de Expozitii din Koln.

    Vizualizari: 1030