rss

Marcile 4x4, corigente la fiabilitate

  1. 24/01/2007
  2. Tags: Discovery, Grand Cherokee, Jeep, Land Rover
Unul dintre cele mai mari fonduri de garantare independente din Statele Unite, Warranty Direct, tocmai a finalizat ceea ce ar putea fi considerat cel mai consistent studiu de fiabilitate din lume, ce a luat in calcul peste 450.000 de vehicule provenite de la 33 de marci de pe teritoriile SUA si Marea Britanie.

Studiul, o adevarata lovitura pentru specialistul JD Power, a concluzionat sec si sumbru pentru marii specialisti in domeniul 4x4, Land Rover si Jeep: la ora actuala, ei fac cele mai prost construite masini.

Dintre marcile europene, doar Mini si Citroen au reusit sa prinda Top Ten-ul, pe ultimele pozitii, cu 21,9, respectiv 25,98 masini cu probleme la suta de unitati la care Warranty Direct a trebuit sa plateasca polite catre proprietari (s-au luat in calcul vehicule vechi de 3 pana la 9 ani).

Nici mandria industriei auto germane, trio-ul BMW-Mercedes-Audi nu s-a simtit mai bine: bavarezii au ocupat locul 18, constructorul din Stuttgart pe 20 iar cei din Ingolstadt au trebuit sa se multumeasca cu locul 27.

Ca urmare, locurile ocupate de marcile populare pot fi considerate ca fiind decente: Ford a iesit pe locul 14, Vauxhall/Opel pe 19, Volkswagen pe 23 si Renault pe 29.

Revenind insa la rezultatul alarmant inregistrat de producatorii 4x4, poate cele mai potrivite cuvinte referitoare la acestea au iesit din cavitatea bucala a directorului lui Warranty Direct, Duncan McLure: „Poate ca off-road este sinonim cu duritatea, dar datele culese demonstreaza ca, in realitate, nu intotdeauna inseamna si fiabilitate, daca ii intrebi pe specialisti”.

Cu siguranta, mai inseamna si apa la moara data soft-road-ului (a se citi SUV & crossover), dar asta este alta poveste...
Vizualizari: 3259