rss

Mazda va reduce dramatic consumul masinilor pana in 2015

  1. 24/06/2008
  2. Tags: Consum
    Vezi toate fotografiile (1)
    Nonconformistul constructor japonez a intrat in gratiile ecologistilor dupa ce purtatorii sai de cuvant au declarat ca masinile pe care le produce vor consuma cu circa 30% mai putin combustibil pana in 2015, gratie unui pachet de masuri ce va include dezvoltarea unei game complet noi de motoare, reducerea greutatii masinilor cu circa 100 kg (incepand cu 2011) si introducerea propriului sistem Start&Stop.

    Ca si in cazul altor declaratii de acest gen, si aceasta poate parea un pic cam optimista; totusi, spre deosebire de altii, Mazda a demonstrat deja ca se poate: intre 2001 si 2008, un program asemanator a dus la scaderea consumului masinilor, in medie, cu... aproximativ 30%.

    Primul care va sari in ajutorul Naturii va fi sistemul Smart Idle Stop System (practic un Stop&Start similar cu cel dezvoltat de BMW sau Citroen), ce va intra in dotarea modelelor din Japonia si Europa incepand cu 2009. Totusi, tehnologia japonezilor va fi si mai eficienta decat a competitorilor, urmand a economisi cu pana la 8% mai mult combustibil.

    Cat despre noile motoare, acestea vor incepe sa apara incepand cu 2011, printre ele urmand a se numara si cateva ce vor putea fi alimentate si cu bioetanol.

    Restul de agregate pe benzina si diesel vor primi aportul tehnologiei injectiei directe, care va fi atat de avansata incat va permite scaderea consumului de combustibil cu 15-20%.

    In sfarsit, piesa de rezistenta a departamentului de motoare Mazda – propulsorul Wankel – va avea un urmas in “persoana” lui 16X, un motor rotativ ce va intra in productia de serie in 2010.
    Vizualizari: 976